發新話題

One of my favourites

這是我們這一代細路的集體回憶..... 我未聽過有人睇大結局的一集係唔喊的 其實尼路的才華沒有被埋沒, 因為他的畫雖然落選, 但其中一位評判好賞識他, 想栽培尼路, 可惜來遲了一步

真係好難唔喊

果時好鐘意睇~但好多都唔記得左...淨係記得隻狗好慘咁成日要拉車

引用:
原帖由 celia 於 7-2-2007 09:25 發表 果時好鐘意睇~但好多都唔記得左...淨係記得隻狗好慘咁成日要拉車
故事初期話尼路同阿爺係幫人送牛奶o既, 本來已經好窮, 收養o左隻狗之後就挨得更辛苦, 尼路好鍾意劃畫,亦好有天份, 不過連畫紙畫筆都買唔起 後來阿爺死埋, 送牛奶份工都冇埋, 仲俾人冤枉做賊, 結果人同狗一齊餓死. 後來睇過一啲資料, 原著其實係一個得幾百字o既比利時童話故事, 不得改編得實在出色, 響日本亦大受歡迎, 創下70年代最高卡通片收視記錄.

唔好話我地一班細路,大結局果集我老媽子都有一齊睇,佢都一齊喊 .... 呢齣動畫唔止感動小朋友,大人都一樣頂唔住。
┌─────────┐
歡迎到關間聞的部落逛逛

http://selahk.blogspot.com/

引用:
原帖由 3721 於 13-2-2007 13:47 發表 故事初期話尼路同阿爺係幫人送牛奶o既, 本來已經好窮, 收養o左隻狗之後就挨得更辛苦, 尼路好鍾意劃畫,亦好有天份, 不過連畫紙畫筆都買唔起 後來阿爺死埋, 送牛奶份工都冇埋, 仲俾人冤枉做賊, ...
Thanks 呀

(電視版) 只靠兒時記憶...好似係尼路拾回金幣袋仲親自送回但只放在桌上就走...事後才知誤會了尼路, 但已後悔莫及... 尼路原先好似唔係同爺爺住... 繒畫比賽在最段階段...尼路的作品與另一位參賽者難分高低, 最後評判以另一位參賽者的身份(?有錢?有名氣?忘了)來決定冠軍. [ 本帖最後由 inabottle 於 25-2-2007 16:38 編輯 ]

村民以為尼路放火燒風車(風力發動將小麥磨成粉)...所以要趕尼路走... 其實風車系看風車條友仔懶,一直無落到潤滑油...齒輪磨擦過度才發生火災...修理風車個伯伯趕回來跟村民解釋...可惜尼路都走佐... 尼路最後希望系參加比賽,如果得到冠軍...他就會得到賞識...另一個願望系去教堂睇名畫...因為教堂要收錢才可以睇畫... 遺憾是繪晝比賽,他取不到第一名....一剎那,所以希望都幻滅...他重要離開條村.. 尼路個前女鄰居,她知悉尼路要被村民趕走,所以她趕回來,打算接尼路一起生活.. 同一時間,其一位繪畫比賽評判,帶著尼路參賽張畫到村,他指出冠軍作品並不似孩童畫出來,懷疑冠軍是請槍...又指出尼路很有繒畫天份,如果經名師教導,將來成就很高, 今次他到村是打算收尼路為徒弟及帶尼路出城市生活.. 尼路無家可歸,心媟Q再看教堂內的名畫,他不其然走去教堂....不知何故,教堂大門打開,他步入教堂,終於看到那副名畫....

年尾,女仔個老豆有袋金幣打算用來出糧比工人,他回家途時遺失在雪地,這筆錢十分重要,無佐等同破產.. 尼路隻狗在雪地發現袋金幣,尼路見過女仔個老豆有個一樣的錢袋,又知道他近日要拿筆錢出糧... 尼路吾貪心,他送返個錢袋比人,只系要求女仔收留隻狗,及給點食物比隻狗食.....因為隻狗好耐無食野而暈佐.. 而尼路交付一切就獨自離開去教堂.....尼路隻狗醒返,見吾到主人,連野都吾食就走佐出去找主人.....後來牠找到教堂...見主人倒在地上,牠上前伴在主人身旁,想用體溫來暖和主人...不過....................

講番樣好笑野。今晚﹝26/8﹞日劇「交響情人夢」其中一段劇情,男主角千秋被女主角野田妹指責他不懂體恤家境困難的同學,質問千秋究竟知不知道甚麼是窮,千秋開始幻想窮人如何生活,突然出現一幕,野田妹抱著一隻大狗,互相依偎,倘在一個類似教堂的地方,突然「義犬報恩」的主題曲播出 .....

我立即笑得反艇, 我太太未睇過義犬報恩,不明白有乜好笑。我一時解釋不了,唯有自己繼續笑  ......

「交響情人夢」作者二之宮之子,似乎都係我地同道中人- 老餅一塊。

┌─────────┐
歡迎到關間聞的部落逛逛

http://selahk.blogspot.com/

能夠識笑呢段既, 就只有oldcake member!

引用:
原帖由 關間聞 於 27-8-2007 00:59 發表 講番樣好笑野。今晚﹝26/8﹞日劇「交響情人夢」其中一段劇情,男主角千秋被女主角野田妹指責他不懂體恤家境困難的同學,質問千秋究竟知不知道甚麼是窮,千秋開始幻想窮人如何生活,突然出現一幕,野田妹抱著一隻 ...

ME TOO

引用:
原帖由 關間聞 於 27-8-2007 00:59 發表 講番樣好笑野。今晚﹝26/8﹞日劇「交響情人夢」其中一段劇情,男主角千秋被女主角野田妹指責他不懂體恤家境困難的同學,質問千秋究竟知不知道甚麼是窮,千秋開始幻想窮人如何生活,突然出現一幕,野田妹抱著一隻 ...
直情就係義犬報恩最尾一幕啦, 我都笑左出嚟

我就唔係啦, 我就喊左出黎,

不過係笑到喊出黎

我想現在已經再沒有這類悲天憫人嘅動畫了, 再次睇番片頭鼻也酸了, 呢一代嘅小朋友缺少的, 相信就是成長的...........愛.

http://blogs.yahoo.co.jp/kk12120928/23781016.html

雖然 "義犬報恩" 當年在日本播出大獲好評,

但是結局始終太過傷感, 引起部份家長的不滿和批評,

恐怕對小朋友有不良的影響, 自此之後,

"世界名作劇場" 系列的作品都是大團完結局.

呢套卡通一直是我童年既陰影,

雖然當時好鐘意睇,

但個故事太慘,印象太深刻,

所以,雖然現在有VCD,又有劇場版,

但都冇勇氣再睇翻!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 7-9-2006 23:41 發表 名著劇場最出色的一部作品, 大結局喊到我收唔到聲. 尼路死左,佢隻狗僕係佢身上都死埋,跟住一齊升天..... 10年後睇A-club 講番名著劇場係制作最後一隻既時候曾作出激烈討論到底應該跟原著,尼路 ...
E+唸番都想大喊一聲: 「天呀! 」

引用:
原帖由 高立 於 11-9-2007 15:51 發表 我想現在已經再沒有這類悲天憫人黻妗e了, 再次睇番片頭鼻也酸了, 呢一代鴾p朋友缺少的, 相信就是成長的...........愛.   http://blogs.yahoo.co.jp/kk12120928/23781016.html

咁多年後睇番....都係忍唔住......

呢套野結局真係好sad,sad過"星仔走天涯"死老伯伯同馬騮果時
我係高達fans,不過只鍾意0079 only

發新話題