發新話題

漫畫周刊 & A-CLUB

引用:
原帖由 ray375 於 17-5-2007 12:32 發表 最大原因係我地老咗!

隨咗老咗之外,重有近呢十幾年既主流動漫畫,為咗配合更多相關周邊產品,內容更趨低年向,相當乏味......

至於最 like 邊套漫畫. 松本零士嘅'戦場系列' & '999系列'. 亦都係因為松本嘅作品而令我迷上日本漫畫.

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 18-5-2007 09:34 AM 發表   隨咗老咗之外,重有近呢十幾年既主流動漫畫,為咗配合更多相關周邊產品,內容更趨低年向,相當乏味......

主要係近十年嘅作品只係要揾銀優先. 可能係 Gundam, Macross 成功嘅後為症.

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 18-5-2007 09:34 發表   隨咗老咗之外,重有近呢十幾年既主流動漫畫,為咗配合更多相關周邊產品,內容更趨低年向,相當乏味......

Agree.  以前sunrise/東映出動畫, bandai or other company 買licence.動漫畫本身係主導

而家bandai or 其他出周邊產品既公司 連sunrise or 其他動畫公司都買埋,結果周邊產品係主導,劇情or人設係輔........

結果套套動漫都要出大量既人物同機械,根本無時間發展劇情,有時好多連邊個係主角都唔知曉(gundam seed destiny後期劇情失控係一例子)

近年d 動畫, 人設越來越簡單而平面(可能為左英美市場,因為咁比較接近英美傳統), 而且無乜特色 (e.g. 以前你一看就分到安彥良和同高僑留美子既畫風,創作人各有特色, 今日的動漫, 人設套套差不多, 更別奢望可以認出邊個係創作者).........

引用:
原帖由 ray375 於 18-5-2007 09:36 發表 至於最 like 邊套漫畫. 松本零士嘅'戦場系列' & '999系列'. 亦都係因為松本嘅作品而令我迷上日本漫畫.

我都好喜歡松本,有全套"999"漫畫, "戰場"都有看, 好似有個故事講harlock 同大山敏郎既祖先.

引用:
原帖由 celia 於 18-5-2007 09:08 AM 發表   唔..   多謝您...

唔駛多謝. 有啲嘢局外人係唔會明白. 但記住有三樣事情一定唔可以做. 爛賭, 吸毒, 販毒.

引用:
原帖由 londobell2000 於 18-5-2007 12:28 PM 發表   我都好喜歡松本,有全套"999"漫畫, "戰場"都有看, 好似有個故事講harlock 同大山敏郎既祖先.    

999 同埋'戦場'系列都好有人生哲理.

中期(80-90)我喜'北斗之拳'. 望月三起也'舊七金剛', '四葉之Mark'(新七金剛唔正). 坂橋秀豐大部份SF作品(Seven Brighe 唔惦). 以及士郎正宗 Apple Seed, Black Magic M66.

90年代以後少睇. 只like'銃夢' and 最近'天上天下'.

引用:
原帖由 ray375 於 19-5-2007 11:27 發表   999 同埋'戦場'系列都好有人生哲理.   中期(80-90)我喜'北斗之拳'. 望月三起也'舊七金剛', '四葉之Mark'(新七金剛唔正). 坂橋秀豐大部份SF作品(Seven Brighe 唔惦).  ...

舊七金剛好正,望月d分鏡同動作場面係经典,今日好多漫畫家都做不到

士郎既Appleseed 同後期既攻殼機動隊都正,90年代電影版重揚威西方當年口水團長係有眼光

坂橋都好正.但故事同人物就西方味重D

RAY兄有無看浦澤直樹既Monster或2○世紀少年?幾好架.

呢兩本都冇睇過. 老啦! 老啦!

引用:
原帖由 ray375 於 19-5-2007 11:09 發表   唔駛多謝. 有啲嘢局外人係唔會明白. 但記住有三樣事情一定唔可以做. 爛賭, 吸毒, 販毒.

唔會...

除非傻左..傻左唔敢包

引用:
原帖由 ray375 於 20-5-2007 10:26 發表 呢兩本都冇睇過. 老啦! 老啦!

其實舊七金剛咁正, 點解fc當日又唔連載呢?(當年又多fans,對銷量實有幫助)

舊七金剛有48本. 包保出唔哂就無尾. 加上當時新嘢太多. 所以無出.  

引用:
原帖由 londobell2000 於 18-5-2007 12:01 發表   Agree.  以前sunrise/東映出動畫, bandai or other company 買licence.動漫畫本身係主導   而家bandai or 其他出周邊產品既公司 連sunrise or 其他動畫公司都買埋,結果周邊產品 ...

面相簡單, 容易出玩偶出得好. 君不見到今天玩具商仍然出不好安彥良和, 美樹本晴彥設計的角色公仔, 甚至北爪人物都出不好的.
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 ray375 於 24-5-2007 05:39 發表 舊七金剛有48本. 包保出唔哂就無尾. 加上當時新嘢太多. 所以無出.

海豹不是有出.........旋風七勇士嗎? 可能記錯, 或者不是七金鋼來的, 又或者根本沒有這旋風七勇士.
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

旋風七勇士 = 七金剛. 但無出哂. 腰斬.

引用:
原帖由 Tyler2 於 25-5-2007 01:43 發表 面相簡單, 容易出玩偶出得好. 君不見到今天玩具商仍然出不好安彥良和, 美樹本晴彥設計的角色公仔, 甚至北爪人物都出不好的.

做過一個實驗, 我將gundam seed destiny 既主要人物既頭髮栘去,原來全部面孔(唔計眼既顏色)(包括男女)係一樣咁滯!

呢種千人一面既現象,亦出現係”萌”既動漫上(不過就唔係在同一套動漫,而係不同既動漫,主/配角差不多一樣)

真懷念70,80’s既動漫,風格多元化,故事同劇情都扎實(雖然而家都有好多出色既動漫,但未夠班既作者太多)

動漫現在似乎變魕P邊產品既”廣告雜誌”.........

引用:
原帖由 londobell2000 於 25-5-2007 11:15 發表   做過一個實驗, 我將gundam seed destiny 既主要人物既頭髮栘去,原來全部面孔(唔計眼既顏色)(包括男女)係一樣咁滯!   呢種千人一面既現象,亦出現係”萌”既動漫上(不過就唔係在同一套 ...
咪啫係等如出街食飯, 叫樣樣餸都係同一味? 不過D靚仔又 Buy, 好似我個女咁, 你叫佢今晚開飯飲朱古力奶, 食朱古力 Fondue 之後再整個朱古力雪糕蛋糕… Oh! My God!! 實開心死佢。

引用:
原帖由 矢作省吾 於 25-5-2007 12:05 發表 咪啫係等如出街食飯, 叫樣樣餸都係同一味? 不過D靚仔又 Buy, 好似我個女咁, 你叫佢今晚開飯飲朱古力奶, 食朱古力 Fondue 之後再整個朱古力雪糕蛋糕… Oh! My God!! 實開心死佢。

可能我真係oldcake轠.....

唸吓你以前見倒好多量產形「渣古」係咪好 High 好開心? 我係。

引用:
原帖由 矢作省吾 於 25-5-2007 13:01 發表 唸吓你以前見倒好多量產形「渣古」係咪好 High 好開心? 我係。

當年何止high,直情震撼,原來壞人終於學識mass production.....

發新話題