發新話題

漫畫周刊 & A-CLUB

定啲. 有借有還上等人. 人生唔會永遠咁差嘅. 一定有落就有起. 起之前一定有啲難關. 考吓妳有冇咁嘅能力去 handle啲大嘢. 天將降大任於施人. 必先勞其根骨, 餓其體膚, 煩其心志.......(只記得咁多)

記唔記得'乘風被浪'呢首歌? (可能妳重未出世)

有本書叫'富爸爸窮爸爸'. 整本睇吓. 好有用架!

引用:
原帖由 ray375 於 15-5-2007 12:24 發表 定啲. 有借有還上等人. 人生唔會永遠咁差嘅. 一定有落就有起. 起之前一定有啲難關. 考吓妳有冇咁嘅能力去 handle啲大嘢. 天將降大任於施人. 必先盧其根骨, 餓其體膚 ...

係咪真係掂架? 我有個 Friend 早排就當佢「聖經」咁睇, 樣樣都 Quote 佢…不過佢本身就已經係有米之人…我好厭倦成日做「窮爸爸」呀!!

Anyway 有冇用都係睇人, 但至少本書好冇睇先??

生意佬好鐘意呢本書. '知識份子' (打工果啲)就好爭呢本書. 個人覺得每人都要睇吓呢本嘢. (我已經睇佐五次)

引用:
原帖由 ray375 於 15-5-2007 12:24 發表 定啲. 有借有還上等人. 人生唔會永遠咁差嘅. 一定有落就有起. 起之前一定有啲難關. 考吓妳有冇咁嘅能力去 handle啲大嘢. 天將降大任於施人. 必先盧其根骨, 餓其體膚 ...

多謝您既名句!!

'乘風被浪'呢首歌都聽過,但劇集就未睇過

'富爸爸窮爸爸'幾出名既書,睇過dd,將來係點好取決於個人既思考觀念

聽你嘅語氣條數都唔細. 點解會咁.......(多口問吓咋)

約十七八年前(1988年),「超時空要塞電影版可有記起愛」在尖東科學館放映院首映,當時的門票(名為邀請咭)是換回來,買不到,換方法是買當時的「林查理娛樂有限公司」的「漫畫週刊」(要留意的是:當時還沒有香港公司到日本洽溝漫畫版權),每期付送的超時空要塞月曆咭,共四期,集齊四張,剪下需要部分,到指定地點換門票。

各位有冇印象?

有阿,幾張卡仲 Keep 住

不過唔記得收埋係便,

要 "穩穩"

引用:
原帖由 adamying 於 16-5-2007 09:47 發表 約十七八年前(1988年),「超時空要塞電影版可有記起愛」在尖東科學館放映院首映,當時的門票(名為邀請咭)是換回來,買不到,換方法是買當時的「林查理娛樂有限公司」的「漫畫週刊」(要留意的是:當時還沒有 ...

換飛有少少印象

好似係中文配音----中文版歌由陳慧閑唱----而林明美改成---"明菜", 監察軍(巨人女方)改成-----霸王花???

發行係咪都係林查理呢 ??

引用:
原帖由 londobell2000 於 16-5-2007 10:09 發表   換飛有少少印象   好似係中文配音----中文版歌由陳慧閑唱----而林明美改成---"明菜", 監察軍(巨人女方)改成-----霸王花???   發行係咪都係林查理呢 ??

好似係中文配音----中文版歌由陳慧閑唱----而林明美改成---"明菜", 監察軍(巨人女方)改成-----霸王花???   對

發行係咪都係林查理呢 ?? 真係唔知.

當時已離開'林記'. 無嘢好講. 但於84年冬天, 海豹会搞過一次'Crusher Joe'(安彦良和作品)放影會. 地点有限. 只容納70人. 每位5個大洋.

引用:
原帖由 ray375 於 16-5-2007 10:19 發表 當時已離開'林記'. 無嘢好講. 但於84年冬天, 海豹会搞過一次'Crusher Joe'(安彦良和作品)放影會. 地点有限. 只容納70人. 每位5個大洋.

我都記得,但無得去(屋企唔准)

crusher joe 唔錯,故事,人設,機設都好好,成日想買dvd(要有subtitle)都找不到

記得當年日東同takara 出髐@個好大既模型系列, 我覺得好勁 (因為電影hit既時間比佃tv series 短, 而且電影中一些只出過好短時間既物件如汽車,非主角用既戰艦等都有出)當年都算plastic model 既黃金期!

5 個大洋咁平, 我當年都冇留意到.

呢套作品我都好有興趣, 但到今日都冇香港正式播過. 連老翻都冇(有字幕鶧)

引用:
原帖由 adamying 於 16-5-2007 11:23 發表 5 個大洋咁平, 我當年都冇留意到. 呢套作品我都好有興趣, 但到今日都冇香港正式播過. 連老翻都冇(有字幕鶧)

好似fc曾經係彩色版連載過但後來腰斬(不太肯定,有錯請賜教), 但海豹就有出過漫畫

fc亦有送過海報

引用:
原帖由 ray375 於 16-5-2007 09:40 發表 聽你嘅語氣條數都唔細. 點解會咁.......(多口問吓咋)

...因為佢覺得贏多過輸,又冇諗輸左會點.....其實我一直都反對借錢,係佢一意孤行...

算吧......當初既決定已成過去.....都唔知點解講講下講左黎呢度 唔想掃大家雅興..

引用:
原帖由 celia 於 16-5-2007 15:52 發表   ...因為佢覺得贏多過輸,又冇諗輸左會點.....其實我一直都反對借錢,係佢一意孤行...   算吧......當初既決定已成過去.....都唔知點解講講下講左黎呢度 唔想掃大家雅興..

Don't worry, be happy.

熱血既oldcake一定可以戰勝!

引用:
原帖由 londobell2000 於 16-5-2007 17:31 發表   Don't worry, be happy.   熱血既oldcake一定可以戰勝!

Thanks~

其實佢唔想會咁樣. 佢知道 45年計劃係唔 work. 佢知道有機會要博吓. 佢亦都只係想身邊嘅人有啲好日子過吓. 但係可能太冲動, 經驗又唔夠. 所以........

呢種情形多數係俾啲兄弟/老友所冼.

唔好怪佢. 妳嘅支持好重要.

PS: 還借好痛苦.........我都曾經係過來人.

日前補看之前ray兄既討論,日本動漫模型雜誌係香港既發展都幾"灰". (我覺得, 近年來市面上都有出同類雜誌(以game書為主,但對整整一代人既影響力遠遠不及fc 同a club)

近年,看動漫既人係多,正版又多,唔知係唔係自己oldcake,除髐祤かu係勁既動漫俴外(如monster,20世紀少年....等)唔同70'同80',可以傳世的買少見少.

想請教ray 兄同各位大大,有乜高見呢?

最大原因係我地老咗!

引用:
原帖由 ray375 於 17-5-2007 11:24 發表 其實佢唔想會咁樣. 佢知道 45年計劃係唔 work. 佢知道有機會要博吓. 佢亦都只係想身邊嘅人有啲好日子過吓. 但係可能太冲動, 經驗又唔夠. 所以........呢種情形多數係俾啲兄 ...

唔..

多謝您...

發新話題