28 12
發新話題

九龍城,啓德機埸

九龍城,啓德機埸

仳鄰九龍城寨附近就是九龍城,記得小時侯跟家人到九龍城陳輝記買衣服,三不五時就有飛机飛過,大人都教小孩要堵住耳朵,張大咀巴,但突如其來轟轟巨响加上如天狗食日般的黑影從漢年酒樓頂上撲來,不禁讓仔的我慌張地躲到店內…….

還有九龍城的花枝丸,冰室….到後來泰國菜,火煱,打冷….九龍城的興旺,實與啓德機埸離不了関係,光机場的員工消費就不得了……..

啓德機埸是我第一次送机,接机,坐飛机的地方,也曾是会考前温習之所,有免費冷氣椅(在祈禱室附近),有一次回港旅程中遇天侯不佳,飛机在下降剛穿云層之際,飛机突然全力往上爬升,馬達聲音是從未聽過的响,連來不及回坐位的空姐也要蹲下,但仍敵不過如過山車般讓人難以呼吸的超過45度爬升,己蹲下的空姐竟向背後的如玩滑梯般向後溜,幸好重飛成功,安全landing後更全机鼓掌!這是我在航空交通上最可怕经驗之一……….

而經驗告訴我,每次從啓德機埸離開,都不会在的士站搭車,会從麥記上樓梯,到二樓出境大堂搭車,那是不準上客的,當然要避開差人同黄腳’,或在落客仍在搬行李時便上車,且通常的士大佬都快速配合,而且落左橋先起錶……因若差人截獲也可推說我是送机的…….但確是省時又省$,到尖沙咀只要廿零蚊……….

九龍城和啓德機埸對你又有什麽回憶呢??

引用:
原帖由 999 於 15-3-2008 23:21 發表 仳鄰九龍城寨附近就是九龍城,記得小時侯跟家人到九龍城’陳輝記’買衣服,三不五時就有飛机飛過,大人都教小孩要堵住耳朵,張大咀巴,但突如其來轟轟巨响加上如天狗食日般的黑影從漢年酒樓頂上撲來,不禁讓’令 ...

999細細個已經係''令''仔

我想問您經過果次可怕經驗之後有冇驚左撘飛機?

我意思係短時間...因為您而家應該已成習慣了吧

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 celia 於 16-3-2008 15:29 發表   999細細個已經係''令''仔   我想問您經過果次可怕經驗之後有冇驚左撘飛機?   我意思係短時間...因為您而家應該已成習慣了吧      

唔好去諗,就唔会驚

因為爬升時間短,而且很快landing.果時都未唔知要驚.

但高空遇亂流也是可怕,...好似羊牯入股市咁,....唔知幾時升,唔知幾時降,十足過山車咁,D乘客仲会叫,氣氛更差

引用:
原帖由 999 於 17-3-2008 11:34 發表 唔好去諗,就唔会驚因為爬升時間短,而且很快landing.果時都未唔知要驚. 但高空遇亂流也是可怕,...好似羊牯入股市咁,....唔知幾時升,唔知幾時降,十足過山車咁,D乘客仲会叫,氣氛更差  

好似玩過山車咁,快到要驚都黎唔切,咁真係慶幸只係一瞬間既時間~

如果唔係.....如果係遇到玩海盗船咁既氣流....就.....

真是搞飛機 

引用:
原帖由 celia 於 18-3-2008 09:53 發表   好似玩過山車咁,快到要驚都黎唔切,咁真係慶幸只係一瞬間既時間~   如果唔係.....如果係遇到玩海盗船咁既氣流....就.....

不幸o既係時間不只一瞬間,突然上升,個心口就好似比人頂住咁,忽然下墜,又成個心離晒,手都舉起埋.............可能時間才好幾分鈡,但內心煎熬是好漫長的

引用:
原帖由 999 於 18-3-2008 10:19 發表   不幸o既係時間不只一瞬間,突然上升,個心口就好似比人頂住咁,忽然下墜,又成個心離晒,手都舉起埋.............可能時間才好幾分鈡,但內心煎熬是好漫長的

唔.........

短短幾分鐘...但心理上承受都幾大....唔知仲會維持幾耐...

我又想問.....只係問下.....果一刻會唔會令您諗起最衰果樣野? 

引用:
原帖由 celia 於 18-3-2008 11:15 發表   唔.........   短短幾分鐘...但心理上承受都幾大....唔知仲會維持幾耐...   我又想問.....只係問下.....果一刻會唔會令您諗起最衰果樣野? 

真係說時遲,那時快,如一秒半秒种墜落(感覺漫長),但突如其來反令大家不知反應....無聲無言....,如超過三秒鈡,飛机內都叫起來,BB又咸,厠所馬桶蓋板跌下至"啪啪聲",机內"叮零噹o郎"响,飛机椅搖动"e""e"聲,隨引擎聲大小影响每人心情起伏,d人左右搖擺,有人唸經,有人閉目,有人安撫旁人,有人臉色發青,空服員通常冇乜表情..........

果一刻只好苦中作樂:...諗下飛机係全世界最安全的交通工具之一.......咬實牙根一陣就過...........去享受過程吧!

引用:
原帖由 999 於 18-3-2008 11:40 發表   真係說時遲,那時快,如一秒半秒种墜落(感覺漫長),但突如其來反令大家不知反應....無聲無言....,如超過三秒鈡,飛机內都叫起來,BB又咸,厠所馬桶蓋板跌下至"啪啪聲",机內"叮零噹o郎"响 ...

wow....999可以o係驚心動魄既情況下去享受果一刻,實在係難得

只係短短既時間好像就要令機艙反轉咁....

空服員通常冇乜表情可能預期這只是小事?又要保持鎮定?真係專業....

見999既形容又令我仿如置身其中,親歷奇境一樣

引用:
原帖由 celia 於 18-3-2008 12:19 發表 wow....999可以o係驚心動魄既情況下去享受果一刻,實在係難得   只係短短既時間好像就要令機艙反轉咁....   空服員通常冇乜表情可能預期這只是小事?又要保持鎮定?真係專業....   見999 ...

celia你言重了,如要形容得親歷其境,我就要引用你果句金句''兵拎o彭爛''來形容厠所馬桶蓋板跌的聲音了!!

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=7914&extra=&page=16

引用:
原帖由 999 於 18-3-2008 12:31 發表 celia你言重了,如要形容得親歷其境,我就要引用你果句金句:"噼o歷啪啦"來形容厠所馬桶蓋板跌的聲音了!!

呢區真係好少去......

佢比我感覺係..好多野食囉...但係又好少刻意去食...

反而最有印象係以前個到有間 '前衛' Karaoke Box, 久不久就同 d 同事下班去聚一聚...(因為比較平..^^)

唱歌之餘又八掛下公司既點點滴滴....^^ (因為當時那公司係充滿戲劇性.... 又經常遲十日八日先出糧...@~@!!)

引用:
原帖由 東加豆 於 18-3-2008 13:34 發表 呢區真係好少去...... 佢比我感覺係..好多野食囉...但係又好少刻意去食...   反而最有印象係以前個到有間 '前衛' Karaoke Box, 久不久就同 d 同事下班去聚一聚...(因為比較平..^^) 唱歌之餘又八掛下公 ...

公司常遲十日八日先出糧?????,那公司又幾充滿戲劇性.!...

引用:
原帖由 999 於 18-3-2008 13:38 發表 公司常遲十日八日先出糧?????,那公司又幾充滿戲劇性.!...

係...有一年係 年初四先過數出雙糧....@~@!! 

老闆係國內都有廠, 佢一樣咁對待國內既人, 但佢地就比我地香港呢邊反應更大....

百幾人圍住佢 '喊打'....  跟住公安到場協助解圍....(呢個只係 小小小小小點滴...  仲有太多太多金錢以外既東東西西...)^^

引用:
原帖由 東加豆 於 18-3-2008 16:14 發表   係...有一年係 年初四先過數出雙糧....@~@!!  老闆係國內都有廠, 佢一樣咁對待國內既人, 但佢地就比我地香港呢邊反應更大.... 百幾人圍住佢 '喊打'....  跟住公安到場協助解圍....(呢個 ...

咁又係,国內D工人諗住拿份糧衣錦還鄉嘛,有D2~3年先返鄉下一次,要初四先出糧梗係喊打la!

真係丫,边個有負担o既人過年前唔缺$?不過冇欠你地都算大幸了?!

戰前早期面貌1915

1968啓德機埸

28 12
發新話題