發新話題

老夫子與大番薯

老夫子與大番薯

其實老夫子邊有咁高隉H

但係高佬泉真係咁高呢, 要同大番薯成正比 我最唔明點解老夫子隻手係要 fing下 fing下

引用:
原帖由 killero 於 24-10-2006 16:29 發表 但係高佬泉真係咁高呢, 要同大番薯成正比 我最唔明點解老夫子隻手係要 fing下 fing下
所以,我都係覺得 RTV 嬼樴諟做得最神似!

Is there a film by 鍾樸 playing 老夫子? Or just RTV shows only?

引用:
原帖由 dom 於 13-11-2006 17:46 發表 Is there a film by 鍾樸 playing 老夫子? Or just RTV shows only?
Just RTV.

永遠的大番薯→矮冬瓜

咁多代老夫子都係佢做大番薯,值得尊敬。

不知還健在嗎?

這樣的老夫子  

無敵老夫子 

http://v.youku.com/v_playlist/f2823144o1p0.html

引用:
原帖由 whoiambatman 於 9-6-2009 20:45 發表 這樣的老夫子  無敵老夫子  http://v.youku.com/v_playlist/f2823144o1p0.html 

M合金鈴做老夫子實在大惡頂........

引用:
原帖由 SAS2007 於 10-6-2009 13:14 發表   �M合金鈴做老夫子實在大惡頂........

有人講過 : 荷里活假都拍到真,大 6 真都拍到假. 

.

.

.

論神似『王沙』最好,可惜佢唔係廣東人,唔可以同聲同氣,
論好笑就真係『高魯泉』囉!仲有加埋一啲小動作印象比較深刻。
最失敗算係『梁天』

老夫子

老夫子

看似和漫畫《老夫子》無關的電影1966年《女黑俠木蘭花-巧奪死光錶》,其實還是有點關聯的,因為第一代“老夫子”、“大番薯”的扮演者高魯泉和矮冬瓜都在里頭扎上一角色,而當中就是以“老夫子”和“大番薯”來演的,嘿嘿,有趣吧。

唔知有冇人識當年老夫子首電影主題曲呢?好似係鄭君綿唱嘅。我細個嘅時候家都有呢隻歌嘅45轉碟,好盞鬼,我同阿哥成日唱。不過而家淨係記得部份歌詞:

(白)老夫子,多瀟灑,馬蹄卜帽金眼卡,著件藍布長衫黑馬褂,長番兩撇八字鬚,古色古香成佳話。(和唱)咿呀咿呀咿呀咿都喂,咿呀咿都喲。

(白)大番薯呀, 真趣致噃,趴低似肥豬,棟企又似水魚,禿頭豎起髮三條,十足佛前香一柱。(和唱)咿呀咿呀咿呀咿都喂,咿呀咿都喲。

(白)秦先生,好豔福,阿香對佢就心郁郁,自願冇飯同食粥,奈何父母眼角高,…...

魚蛋明

fficeffice" /> 死咗未?

余明仲健在
八十幾歲囉!

引用:
原帖由 ahmui 於 7-3-2011 12:06 發表 唔知有冇人識當年老夫子首電影主題曲呢?好似係鄭君綿唱鵅C我細個黈伬堔a都有呢隻歌45轉碟,好盞鬼,我同阿哥成日唱。不過而家淨係記得部份歌詞: Normal 0 0 2 fal ...

鄭君綿 - 老夫子 1965

發新話題