發新話題

【轉貼】Macross 香港版 可有記起愛 / 真情流露 Priscilla Chan陳慧嫻 Version

【轉貼】Macross 香港版 可有記起愛 / 真情流露 Priscilla Chan陳慧嫻 Version

http://hk.youtube.com/watch?v=XwVT6kzmQBg

香港版的歌名, 應該係 "可曾記起愛" (舊名) / "真情流露" (新名)

引用:
原帖由 老孩子 於 5-9-2009 21:59 發表 香港版的歌名, 應該係 "可曾記起愛" (舊名) / "真情流露" (新名)

陳慧嫻
可曾記起愛"的確係當年Macross香港電影版首影上畫宣傳廣東歌名,
為了隆重其事~!
當年TVB還製作有Macross香港電影版宣傳特輯內有講可曾記起愛"廣東歌名
介紹..添"~!
當年都有用VHS錄影Macross香港電影版宣傳特輯~!

不過推出陳慧嫻 CD版,唱片公司已經將可曾記起愛廣東歌名擱置...
改為真情流露 Priscilla Chan陳慧嫻
又可能唱片公司唔想宣傳Macross擺埋一齊~呱?
不過幾可笑~!
隻歌的確為動畫可曾記起愛"而改編,又改為真情流露???

再不過都已經N年前咁耐既樹...

Macross 香港版 可有記起愛 / 真情流露

風魔小次郎

引用:
原帖由 louis 於 13-9-2011 22:20 發表 http://www.youtube.com/watch?v=XwVT6kzmQBg&feature=related
真係好正啊.

中文版就少左高吭部份,係唔係因為Priscilla嘅音域去唔到,所以Cut左?

香港重新編曲,所以唱法和原裝完全不同。沒記錯的話飯島真理版歌長超過五分鐘,港版短了不少。

傳聞『愛・おぼえていますか』(可有記起愛) 這首歌其實最初只是有長太概6分半鐘的版本,
即是電影中的那 "Long Version", 但是因為當時的 EP Single (細Single) 不能收錄這麼長的歌,
因此在推出 EP Single 時, 唯有把中段的音樂部分刪減, 所以最後這首歌出現了兩個版本

Short version

Long version

引用:
原帖由 Anison 於 16-9-2011 09:09 發表 傳聞『愛・おぼえていますか』(可有記起愛) 這首歌其實最初只是有長太概6分半鐘的版本,即是電影中的那 "Long Version", 但是因為當時的 EP Single (細Single ...

我聽回來的和Anison兄不同, 當初是只有短版, 所以EP都是短的, 我印象中好似戲未上就已經賣碟, 而長版本是為了因應劇情而加長了, 上畫之後長版大受歡迎, 所以之後出的唱片都是長版. 雖然我不太確定, 但我相信EP可以放得落6分半鐘歌, 因為我有些EP是五分幾鐘, 但可以用來刻錄的空位還有不少.

引用:
原帖由 adamying 於 16-9-2011 15:35 發表 我聽回來的和Anison兄不同, 當初是只有短版, 所以EP都是短的, 我印象中好似戲未上就已經賣碟, 而長版本是為了因應劇情而加長了, 上畫之後長版大受歡迎, 所以之後出的唱片都是長版. 雖然我不太確定, 但我相信EP可以放 ...

珍藏CD中收錄的是六分多的「長版本」。不過買該CD時已是1991年,不能作準。

每次看OVA,包括2012 flashback和20週年紀念,收錄的都是「長版本」,「短版本」反而少聽。

引用:
原帖由 adamying 於 16-9-2011 15:35 發表 我聽回來的和Anison兄不同, 當初是只有短版, 所以EP都是短的, 我印象中好似戲未上就已經賣碟, 而長版本是為了因應劇情而加長了, 上畫之後長版大受歡迎, 所以之後出的唱片都是長版. 雖然我不太確定, 但我相信EP可以放 ...

唔好意思 Adam 兄, 之前講得唔清楚, 其實我之前所提的傳聞是來自日本的媒體,

Adam 兄你聽回來的說法我都有聽過, 不過是來自本地的媒體, 印象中電台都好似介紹過,

前者的傳聞是否屬實, 真係無從稽考

我都有不少 45轉 EP 細 single, 印象中真係無乜邊張係過 6 分鐘,不知道有無高人可以解答到 EP 容量的問題 ?

題外話, 其實如果真係收錄唔到, 大可以出12吋大single或出 33 轉, 記得 Z Gundam OP1

同 Touch 的主題曲等都出過 Remix 版的12吋大single

引用:
原帖由 Anison 於 17-9-2011 00:01 發表   唔好意思 Adam 兄, 之前講得唔清楚, 其實我之前所提的傳聞是來自日本的媒體, Adam 兄你聽回來的說法我都有聽過, 不過是來自本地的媒體, 印象中電台都好似介紹過, 前者的傳聞是否屬實, 真係無從稽考 ...

Anison兄, 我是二十幾年前由朋友口中得知, 返而我未從本地媒體中聽過.

引用:
原帖由 adamying 於 18-9-2011 02:55 發表 Anison兄, 我是二十幾年前由朋友口中得知, 返而我未從本地媒體中聽過.

Adam兄, 印象中係o系張麗瑾的 "日本流行情報" 到聽倒,
因為當年 "可有記起愛" 都曾經上過 Oricon 細碟榜十大,
所以該節目間唔中都有播此曲, 最初都係播短的版本,
之後就有所謂的 "特別版" 在該節目播出, "特別版" 其實就是連埋
電影音效的 "加長版" , 相信是由電影中輯錄出來的

發新話題