發新話題

小學時最初用o既筆盒及文具

記憶中小學最初用既都係筆袋....試過用過布造既同膠造既,唔記得邊個用先

之後就用雙面開既有獨立插筆果種膠筆盒

中學時就興用鐵盒,買左個雙層既,o夷?講埋中學....

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-11-2007 22:28 發表     好yeah..好yeah...PBK Celia 同我一樣用布做o既筆袋....... 不過我鐵盒好似未用過 o甘文具o尼 PBK Celia ??!

係呀,布造同膠造既我都好記得,因為以前既環境唔可能擁有好多

而且自己do好鐘意,其實到大個都冇掉到,係膠果個筆袋就掉左先

布果個就留返黎裝我細到大儲落黎既鉛筆,唔知典解細個對文具中既鉛筆同紙都情有獨鐘

第一次見到D好特別既鉛筆就好鬼鐘意於是開始儲,一直都係放係果個布筆袋度架

都係幾年前先掉左咋.....早知道有oldcake.net超人兄弟開呢個帖,我就唔掉留返佢影張相黎睇啦

帶返學既文具呀...開頭用既都係好普通果D中華牌鉛筆,後來好似都用晒鉛芯筆...再好少用鉛筆

鉛子筆都好似係班馬牌,有木製既同膠筒既,記得我果時唔係幾鐘意木筒果隻

擦膠就唔多記得,但都有用過字母擦膠,經驗所得通常有靚靚公仔既擦膠都唔係幾好擦架,好睇唔好洗果隻

呀,仲有沙膠,灰色,好似平行四邊形咁,後來有左沙膠筆就好用好多la~~唔洗擦到紙都穿埋

間尺,do係透明果隻,一邊係厘米一邊係吋,又有D立體間尺,同有D圖形既間尺,可以係紙度畫圖形...

嘩.........己經咁長........

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-11-2007 22:28 發表     好yeah..好yeah...PBK Celia 同我一樣用布做o既筆袋....... 不過我鐵盒好似未用過 o甘文具o尼 PBK Celia ??!

o夷?係喎...我名幾時又多左個K字?

呢個好似係Shiawase獨有個啵

引用:
原帖由 Shiawase 於 30-11-2007 12:27 發表   no la, no la, it's not Shiawase獨有 , Mr. Ultraman likes to call you "BK" Celia  , it sounds good! (~ sounds like the brand "TDK" ).  As long as he doesn't omit the lette ...

O....嘩.......您意思係話其實超人兄弟只係想叫''p'' 同埋 ''k''?

引用:
原帖由 ar_woo 於 30-11-2007 12:47 發表   P...K is pretty kawaii! Or should we say Pretty Kawaii means PK

呢個可能要用投票黎徵詢意見

不過好易令人有敏感,我覺得do唔係幾好

引用:
原帖由 Shiawase 於 30-11-2007 13:01 發表    

KPB

引用:
原帖由 ar_woo 於 30-11-2007 13:02 發表   咁你今日要唔要飲料?

又黎?? 

今日有咩飲料好介紹?  

引用:
原帖由 ar_woo 於 30-11-2007 13:17 發表   我通常飲水, 唔叫飲料的! 你中意邊隻飲料請自便啦!   去set func 了, 再會!   

okok又夠中set func 您淨係飲水咁清純?

您去set func 通常都同飲料一齊set埋個啵,唔飲料淨飲水就唔抵啦....

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-11-2007 23:10 發表      o艾o也~~~KBP Celia 乜o甘可惜....就算掉都影番張相留念o麻....話o西都跟o左你o甘多年,無功都有勞.....你...你...你( 好似o的黑社會電影....黑幫大佬要殺o的手下....手下跟住同大佬 ...

o艾.....諗起都有D可惜呀....好似您話齋,都跟o左我o甘多年,無功都有勞....

掉既時候都有諗過掉唔掉好~都裝左筆咁耐,睇住佢都會有莫明既感覺,都有D感情

不過始終用左咁耐,舊加不太清潔,除左自己對佢會有感覺之外,掉出街都冇人執.... 

而且想將D鉛筆歸一D放埋一齊,所以就........ 

原來都有人好似我咁儲鉛筆 係呀~o的鉛筆堶得的公仔好得意o好靚架 

有D會特別D添,好似平時見到D鉛筆都係圓或者六邊形,細個就儲左一支係星形既好有趣

您唔講起鉛筆刨真係醒唔起添haha...... 唔係好記得用邊種,好似多數都係圓形

您用過雞仔型筆刨咁得意?!

班馬牌原子筆最唔好就係成日唔見個套....整到o的筆袋污污糟糟<-----係呀

字母擦膠最鍾張上面o舊綠色o個a切出o黎.....我都係 細細個通常都好手痕,鐘意搣黎搣去 用間尺切黎切去

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-11-2007 23:18 發表     你Я位( Celia & Shiawase )都係 old cake net 堶得既 KPB 太平伸士......( 人o地MBE...你o地 KBP..   ) Kawaii Pretty Beautiful Shiawase / Kawaii Pretty Beautiful Celia ..... ...

嘩~~我地無端端又變左太平伸士?!Kakaka~~

我地又係''一舊雲''咁

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 1-12-2007 11:20 發表 原來有咁多回憶既... 我細個個時都有用筆刨...不過係d好平既無蓋既...仲要係無野裝碎個隻... 至於原子筆...都係到小四先開始用...我比較鍾意用個隻0.3筆芯既原子筆...好似係班馬牌黎架...   講起感 ...

係呀....有感情嘛.....望住佢回憶就會湧起.....掉都要左諗右諗......唔可能咁決絕

您講果隻無蓋..無得裝碎既筆刨我都用過呀....(係屋企)

但真係好唔方便架....係課室要走出去垃圾桶度刨

如果遇岩老師係度就唔洗刨啦有D同學試過出位刨都會比老師講兩句

0.3筆芯既原子筆我中學時都有用,原本只有0.5

後來出得更幼細都好鐘意買黎用,尤其鐘意買水筆用

引用:
原帖由 ar_woo 於 1-12-2007 13:48 發表   星期6唔出街玩?

我都好少出街玩既其實

您又唔出去玩?

引用:
原帖由 ar_woo 於 1-12-2007 14:15 發表   一陣要返工, 聽日都要

咁慘呀.....

星期日都冇得放....定係一時時呢排比較忙?

引用:
原帖由 ar_woo 於 1-12-2007 14:27 發表   或者係自己問題, 之前做得慢而家要補鑊...返エla, 再會太平山

太平山.......

您梗係掛住上oldcake.net所以攪慢左

再見大帽山

發新話題