發新話題

Hobby Japan 中文版, 模型王, 全面擊, 亞空間

How to build Gundam (中文)無資料. 至於 Freeman 日文單行本. 第一期好勁. 但第二期扑直. 超新星當時入貨250本. 第三天立即減價. 差不多成本價去貨. 好快賣哂. 但係又得罪其他商号.......

引用:
原帖由 Tyler2 於 24-6-2008 11:16 發表 後來漫周大事宣傳HJ本特集How to build Gundam﹐誰主理這壇東東呢﹖大概與一期沒下文的港版B-Club同期﹐報攤有本常打出animate旗號的動畫雜誌﹐名叫Pero﹐出了兩期又煙沒﹐在座有人買過看過嗎﹖第一期粉紅色底﹐ ...

Pero 有看過, 但印象唔深, 可能床下底找得番出來.

引用:
原帖由 ray375 於 25-6-2008 13:05 發表 How to build Gundam (中文)無資料. 至於 Freeman 日文單行本. 第一期好勁. 但第二期扑直. 超新星當時入貨250本. 第三天立即減價. 差不多成本價去貨. 好快賣哂. 但係又得罪其他商.......

Crying Freeman 第二期扑直? 為何會咁? 當時來講都叫 Hit 書.

唔知點解. 就係扑直. 市場眞係好難估計.

引用:
原帖由 ray375 於 25-6-2008 13:05 發表 How to build Gundam (中文)無資料. 至於 Freeman 日文單行本. 第一期好勁. 但第二期扑直. 超新星當時入貨250本. 第三天立即減價. 差不多成本價去貨. 好快賣哂. 但係又得罪其他商号.......

真奇怪﹐經過第一期﹐應該好多人覺得好正買下去。
除非報攤很快已經出現中譯本﹐那麼一定大大影響正版日版銷路。可能天龍現身得好快。
我因為Crying Freeman﹐想買回全部傷追人﹐當日是頗困難的事來的。
我記得好景一間很短命店“正板本”我買了兩期﹐深水步黃金的東急唱片我又買到好幾期﹐總算齊了但後來又全套賣了﹐好似賣了給“賤人榜‘店。

有一時期﹐超新星旁邊都是賣日本動漫書。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

旁邊果間叫'廣記'. 老闆姓區. 於超新星同月開張.

忘記咗'亞空間'.

模型王自爆後. 有過咗大半個年頭. 口水團長踫上'大佬明', '肥仔文'二人.
大佬明前身係'玩夠帝國'店面經理.
肥文係'永x'模型批發行街.

引用:
原帖由 ray375 於 16-7-2008 03:09 發表 忘記咗'亞空間'.模型王自爆後. 有過咗大半個年頭. 口水團長踫上'大佬明', '肥仔文'二人.大佬明前身係'玩夠帝國'店面經理.肥文係'永x'模型批發行街.

'亞空間'同'全面擊'您都少講

係咪ray哥唔多鐘意所以少講 講笑   

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

Celia妹第一時間回應. 夠哂支持.

'全面擊'好快自滅. 所以無乜好講.

引用:
原帖由 ray375 於 16-7-2008 14:05 發表 Celia妹第一時間回應. 夠哂支持.'全面擊'好快自滅. 所以無乜好講.

一定支持

其實'全面擊'同'亞空間'點解咁快就做唔住?內部問題?

定還是有之前既漫畫周刊實在做得太過份好 將佢地比左落黎

引用:
原帖由 ray375 於 16-7-2008 14:05 發表 Celia妹第一時間回應. 夠哂支持.'全面擊'好快自滅. 所以無乜好講.

全面擊裡面是否有Be Bop Highschool連載?

http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 celia 於 16-7-2008 14:34 發表 一定支持 其實'全面擊'同'亞空間'點解咁快就做唔住?內部問題? 定還是有之前既漫畫周刊實在做得太過份好 將佢地比左落黎

亞空間一開始有強殖裝甲加爾巴。
聽聞海豹叢書一路沒有版權﹐但好像就是買了加爾巴首期版權﹐版權執法起來﹐亞空間失去主力漫畫﹐就不玩下去了。
是否這樣呢Ray哥﹖

引用:
原帖由 Tyler2 於 17-7-2008 14:32 發表 亞空間一開始有強殖裝甲加爾巴。聽聞海豹叢書一路沒有版權﹐但好像就是買了加爾巴首期版權﹐版權執法起來﹐亞空間失去主力漫畫﹐就不玩下去了。是否這樣呢Ray哥﹖

哦~~~~~~

記得記得!有強殖裝甲

等ray哥發表~

'加爾巴事件'遲啲會講.

肥文, 阿明,口水佬三人一板即合. 亞空間一個月後出版.
亞空間出版後. 由於內充實. 再加上成本控制得宜. 第五期開始已收支平衡. 後期更有不俗收入.

引用:
原帖由 Tyler2 於 17-7-2008 14:32 發表 亞空間一開始有強殖裝甲加爾巴。聽聞海豹叢書一路沒有版權﹐但好像就是買了加爾巴首期版權﹐版權執法起來﹐亞空間失去主力漫畫﹐就不玩下去了。是否這樣呢Ray哥﹖

亞空間重有Orange Road,88年無耐就收咗工啦,應該唔關版權法事,事實版權法有影響既都係到92年先開始,所以漫周就係93年bye bye。

肥文,阿明二人其實對出版認識不多. 當年全係口水佬搭路. 再加上頭三期以'義工'形式幫忙(今時今日都無人明白點解佢咁笨X). 而肥文,阿明做製作. 後期加入'秋英'幫手. 總算殺出血路.

大約六期後. 又搞咗個 A&C Club. 喺信和中心三樓開咗間 A&C Centre. 作賣日本書. 老番映帶. 而呢間舖幕後老細係'太子爺亨利'&'區大俠'二人.

而A&C呢件事於開張前,口水佬一無所知. 亦即係無口水佬份.

?????? 六期後又搞..... 咁意思即是原班人馬去搞A&C, 但又口水佬唔知?

唔多明呀??????

引用:
原帖由 ray375 於 21-7-2008 12:51 發表 肥文,阿明二人其實對出版認識不多. 當年全係口水佬搭路. 再加上頭三期以'義工'形式幫忙(今時今日都無人明白點解佢咁笨X). 而肥文,阿明做製作. 後期加入'秋英'幫手. 總算殺出血路.

可能團長當時一股熱誠,冇計咁多

總之係有人拎個心出. 但有人當佢傻仔.

發新話題