發新話題

Hobby Japan 中文版, 模型王, 全面擊, 亞空間

出咗幾期後就開始每況愈下. 林查理以為香港人唔識 H.J 呢個朵. 於是乎改一個好Q老套嘅中文名---模型界.

但係改鬫W都係唔長............

H.J 改名'模型界'後. 情形根本無改變. 內容一塌糊塗.
就係呢個時候. 一名年約 17嘅熱血青年 K君. 佢寫咗一封千字信俾林查理. 力陳 H.J 嘅問題. 內容一針見血. 因為見解獨特. 所以老林不久後收歸此人作為 H.J 主編.

但係有此看穿問題, 心水清的人在, 為何H.J.還是咁快仙遊.

K君入主後. 第九期開始立即大力改革. 可借 H.J已病入膏肓. 第十期稿件做好後未付印已決定停刋. 可借嘅係搞糟 H.J嘅朵.

而 K君則被派往漫畫周刊任副編. 當時正係第一百期. 此人正是後來威震一時嘅'口水團長'!

O..... 原來口水團長就係咁出身.

引用:
原帖由 ray375 於 4-6-2008 12:51 發表 K君入主後. 第九期開始立即大力改革. 可借 H.J已病入膏肓. 第十期稿件做好後未付印已決定停刋. 可借嘅係搞糟 H.J嘅朵.而 K君則被派往漫畫周刊任副編. 當時正係第一百期. 此人正是後來威震一時 ...

o夷?開始入正題啦喎 K 係咪團長既英文名???????

多謝mythz創造左咁靚咁精美既簽名

No. 呢個 topic 正式完結至係.
K君--因為佢係姓氏第一個英文字母係 K.

引用:
原帖由 ray375 於 5-6-2008 11:18 發表 No. 呢個 topic 正式完結至係.K君--因為佢係姓氏第一個英文字母係 K.

哦~~咁即係亞空間, 模型王, 全面擊, Hobby Japan係早過漫畫周刊??

口水團長呢個名早係漫畫周刊前已經用緊??

o夷?唔係啵...亞空間後期的

Sorry. 因為我無跟時間排列. 應該係 H.J, 漫周, 模型王, 全面擊, 亞空間.

引用:
原帖由 ray375 於 5-6-2008 21:14 發表 Sorry. 因為我無跟時間排列. 應該係 H.J, 漫周, 模型王, 全面擊, 亞空間.

icic........原來H.J係咁早既.....

咁團長有冇同您講過佢最鐘意係做邊本?? 

應該係漫周.

引用:
原帖由 ray375 於 6-6-2008 13:59 發表 應該係漫周.

我都好鐘意睇漫周,我諗好多人都係

另外上次睇左ray哥介紹既模型王,睇落都好正咁喎

我仲想問下...裡面既''團長公仔''係邊個畫架??會唔會係團長佢自己??

個公仔係由老關畫嘅.

引用:
原帖由 ray375 於 7-6-2008 00:07 發表 個公仔係由老關畫嘅.

哦~~~~~~~~~~~~~~

唔識佢........... .........

引用:
原帖由 celia 於 7-6-2008 00:14 發表   哦~~~~~~~~~~~~~~   唔識佢........... .........

佢就係老關........

漫周, H.J 中文版開國元勳. 模型王始創人. 外形高大威武............

引用:
原帖由 adamying 於 7-6-2008 00:41 發表     佢就係老關........

o下...........................

do係................唔識佢.............. ............

不過之前都聽過ray哥提過下有姓關的

引用:
原帖由 ray375 於 7-6-2008 00:47 發表 漫周, H.J 中文版開國元勳. 模型王始創人. 外形高大威武............

高大威武...........................

後來漫周大事宣傳HJ本特集How to build Gundam﹐誰主理這壇東東呢﹖

大概與一期沒下文的港版B-Club同期﹐報攤有本常打出animate旗號的動畫雜誌﹐名叫Pero﹐出了兩期又煙沒﹐在座有人買過看過嗎﹖第一期粉紅色底﹐第二期orange color的﹐有一期封面是Dirty Pair﹐另一期記得好像是收穫星的阿琳。

團長的超新星﹐是我買入強殖裝甲與Crying Freeman第一期的地方。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

發新話題