65 1234
發新話題

千面大盜

千面大盜

你們有沒有看過千面大盜這套片,是江戶村亂步名著,無線電視播出,馮錦綸配音。

我有印象呀~~~佢成日帶住面具,變成身邊唔同o既人,我睇時成日都好驚...佢被人識穿後,逃走時會上跑到熱氣球上~~~哈哈哈幾聲~~然後走人! 這片的圖片或片頭片尾都很難找...我找了很久了,也找不到!!! 有冇兄弟可以提供線索呀???

千面大盜

我屋企有原著中文譯本,好深印象

千面大盜在電視播時唔係睇左好多集! 請問BBB360,他/她是男定女呢?

套劇好鬼"金田一" 同"柯南" 吓 , 淨係記得佢係熱氣球上面講 "明志弟弟........你又捉我到 , 下次再見 (係咁上下嘢!) , 想問吓咁個主角係唔係叫做 "明志" 呀 ?

引用:
原帖由 高立 於 8-9-2006 14:18 發表 套劇好鬼"金田一" 同"柯南" 吓 , 淨係記得佢係熱氣球上面講 "明志弟弟........你又捉我到 , 下次再見 (係咁上下嘢!) , 想問吓咁個主角係唔係叫做 "明志" 呀 ?
根據電視,明志係靚仔警員,成日想捉佢立大功,原著都好似係咁寫。我是男仔。

bbb360 , many thanks !

引用:
原帖由 BBB360 於 9-9-2006 18:57 發表 根據電視,明志係靚仔警員,成日想捉佢立大功,原著都好似係咁寫。我是男仔。
記得有一集係偷名畫。

有印象。幾好睇謘C

佢係坐熱氣球。

回復 #1 BBB360 的帖子

不! 是丁羽! 偷名畫一集係大結局。。

千面大盜在日本好似係叫"二十一人面相" 請補充

引用:
原帖由 carkei 於 24-9-2006 14:52 發表 千面大盜在日本好似係叫"二十一人面相" 請補充
"[怪人二十面相]是日本推理小說作家江戶川亂步為其一系列少年推理讀物所創造的反派角色。小說中的怪人二十面相是個化妝高手,可以隨心所欲地易容變裝。他膽大心細,總是用高明的手段竊取藝術品,往往在作案前先寫信警告物主,宣佈將要下手的時間。"--維基百科 按下 WiKi Jap. 按下 WiKi Tw 按下 youtube 片頭

記起了, 每次都係先有警告字, 仲一定有時限, 好像(我會係今晚12:00前偷走)之類 每次都唔會令我地失望....

高兄,你沒有留心上課嗎???這個片頭不是在圖片下面嗎???

這條片是83年演員亦不一樣, 最初那一套應是79-80年間那齣。 另千面大盜每逢走路時總是不認輸並喊 " 明智, 你認唔認輸呀!haha.........! "

引用:
原帖由 toby 於 24-9-2006 18:16 發表 "是日本推理小說作家江戶川亂步為其一系列少年推理讀物所創造的反派角色。小說中的怪人二十面相是個化妝高手,可以隨心所欲地易容變裝。他膽大心細,總是用高明的手段竊取藝術品,往往在作案前先寫信警告 ...
我要好好珍藏

引用:
原帖由 toby 於 24-9-2006 23:27 發表 高兄,你沒有留心上課嗎???這個片頭不是在圖片下面嗎???
sorry ! 睇漏眼添 !

唔知我有無記錯,明智好似唔係警察,而係少年偵探社既頭頭,帶住佢班靚同千面大盜對抗, 重有就係,真人好似同排球女將既教練係同一個演員

65 1234
發新話題