29 12
發新話題

e..... 中秋節冇人講屩簧伄L節點過.....

引用:
D七層徙置區都經常見一字排同對面座鬥長

elvisyuen 兄 , 你係咪有住過七層徙置區!?我有幸住過!!七層徙置區令我留下很多美好回憶....放風箏(滿天都是,自製玻璃線的)....每層傳球....玩波子....偷上七樓玩....放紙飛機....小時候踏三輪車環繞全層....跟對面層樓互射穿雲箭....住家士多買零食....買飛機攬...等等..........

諗番起都好開心呀!!

諗番起細個時過中秋和現在的氣氛真係差好遠...............

以前D人一食完飯就真係出晒街玩燈籠、點蠟燭........等等,氣氛可能仲好過聖誕節

以上大家講的都玩過,勞作做燈籠我諗係指定動作,老師一定會給的功課,

不過最刺激的都係煲蠟,起初用的器皿都比較細小,後來D細路覺得不夠刺激 (因為太細,一下就無得玩),

之後就用月餅罐,而且當時不止一班細路玩,同一地方可能出現4-5隊細路團,每團人數7-8人到十幾人不等,

大家都忘著掉蠟燭或係咁"產"地下D蠟 (周圍搵蠟),形成比賽局面,比賽什麼?就是噴火鬥高

起初我們是用水射落煲滾的蠟上,後來為了取勝,就用火酒或電油之類的易燃液體入落水槍度再射出去....哈,

雖然刺激但其實都好危險

引用:
原帖由 超人兄弟 於 1-10-2007 12:02 發表     elvisyuen 兄 , 你係咪有住過七層徙置區!?我有幸住過!!七層徙置區令我留下很多美好回憶....放風箏(滿天都是,自製玻璃線的)....每層傳球....玩波子....偷上七樓玩....放紙飛機....小時候踏三輪 ...

對....1967年之前是住李鄭屋邨, 之後搬咗去慈雲山   http://oldcake.net/viewthread.php?tid=6509&extra=&page=1

這就是小時候踏三輪車環繞全層

小時與家姐細妹在李鄭屋古墓公園內留影

[quote]這就是小時候踏三輪車環繞全層 [/quote]

Wow....elvisyuen brother, you keep the photo until now.....great!!

我住過石硤尾七層徙置區!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 2-10-2007 00:37 發表
引用:
這就是小時候踏三輪車環繞全層
    Wow....elvisyuen brother, you keep the photo until now.....great!!   我住過石硤尾七層徙置區!!

我住七樓, 樓上就係天台學校....我讀天台學校不足一年(係幼稚園低班, 之後搬屋所以冇讀), 不過讀對面果座, 記得每次返學都行餐飽

引用:
原帖由 mythz 於 1-10-2007 23:02 發表 諗番起細個時過中秋和現在的氣氛真係差好遠...............   以前D人一食完飯就真係出晒街玩燈籠、點蠟燭........等等,氣氛可能仲好過聖誕節   以上大家講的都玩過,勞作做燈籠我諗係指定動作, ...

記得玩煲蠟至今不足 5次, 都是在小學時候....頭三四次只是用汽水蓋, 最後果次都只係用水果糖細圓鐵盒....此玩意實在太危險

引用:
原帖由 elvisyuen 於 28-9-2007 16:37 發表   D七層徙置區都經常見一字排同對面座鬥長

我地都係......

以前俾玩火, 始終都唔同, 現在我都覺得有少少過度保護兒童, 而且清潔亞姐同少部份鄰居投訴下, 已經冇得玩, 連玩蠟燭燈籠都唔得, 玩電邊好玩, 拿來拿去, 已經冇其他野好做, 而且蠟燭燈籠時光時暗, 我覺得仲有動感仲好睇.

引用:
原帖由 adamying 於 2-10-2007 09:15 發表   我地都係......   以前俾玩火, 始終都唔同, 現在我都覺得有少少過度保護兒童, 而且清潔亞姐同少部份鄰居投訴下, 已經冇得玩, 連玩蠟燭燈籠都唔得, 玩電邊好玩�� 拿來拿去, 已經冇其他野好做 ...

你說得對,玩蠟燭時好得意,要小心被次熄,燒完啦!要換蠟燭,燒著燈籠時,哭得嘩嘩啦, 趣味無窮.

Watch RTV/ATV

亞視中秋專輯(上)(80年代)

http://uk.youtube.com/watch?v=-jv3Bzqus_o

80年代亞視中秋專輯 下

http://uk.youtube.com/watch?v=oipUz39e0kU&feature=related

29 12
發新話題