60 123
發新話題

貼圖

貼圖

我係咪好靚仔呢? 多謝Carkei 兄提供! [ 本帖最後由 杜劍龍 於 3-10-2006 20:29 編輯 ]

我期實想問很狗, any picture of Sayaka? He He !!!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 2-10-2006 16:19 發表 我係咪好靚仔呢? 多謝Carkei 兄提供!
WOW This is real great!

劍龍老兄,專誠孝敬你。 「鐵甲萬能俠」可算是巨大機械人動畫的始祖, 它除了在日本及世界各地(當然包括香港)都引起哄動外, 而且亦帶動起一連串巨大機械人動畫的製作浪潮。事隔廿多年, 「鐵甲萬能俠」的魅力仍不減當年, 依然迷倒無數觀眾。 「鐵甲萬能俠」的意念來自一九七二年的春天。當時日本名動漫畫家水井豪先生駕車遇上交通擠塞, 就在等得不耐煩的時候, 他突然靈機一觸, 心想若利用電單車來做機械人的操縱器, 繼而將這個基本構想發展成用電單車飛馳進入機械人的頭部之意念。於是水井豪便親手創作, 由一位少年駕駛電單車衝上機械人的背部而進入頭部, 並將此機械人命名為「鋼鐵Z」 (後來叉改名「能量Z」)。可是當時富士電視台的高層認為「鋼鐵Z」的形象上, 與當時放映中的幪面超人的電單車有雷同之嫌, 最後只好把原先的電單車改為飛機, 並正式決定命名為「鐵甲萬能俠」MAZlNGA Z (сЖ⑦ヮ Z)。 「鐵甲萬能俠」的漫畫在同年十月二日於「週刊少年JUMP」開始連載, 到翌年八月十三日連載完畢。而「鐵甲萬能俠」的動畫, 則在同年十二月於電視上播映, 當時創下了高收視輝煌成績。「鐵甲萬能俠」突破過往只靠人拿著遙控器操作機械人的意念, 機械人與駕駛員一心同體化這個嶄新的構想, 震驚了整個日本動畫界。 「鐵甲萬能俠」的動畫在一九七四年才在香港麗的電視(亞洲電視前身)播映, 「出黎啦! 萬能俠! 落去啦! 朋友號!」上述這些對白,相信年紀稍長的動畫迷一定耳熟能詳啊! 這是「鐵甲萬能俠」駕駛者兜甲兒(港譯杜劍龍), 駕著「朋友號」飛機,進入「鐵甲萬能俠」頭部結合過程的經典對白。可惜此套卡通只播了一年時間 (共五十二集), 還有後面的四十集, 香港的觀眾就無緣看到了。 撇開故事不談,「鐵甲萬能俠」的每位主角造型及性格, 都能給觀眾留下鮮明的好感及印象: 好像性格火爆不羈的「杜劍龍」,還有由刁蠻好勝的「高靜文」所操縱之「愛美神」, 是電視動畫最初的女性機械人, 儘管它由胸前發射飛彈的設計惹得成人觀眾爭議, 但這個機械人的確讓觀眾留下深刻印象。此外當然少不了殘忍、惡毒, 左男右女的經典人物——「修羅男爵」。另外還有傻頭傻氣的「大鐵牛」等。由「鐵甲萬能俠」電視版改編成的電影為數不少, 而這個潮流也因此而延續至今。至於「鐵甲萬能俠」電視版的大結局, 是講述「米加尼帝國」突然冒起, 派出機械獸猛烈進玫, 將「大鐵牛」及「戴安娜A」擊毀, 更將「萬能俠」擊至重傷, 而「杜劍龍」亦身受重傷, 在最危急的時候, 一位貌似「鐵甲萬能俠」的機械人出現, 並將強敵殲滅, 它就是「杜劍龍」的父親所製造的「鐵甲萬能俠2號」。以後對付「米加尼帝國」的重任, 便由這個新萬能俠肩負了。 絕招: 由眼睛發射的「光子力熱線」 口部發射的「氣體硫酸」 招牌式的武器「鐵甲飛拳」, 鐵拳一出, 機械獸必被擊破, 此招迷倒不少小朋友 「高熱火焰」由胸部V字部分發射的光線, 亦是最厲害的武器 耳部發射的「冰凍光線」 資料來源: 兒童快報

引用:
原帖由 BBB360 於 13-10-2006 09:18 發表 劍龍老兄,專誠孝敬你。 「鐵甲萬能俠」可算是巨大機械人動畫的始祖, 它除了在日本及世界各地(當然包括香港)都引起哄動外, 而且亦帶動起一連串巨大機械人動畫的製作浪潮。事隔廿多年, 「鐵甲萬能俠」的魅力仍不減 ...
Concise and precise, my respectable super fan of Mazinger Z, BBB360, hats off to your professionalism and committment to the Forever Robot!

引用:
原帖由 BBB360 於 13-10-2006 09:18 發表 劍龍老兄,專誠孝敬你。 「鐵甲萬能俠」可算是巨大機械人動畫的始祖, 它除了在日本及世界各地(當然包括香港)都引起哄動外, 而且亦帶動起一連串巨大機械人動畫的製作浪潮。事隔廿多年, 「鐵甲萬能俠」的魅力仍不減 ...
利害!詳盡,獲益良多,對他更了解!thank you

估唔到兒童快報都有d咁既高人, 佩服!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 14-10-2006 12:21 發表 估唔到兒童快報都有d咁既高人, 佩服!
佢形容你火爆不羈,咁高靜文係你老婆

講開咁多原註....其實杜兄你好似係姓"兜"的 !!

引用:
原帖由 carkei 於 14-10-2006 12:51 發表 講開咁多原註....其實杜兄你好似係姓"兜"的 !!
「戴安娜A」係邊個楂

引用:
看看超合金和其他公仔書的介紹,鐵甲萬能俠還有很多絕招,不過無緣在香港看到

巨靈神中杜劍龍識左第二條女仲正, 高靜文已成Past tense 「戴安娜A」冇記錯係A.I.機械人, 唔洗人楂

引用:
原帖由 杜劍龍 於 15-10-2006 13:11 發表 巨靈神中杜劍龍識左第二條女仲正, 高靜文已成Past tense 「戴安娜A」冇記錯係A.I.機械人, 唔洗人楂
係ㄜ荌琚H有冇贴圖啊?

左邊係牧葉光, 右邊係瑪莉亞, 好多o靚仔都鐘意瑪莉亞!

哦!宜家明哂!杜劍龍真係艷福無邊! ...解...牧葉光....走....光...鵅H

劍龍兄...... 我就係當年果d靚仔既其中一個,瑪莉亞萬歲~~~ 佢真係靚過高靜文同牧葉光好多呀~~ 算罷啦~~牧葉光嫁鬼比杜雷特算啦~~~ hehehe,未來阿嫂同未來姑仔手拖手~~ [ 本帖最後由 幻之聖騎士 於 17-10-2006 13:42 編輯 ]

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 17-10-2006 13:41 發表 劍龍兄...... 我就係當年果d靚仔既其中一個,瑪莉亞萬歲~~~ 佢真係靚過高靜文同牧葉光好多呀~~ 算罷啦~~牧葉光嫁鬼比杜雷特算啦~~~ hehehe,未來阿嫂同未來姑仔手拖手~~
都話劍6龍兄情場殺手鬼見愁啦!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 2-10-2006 16:19 發表 我係咪好靚仔呢? 多謝Carkei 兄提供!
當然靚仔到爆燈! 我都係萬能俠粉絲呀.

杜劍龍靚仔得來浮一d,我中意康定邦多少少。杜雷特就搏佢復國後可以嫁入皇室做皇后,不錯的投資....^_^ 講真呀,我就覺得高靜文太嬌氣啦!炎jun(維納斯a的機師)就有型又有用得多,會係個獨立有個性的賢內助。牧葉光就無咩皇后氣質,第日點做佛雷星的國母? [ 本帖最後由 Athena 於 3-2-2007 13:14 編輯 ]

杜劍龍 的造型

不談服裝,杜劍龍型在髮形, 可能揸電單車追風時吹到咁,或者戴頭盔時"焗"到咁.最特色係佢嘅"的垂",同光子力研究所塔頂互相呼應啊!! [ 本帖最後由 999 於 3-2-2007 13:36 編輯 ]

60 123
發新話題