49 123
發新話題

聖火令/雄風

引用:
原帖由 karmenv3 於 5-10-2006 23:30 發表 所以好多人知道張英係張翠山,白燕係殷素素,但就好少觀眾知道林家聲係張無忌可惜!
引用:
原帖由 松210 於 17-12-2006 00:45 發表 真係有嗎? 以前成日鶾q視睇長片, 只睇過張英果部, 張翠山夫婦自殺就完了, 真係未睇過林家聲做的倚天. 聽講話謝賢都做過楊過, 係咪真架?
不要忘記還有陳好逑飾趙敏、陳寶珠飾周芷若 這是倚天屠龍記第3和4集, 你只要加入香港電影資料館做會員, 就可隨時前往該中心借片來欣賞 謝賢做楊過的神鵰俠侶也可以在資料館找到。 演小龍女的你猜是誰?? [ 本帖最後由 johnnybravo 於 17-12-2006 14:44 編輯 ]

引用:
原帖由 johnnybravo 於 17-12-2006 14:21 發表 不要忘記還有陳好逑飾趙敏、陳寶珠飾周芷若 這是倚天屠龍記第3和4集, 你只要弘絲|員, 就可隨時前往該中心借片來欣賞 謝賢做楊過的神鵰俠侶也可以在資料館找到。 演小龍女的你猜是誰??
電影資料館開張個日都想去, 不過咁多年了, 始終無機會參觀過. 將來一d要去鴷得. 演小龍女九成係南紅啦, 呢個都聽過.

我記得尹天仇係用血魂/雲掌. 以前己經錄低哂幾集,後來轉哂dvd係存.

簫生有講過聖火令系列是參考:聖火令(倚天)...奧運聖火傳送經香港....咁相信人物都有少少參考金生作品... 座蓮花個位是苗彊火蓮聖母(羅蘭)...是36煞星(參照字花36古人....哈哈...簫生連字花人物都玩埋,真好野)的師傅..又即系xx師太自殺時,封信提及的超級高手... 開頭講到她點勁點勁.....又咩火蓮大陣.....點知她一出場無耐就被聖火令打瓜佐....

武林聖火令原來己經出左 DVD ,$89 上下集.

引用:
原帖由 vvwawa 於 2-3-2007 19:32 發表 武林聖火令原來己經出左 DVD ,$89 上下集.
咁,vvwawa兄,就勞煩係睇睇係唔係有一段講ハ大掌門迫死林家聲父母,而佢話將來會揾佢地報仇,因為武林聖火令我只係睇過一次,唔係太記得,但印像中就覺得好似倚天,希望我唔好張兩套戲撈亂

一開場八大派追查聖火令下落,追及尹青松夫婦,靜音師太殺死尹妻,尹青松拋出地圖後自殺,靜音師太抱走尹丹鳳,幽冥鬼首年赤山睇吾過睇抱走尹天仇........ 故事同倚天一樣,不過抄個開頭,後面發揮得好好,如來神掌第一,武係第二....

引用:
原帖由 vvwawa 於 3-3-2007 00:08 發表 一開場八大派追查聖火令下落,追及尹青松夫婦,靜音師太殺死尹妻,尹青松拋出地圖後自殺,靜音師太抱走尹丹鳳,幽冥鬼首年赤山睇吾過睇抱走尹天仇........ 故事同倚天一樣,不過抄個開頭,後面發揮得好好,如來神掌第一 ...
Thank You very much

初初以為只是得一、二集的,但原來是有後續的,其後還會有其他四令。

聖木令、聖水令、聖金令、聖土令。

而聖火令,是五令之一,源出波斯,某教。

電影是在一個偶然的晚上看到,不過真是拖得很長的,有甚麼三十六﹖﹖出場。

一路是在講自己是甚麼,一路講介紹下去,真是有些給人拖刻情的感覺。

以上是講粵語長片

我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

49 123
發新話題