49 123
發新話題

聖火令/雄風

聖火令/雄風

嘩---哈-------- 幽冥鬼首 一鬼半怪三江湖 尹天仇 杜娟兒 尹丹鳳 段云秀

第一集---林武聖火令 尹天仇----林家聲 杜娟兒----陳好逑 尹丹鳳----蕭芳芳(not sure) 段云秀----陳宝珠 第一集收得,投資者想拍續集,林家聲坐地起價,導演決定換角,用陳宝珠做尹天仇,但與陳好逑外形唔match,連累陳好逑被飛,蕭芳芳做杜娟兒,李紅做尹丹鳳,吳千峯做段云秀,戲名改為聖火雄風! 主要人物,幽冥鬼首,江南一怪/and半怪,金蛇童子,波斯三使,但最為后人用於形容美女的--------苗疆四美,最唯津津樂道!

kamenv3兄,you are the champion 第一集鴾角氖騄ㄚY李紅。最記得佢俾師父靜音師太利用,仲斬埋隻曉五陰爪鴾潀足側o人,可憐 好彩佢個 partner 段云秀都係一個被佢二舅父廢去武功鴾H,唔係佢仲慘。

引用:
原帖由 spectreman 於 29-9-2006 10:41 發表 kamenv3兄,you are the champion 第一集鴾角氖騄ㄚY李紅。最記得佢俾師父靜音師太利用,仲斬埋隻曉五陰爪鴾潀足側o人,可憐 好彩佢個 partner 段云秀都係一個被佢二舅父廢去武功鴾H,唔係佢仲 ...
二舅父仍江南半怪,由檸檬式演,用化工罡氣廢去段云秀的武功,化工罡氣非常利害,連樹都廢得,不過就唔多環保啦!

引用:
原帖由 karmenv3 於 29-9-2006 03:27 發表 第一集---林武聖火令 尹天仇----林家聲 杜娟兒----陳好逑 尹丹鳳----蕭芳芳(not sure) 段云秀----陳宝珠 第一集收得,投資者想拍續集,林家聲坐地起價,導演決定換角,用陳宝珠做尹天仇,但與 ...
今日得高人指點,オ知道當年林家聲先生不是坐地起價,而是由於一起複雜的人事問題,導演オ會換角,在這裹真的要向林家聲先生say sorry!sorry Mr Lam

KarmenV3 san, hats off to your professionalism!

引用:
原帖由 spectreman 於 2-10-2006 12:16 發表 KarmenV3 san, hats off to your professionalism!
information 有錯就一定要澄清,因為林家声先生是我的偶像,無倫在(奪魂),(仙鶴神針),(武林聖火令)及(倚天屠龍記)中,他都演得非常出色,he is the one of the best actor

karmenv3 兄,你講得好琚I聲哥確係 one of the BEST! 無論係扮上宮羚,馬君武,尹天仇,張無忌,抑或"鐵雁霜翔"都係一臉正氣!

引用:
原帖由 spectreman 於 2-10-2006 16:52 發表 karmenv3 兄,你講得好琚I聲哥確係 one of the BEST! 無論係扮上宮羚,馬君武,尹天仇,張無忌,抑或"鐵雁霜翔"都係一臉正氣!
老友,好似係鐵雁霜玲 鐵 鐵守容 于素秋 雁 李雁虹 陳好逑 霜 葉現霜 林家聲 玲 絕玲 關海山

引用:
原帖由 karmenv3 於 2-10-2006 21:46 發表 老友,好似係鐵雁霜玲 鐵 鐵守容 于素秋 雁 李雁虹 陳好逑 霜 葉現霜 林家聲 玲 絕玲 關海山
Sorry typing error 玲-紀玲才對

引用:
原帖由 karmenv3 於 2-10-2006 21:47 發表 Sorry typing error 玲-紀玲才對
Amigo, my mistake for the typo. Thanks to your reminder, it should be 鐵雁霜羚

spectreman兄 你知唔知點解,電視多數播聖火雄風,唔多播林武聖火令呢?

引用:
原帖由 karmenv3 於 4-10-2006 00:26 發表 spectreman兄 你知唔知點解,電視多數播聖火雄風,唔多播林武聖火令呢?
I wonder if you already know the reason or not. All I can remember is each film sold to the TV station, the copyright of which can only be shown no more than twice or thrice; which means, the owning party still holds the ownership and not very willing to release it for public broadcast or its resale value will diminish. Have you ever found this being produced as VCD and DVD for sale in the market?? 有D片咁多年來都係俾片商收起,就算繷Q人懷念,都唔會重見天日。A very few examples from my collectibles are, -- 神雕合侶 -- 書劍恩仇錄 -- 雪山飛狐 -- 殺人王大戰扭計深 -- 勇特務智破神秘党及其糸列 -- 鐵e恩仇

引用:
原帖由 spectreman 於 4-10-2006 12:26 發表 I wonder if you already know the reason or not. All I can remember is each film sold to the TV station, the copyright of which can only be shown no more than twice or thrice; which means, the o ...
this is really sad... I wish all the film can be released so I have a chance to watch it coz I was too young to understand at that time!

引用:
原帖由 spectreman 於 4-10-2006 12:26 發表 I wonder if you already know the reason or not. All I can remember is each film sold to the TV station, the copyright of which can only be shown no more than twice or thrice; which means, the o ...
真可惜,連姜大衛,狄龍既名片如十三太保,大決鬥,拳擊等,VCD都有得賣,反而更早期的粵語長片反而無可惜可惜!

引用:
原帖由 karmenv3 於 4-10-2006 17:56 發表 真可惜,連姜大衛,狄龍既名片如十三太保,大決鬥,拳擊等,VCD都有得賣,反而更早期的粵語長片反而無可惜可惜!
邵氏收收埋埋咁多年,宜家肯重見天日都係為錢;但其他片商收埋都唔知為咩?第日Ь_流走遠方,可能要係玻利維亞買番薄I

引用:
原帖由 spectreman 於 4-10-2006 18:05 發表 邵氏收收埋埋咁多年,宜家肯重見天日都係為錢;但其他片商收埋都唔知為咩?第日Ь_流走遠方,可能要係玻利維亞買番薄I
Yes I agree 電視台不如播番粵語長片,D片商放番D舊片出黎,與眾同樂仲好啦!

引用:
原帖由 karmenv3 於 4-10-2006 19:02 發表 Yes I agree 電視台不如播番粵語長片,D片商放番D舊片出黎,與眾同樂仲好啦!
無記亞記肯俾錢先啊!?数年前 Cable 都有不定時播殘片謘I咪都要俾錢買!不過可能平D呢!

引用:
原帖由 spectreman 於 4-10-2006 21:01 發表 要無記同亞記肯俾錢先啊!?数年前 Cable 都有不定時播殘片謘I咪都要俾錢買!不過可能平D呢!
睇嚟真係可能無機會見到林家聲嗰套倚天了

E套倚天(三&四)都係最近鬗@個電影節公開賣票播放先至睇到咋

49 123
發新話題