發新話題

宇宙大帝超合金魂

引用:
原帖由 杜劍龍 於 20-10-2010 11:29 發表 宇宙大帝有你呢個fans, 佢都應該老懷安慰!

X 2 ~

引用:
原帖由 MINPETITKO 於 5-10-2010 04:02 發表 大家好.小第來到這論壇己有一段日子,但正式做會員還是昨天幾年前,最初也是搜索宇宙大帝才會找到這個論壇加入了我的愛後偶然也會到這裡發呆   說正題,知道了超合金魂下一站係宇宙大帝,真係唔敢相信因為聽 ...

歡迎加入邪惡老餅軸心!!

對於童年機械人我係好在乎~

宇宙大帝必須要入手, 更可能係兩手~

你哩盒模型我都有買番

早幾年仲出返好個唔同機械人添

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

新料

↓2010年12月號「電撃HOBBY」刊載的「超合金魂宇宙大帝司馬之神」設計草圖。

↓設計草圖側面,可以看到飛翼「ビッグウイング」與「空雷王」的合體方式。

↓對照組:電鍍閃亮的1980年「DX超合金宇宙大帝司馬之神」。

拿「DX超合金宇宙大帝」實體對照設計草圖,兩者體態比例差異意外的少。
尤其以歷來超合金魂「波羅五號」「鬥將」「未來合體」和舊超合金的極大修正比較,
2011年的「超合金魂宇宙大帝」可說是1980年「DX超合金」的微調修訂版呢…

↓除了合體方式修正,兩者差異似乎只有體態的微調。

↓側身比例也極為近似。…除了那個「空雷王」折起的腳板有所差異

↓就拿「空雷王」比較,兩者連外觀、軀體與四肢的比例都非常近似

↓當然,「超合金魂宇宙大帝」迄今應該也僅為草圖階段,離上市之路仍遙

所以未來還是有非常多的驚喜,值得我們期待。

↓最喜歡的1980年「宇宙大帝司馬之神」宣傳插畫。2011年的超合金魂,也要這麼威猛啊!

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

三軍一起出擊!三軍一起出擊!

超期待!

如果設計得好,必買

引用:
原帖由 Diamond 於 16-11-2010 19:30 發表 三軍一起出擊!三軍一起出擊! 超期待! 如果設計得好,必買

一齊出擊喇~

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

睇左影片 佢隻宇宙大帝 dx 保存得好好 但佢要分体時 藍色機械人 好似好難正返隻手出來 真係好期待超合金魂的宇宙大帝會做得好d啦

細過沒錢買 dx 版, 幸好現在有合金魂出, 等左二十幾年啦.

引用:
原帖由 70後 於 27-1-2011 00:05 發表 細過沒錢買 dx 版, 幸好現在有合金魂出, 等左二十幾年啦.

有共鳴

這是大家的心聲!

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

買左金毛先算~~~

雖然我覺得斯馬之神合身體時間太長唔合理同合體之後好似好笨重, 但始終有一種難以言喻嘅情意結, 始終係 八十年代我最後睇過而又喜愛嘅合體機械人卡通, 絕讚啦!

合金魂宇宙大帝最新彩色様版

即刻被<辣>着晒・・・・・・

以目前的様版、各方面都好過金毛獅王好多、有
這個質素今次難逃1劫啦。。。相信好多餅
友都楽意成為<無双剣唐竹割>的犠牲品

獅王不幸成為<發佈相好掂 >的一員、希望
大帝不負衆望!

図片轉貼

引用:
原帖由 Machbaron 於 23-2-2011 16:00 發表 即刻被<辣>着晒・・・・・・以目前的様版、各方面都好過金毛獅王好多、有這個質素今次難逃1劫啦。。。相信好多餅友都楽意成為<無双剣唐竹割 ...

上色後個look真OK ~

唯一問題是為遷就腳關節結搆,而令到小腿短左一小節,所以很不自然 ~

BANZAI!!!

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 23-2-2011 16:46 發表 上色後個look真OK ~ 唯一問題是為遷就腳關節結搆,而令到小腿短左一小節,所以很不自然 ~

同意∼海鳴同陸震原来的身才系FIT D架、尼個項目旧DX版的比例比較理想。

不過比起獅子頭様同獅子脚的醜態、<小腿短左一小節>簡直系5系問題、毒呀
笨大的糖屎陰謀完全得逞!如果只容我増加1個<究極美夢項目>、我会選択有
番電鍍呀

如果有電鍍、旧DX的所有的未解欲望就徹底満足了

宇宙大帝

引用:
原帖由 Machbaron 於 23-2-2011 17:36 發表 同意∼海鳴同陸震原来的身才系FIT D架、尼個項目旧DX版的比例比較理想。不過比起獅子頭様同獅子脚的醜態、<小腿短左一小節>簡直系5系問題、毒呀笨大的糖屎陰謀完全得逞!如果只容 ...

我見到懷古角有原祖版宇宙大帝合休超合金賣 HK$4800蚊 ~

我要買宇宙最強既大帝!! EPS唔該!!

相信有些人都會這樣想, 好煩, 大帝買一盒還是兩盒好, 因為分體合體都十分完美.

相反獅王就一盒算啦, 因為分體了的獅子好唔掂.

引用:
原帖由 70後 於 28-2-2011 23:41 發表 相信有些人都會這樣想, 好煩, 大帝買一盒還是兩盒好, 因為分體合體都十分完美. 相反獅王就一盒算啦, 因為分體了的獅子好唔掂.

當年六神都入咗兩盒

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

宇宙大帝!! 夏天降臨!!

巨大30CM!!

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 28-3-2011 10:57 發表

唔好再放宇宙大帝D圖引我啦!!  B仔等得好辛苦呀!!

典床典蓆啦!! 可能要去飲"美沙童"囉!!

發新話題