96 12345
發新話題

如來神掌

如來神掌

殿堂級的武俠特撮r典豈能不公諸同好。 源自柳殘陽的天佛掌 (OP showed 上官虹),戲比小說緊丑C人物名字入形入格,如: 火云邪神古鉹 無定飛環孫碧玲 九索飛玲柳飄飄 霹靂天魔應修陽 無極地魔查百川 赤面人魔冉九州 龍虎追云束九山 白衣冰心歐陽豪 鐵面修羅 但淨係大主角龍虎飛個名巳經殺哂! 九式如來為: 佛光初現 峨嵋佛燈 佛問沙聚 佛我同在 佛法恩 西天迎佛 佛光普照 佛法無邊 萬佛朝宗 各位網友,敬請賜教。後N有期。

Sorry, my typo error, 大主角龍劍飛是也

引用:
原帖由 spectreman 於 24-9-2006 16:44 發表 殿堂級的武俠特撮r典豈能不公諸同好。 源自柳殘陽的天佛掌 (OP showed 上官虹),戲比小說緊丑C人物名字入形入格,如: 火云邪神古鉹 無定飛環孫碧玲 九索飛玲柳飄飄 霹靂天魔應修陽 無極地魔查百川 ...
sorry ! spectreman 兄 ! 莫非你是當年編劇 "司徒安" ? 佩服 ! [ 本帖最後由 高立 於 24-9-2006 22:08 編輯 ]

檸檬(火云邪神):萬佛朝宗!!!!!!!!!!!!!!!!!!(令人難忘) 關海山(已故)果陣好靚仔ga!(做東島長尼高魯泉gei徒弟);忘記角色叫乜名?邊位兄弟知呢?

引用:
原帖由 火馬 於 24-9-2006 20:56 發表 檸檬(火云邪神):萬佛朝宗!!!!!!!!!!!!!!!!!!(令人難忘) 關海山(已故)果陣好靚仔ga!(做東島長尼高魯泉gei徒弟);忘記角色叫乜名?邊位兄弟知呢?
叫"陸瑜" ? [ 本帖最後由 高立 於 24-9-2006 22:09 編輯 ]

"如來神掌" 嘅成功 , 就係每套續集內容都好吸引/好獨特, 無比上一內容拖累. 正 !

引用:
原帖由 高立 於 24-9-2006 21:27 發表 "如來神掌" 嘅成功 , 就係每套續集內容都好吸引/好獨特, 無比上一內容拖累. 正 !
AGREE!!! http://www.youtube.com/watch?v=KImReIlTgms

引用:
原帖由 火馬 於 24-9-2006 21:48 發表 AGREE!!! http://www.youtube.com/watch?v=KImReIlTgms
嘩 ! 正呀 !

多謝火馬兄!

引用:
原帖由 高立 於 24-9-2006 21:22 發表 叫"陸瑜" ?
高兄絕對正確

引用:
原帖由 高立 於 24-9-2006 21:27 發表 "如來神掌" 鵀言\ , 就係每套續集內容都好吸引/好獨特, 無比上一內容拖累. 正 !
只可惜第六同七集就有D甩轆啦!因受當年台灣刀劍片底熱風影鄐U,用刀劈出掌法,實屬牽強。(註:第九式要靠三式刀法一齊使用才能出現,即"獅子哮", "天雷過"及"神龍潛"),加上鰡鶵梩鶻憿A戲中竟然有插曲,雪妮M嘴,幕後代唱,不倫不類。片頭OP主題曲係交代華哥前五集同第六集屪鶬銦A千其咪 miss,又或者讓我嘗試將歌詞嘔番出來...... "如--來--神--掌----。龍劍飛,萬劍門把群魔掃蕩,贏得武林至尊,四海名揚。龍劍飛,心怏怏,自感重重殺孽,倍難安,有負恩師義父古鉹玫螫獢F心謀補過意茫茫。長對火云戰衣空惆悵,每練如來九式更神殤,決心封劍消孽帳,戰衣武功傳受裘玉娟姑娘。遣徒執掌長離教,七旋斬更露光芒。夫妻遁隱泉林上,悠悠歲月百年長。可歌可泣,如來神掌,武--林--巨--史,世--上--遺--亡--------。"

引用:
原帖由 spectreman 於 25-9-2006 11:08 發表 只可惜第六同七集就有D甩轆啦!因受當年台灣刀劍片底熱風影鄐U,用刀劈出掌法,實屬牽強。(註:第九式要靠三式刀法一齊使用才能出現,即"獅子哮", "天雷過"及"神龍潛"),加上 ...
你講嗰套直頭牽強啦 ! 將三把刀劈埋就打出"萬佛朝宗" ! 都係華叔好睇d !

有某失散鬫n耐奰蜆赤B友曾於很多年前提及過佢係戲院睇麊O本係龍劍飛入鰽耋s之穴後,M到個錦盒。盒內除鬫釭鷩s奪之外,仲有"九牛二虎麭"。龍生食哂D麭之後,先至產生神力打得死兩隻怪獸。有冇 old cake fans 可以解此疑團呢?

係有呢段劇情,仲講龍劍飛塊面本來花咗,比怪物血灑後醫番變靚仔添.

hknight 兄:我淨係想知究竟有冇九牛二虎麭E樣野呢?

引用:
原帖由 spectreman 於 26-9-2006 19:44 發表 hknight 兄:我淨係想知究竟有冇九牛二虎麭E樣野呢?
老友,金龍奪就有,至於九牛二虎麭就在我印像中就99.999%無,九牛二虎麭包係古人蒒仁貴的奇遇!

多謝解謎!

引用:
原帖由 spectreman 於 27-9-2006 08:12 發表 多謝解謎!
You are always welcome my friend

其實,在戲中式演白衣冰心的演員-------蕭仲釣----都做得非常出色,給我很深刻的印像

李香琴個前夫是也。

96 12345
發新話題