55 123
發新話題

香港神秘事典--「狐仙」

香港神秘事典--「狐仙」

1981年- 「虎豹別墅」同「溫莎公爵大廈」事件, 有冇人有多D料? http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=3501677 [ 本帖最後由 矢作省吾 於 18-6-2007 15:56 編輯 ]

温莎大厦我有去睇過. 當時重喺林查理工作(告士打道). 有女同事唔敢自己去(海豹姐姐). 要捉埋我一齊去. 喺大堂近天花處. 當時總共有四幅'頭像'. 有三個眞係好像狐狸頭. 另外果個'尚未成形'. 果日大堂太約有二百幾人睇. 有鬼佬行過問我睇乜嘢. 我費事採佢(主要當時英文唔得).

引用:
原帖由 ray375 於 20-6-2007 10:56 發表 温莎大厦我有去睇過. 當時重喺林查理工作(告士打道). 有女同事唔敢自己去(海豹姐姐). 要捉埋我一齊去. 喺大堂近天花處. 當時總共有四幅'頭像'. 有三個眞係好像狐狸頭. 另外果個 ...
果「四個狐狸頭」既面積有幾大倒? D圖案係黑白定彩色架?

當時我哋成班同學週日飲完茶去睇熱鬧, 果時都聚咗百幾二百人, 重越來越多人, 個警衛要揸咪叫 ' 呢道唔係你哋揾果道呀!快D走啦! ' 全場大笑!

個頭大約五至六英呎高.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 18-6-2007 14:16 發表 1981年- 「虎豹別墅」同「溫莎公爵大廈」事件, 有冇人有多D料? http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=3501677
當年新聞也有報導, 至於"狐仙"(唔係新藤惠美果隻)傳聞現亦有女藝又敬拜,以求走紅! [ 本帖最後由 999 於 26-6-2007 03:01 編輯 ]

好似電影大迷信有講過? 以前有本叫奇聞雜誌亦有專訪那個變成真人的孤仙美女.

引用:
原帖由 綠寶210 於 26-6-2007 23:23 發表 好似電影大迷信有講過? 以前有本叫奇聞雜誌亦有專訪那個變成真人的孤仙美女.
變成真人的孤仙美女?唔係下話!!?

引用:
原帖由 999 於 26-6-2007 23:35 發表 變成真人的孤仙美女?唔係下話!!?
係呀,係一個大陸女子, 頗美的, 而且講解了那孤仙事件真相. 當然故事相當神奇,唔知真定假了.

引用:
原帖由 綠寶210 於 26-6-2007 23:39 發表 係呀,係一個大陸女子, 頗美的, 而且講解了那孤仙事件真相. 當然故事相當神奇,唔知真定假了.
請問真相係咩呢?

引用:
原帖由 999 於 27-6-2007 01:03 發表 請問真相係咩呢?
仔細資料就唔記多, 主要係話孤仙原本在大陸深山修練, 係有幾隻的, 唔知點樣附在雲石中, 就來了香港做了那鄖F的牆. 後來有高憎將其修服, 某一隻更唔知附身在一女子身上, 定係直情變成人型. 好抱歉我只記得咁多了, 太神怪了, 但又幾有趣呢. 仲有....後來香港有個香港三級片女星, 被孤仙上身, 佢樣子竟然真係越來越似狐狸! 係當年娛樂圈的大新聞呢.

引用:
原帖由 綠寶210 於 27-6-2007 02:18 發表 仔細資料就唔記多, 主要係話孤仙原本在大陸深山修練, 係有幾隻的, 唔知點樣附在雲石中, 就來了香港做了那鄖F的牆. 後來有高憎將其修服, 某一隻更唔知附身在一女子身上, 定係直情變成人型. 好抱歉我 ...
咁奇?!咁係边個女星?

引用:
原帖由 999 於 27-6-2007 10:23 發表 咁奇?!咁係ㄜ茪k星?
好似叫 乜乜綺利? 我似係成日睇三級片既人嗎? 點記得咁多?

引用:
原帖由 綠寶210 於 27-6-2007 19:48 發表 好似叫 乜乜綺利? 我似係成日睇三級片既人嗎? 點記得咁多?
唔似,咁唔通係四級.................

引用:
原帖由 999 於 27-6-2007 22:36 發表 唔似,咁唔通係四級.................
M過哂4級片 , 無.

一九八一至八二年,溫莎公爵大廈大廈低層是多間商店, 在三樓有一間大集團經營既酒樓,平日已座無虛席, 夜間更是擺喜宴壽酒的好地方,客人都欣賞它夠高貴,有體面. 擺滿月酒惹禍 狐仙事件始末是這樣的----------- 一個晚上.有兩夫婦包下該酒樓全場來擺兒子既滿月酒, 所有親朋戚友都相當高興,兩夫婦尤其開心, 能抱著一個月大的兒子和親友慶祝,對傳統的中國人來說,是大吉大利既事. 高興過後,夫婦帶著眾多禮金同兒子回家, 心想這一下可以訓一個又好又甜既覺了.可惜先生入睡後,太太卻開始發惡夢. 紅眼睛尖牙狐仙報夢 太太夢見自己訓在床上,但身體不能郁動,忽然,她看到一隻很大, 樣子相當可怕,眼睛發紅,滿口尖牙既狐狸在床邊走來走去, 一直自著自己,驚慌的她大叫:「你是誰?你要做什麼?」 那大狐狸聽到聲音後停下來,唾液流了大地.太太心想,莫非這狐狸想食了自己?! 那狐狸像知道她想什麼,用很尖的聲音說: 「你地係我既地方擺滿月酒,高高興興咁慶祝,也不敬我一杯, 即唔尊敬我!我要食左你的小孩!」之後這狐狸快速跑去用口咬住太太的小孩, 一下子把小孩咬死,狐狸更是滿口鮮血! 太太在夢中狂叫:「不要迭@琩鄐l!不要迭@琩鄐l!」 跟著就從夢中驚醒,也把先生嚇醒,她把惡夢的內容告知先生, 先生安慰她那只是一個夢而已,不用擔心.不過他們下意識地走到嬰兒床看看兒子, 一看之下把夫婦嚇壞,因為嬰兒面自發青,而且已經停止呼吸. 兩夫婦一見這情況,馬上把嬰兒送到醫院,送到醫院後證實嬰兒突發性死亡! 大理石現狐狸頭 太太回想起那個惡夢,又隱約想起一些東西, 於是清晨一早便乘車回到昨日擺滿月酒既溫莎公爵大廈, 竟看到酒樓外一幅大理石牆上有一個像狐狸頭似的東西!
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

事源於1981年, 於虎豹別墅, 當時別墅外有很多畫,,工人每朝早都會抺牆上邊既畫, 有一夜, 雷電交加, 天上閃過不正常光線,翌日,工人如常抺畫, 豈料發現牆上有(約7個)狐狸頭,工人見狀大驚, 立即通知其他人, 但一眾到來到時已不見狐狸頭,有學道人士立即用黃紙將石頭封住。 後來於溫莎公爵大廈 (即皇室堡,易名於十年前左右) 當時出現由於太多人圍觀一幅出現數個狐狸頭的雲石, 公司亦因為看到來觀看孤仙的市民太多而被迫停業了一天。 保安後期用一塊布將雲石掩蓋,更於夜半時分, 商場關門後拆掉整塊雲石平息風波。 事有湊巧, 更換大理石後,大廈商舖生意奇佳,成就了今天的皇室堡。 期間,溫莎公爵大廈頂層某酒樓 (有傳是大廈對面的某酒樓) 這酒家常有父母為小孩擺滿月酒,但在那擺酒的小孩,都會死於非命,有指是狐仙索命。 當中流出最多的傳聞是一對夫婦於該酒樓中擺滿月酒,但事後, 紅眼睛尖牙狐仙出現於婦人的夢中,說該夫婦沒有向他敬酒, 要殺了小孩,一下子就把小孩咬死。婦人驚醒, 發現嬰兒面色發青,並已沒有呼吸,夫婦見狀馬上把嬰兒送到醫院, 送到醫院後證實嬰兒突發性死亡,有傳嬰兒沒有全身的血被吸乾。 事件至今仍眾說紛紜。有傳當時的狐仙被高人封印在牆壁中, 有傳當時有一位道士來港收伏其中兩隻較暴戾的狐仙, 其餘的放生。 但事件傳到台灣後,竟有不同的版本, 這隻狐仙竟在台灣繼續修煉,究竟是否真有此事? 某記者找到狐仙堂負責人葉老師查問。 他表示,當年香港狐仙事件傳到台灣後, 有一位大法師到香港把那狐仙帶到台灣陽明山放生, 他說在十多年之前,確有狐仙在陽明山上修煉,而且不止一隻, 但自從大法師仙逝後就沒有狐仙在那堶袚狺F。 而上年8月,有聽眾致電恐怖熱線爆料, 自稱是皇室堡的卡拉ok員工,因貪玩曾上到頂樓, 並困著同事於天台,而該名同事出來黎,神色驚惶,立刻辭職。 而他說頂樓是棄置的遊樂場。事後他問保安主任, 保安主任道頂樓並不是予人玩,是給死去的小孩玩(狐仙事件死去的)
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 Mario 於 20-6-2007 13:02 發表 當時我哋成班同學週日飲完茶去睇熱鬧, 果時都聚咗百幾二百人, 重越來越多人, 個警衛要揸咪叫 ' 呢道唔係你哋揾果道呀!快D走啦! ' 全場大笑!
當年年少及八掛的我都拉埋幾個同學去睇

引用:
原帖由 actionkamen 於 14-8-2007 00:16 發表 當年年少及八掛的我都拉埋幾個同學去睇
會唔會我就係你當時其中的一位同學? 我係比人拉去睇果個,不過我都係屬於八掛果隻

當我去到已經用紙遮在羅.....
Neons....

55 123
發新話題