發新話題

珍藏火車飛-->柴油車-->電氣化

珍藏火車飛-->柴油車-->電氣化

我沒有柴油火車的飛了...但我記得是好像入兩毫子磅重的飛的樣子;

以前要出紅磡才買飛的,因出閘才有人剪飛的...其他站便...像印度撘火車一樣!

約1982年才首段電氣化(九龍 <-->沙田);

約1983年才伸展至羅湖全面電氣化.

以前是學生,會有車船優惠證,後來取消了...但九鐵仍然有學生證優惠:

地鐵都有學生證優惠:

Q: 點解買 $30-儲值飛??

A: 因為可以買多幾張,多啲尾程優惠囉!!

可否介紹吓有熊仔服務生既車卡咁寬敞, 好cute , 係屬咩?既車票, 單程學生票...?紀念票...?

以家有八達通非常方便,起碼無錢時有自動增值(銀行個d),諗番起以前d儲值票,好似唔可以增值(有錯請指正)過海幾次就無晒,有時放落褲袋,成張車票就唔用得,因為張車票係唔可以屈,同時如果放條鎖匙或其他有磁性既物件,張車票一樣報銷!

引用:
原帖由 超能電子男 於 21-5-2007 04:15 發表 以家有八達通非常方便,起碼無錢時有自動增值(銀行個d),諗番起以前d儲值票,好似唔可以增值(有錯請指正)過海幾次就無晒,有時放落褲袋,成張車票就唔用得,因為張車票係唔可以屈,同時如果放條鎖匙或其他有 ...

係好易報銷, 要去服務站'起死回生' , 多人時要排隊就好嘥時間.

引用:
原帖由 inabottle 於 21-5-2007 01:02 發表 可否介紹吓有熊仔服務生既車卡咁寬敞, 好cute , 係屬咩?既車票, 單程學生票...?紀念票...?

是機鉄車廂,是機鉄車票?

睇另邊toby po咗好多相呀...佢唔記得呢樹既小熊cute飛啦 ......

hehe~~sorry insbottle兄 !

作晚放釣魚相放得太高興,忙形得濟,錯過你你的票問題...

這是其中一款地鐵機場快線熊啤啤紀念票之,好像共有四款;

另外仲有出機場快線熊啤啤公仔的,又係一套四款"交通糾察,站長,技術員&列車大使":

機場快線熊啤啤公仔

其他資要各位大大提供了....氹完女仔,連我自己都唔多記得

引用:
原帖由 超能電子男 於 21-5-2007 04:15 發表 以家有八達通非常方便,起碼無錢時有自動增值(銀行個d),諗番起以前d儲值票,好似唔可以增值(有錯請指正)過海幾次就無晒,有時放落褲袋,成張車票就唔用得,因為張車票係唔可以屈,同時如果放條鎖匙或其他有 ...

以前我在地X(MTx)及九X(KCx)都做很多不道德的事...(不要誤會!)

我以前是用學生儲值票的,會用磁石,撞閘...等方式...

唉,不要提了,雖然沒被人捉過,但心裡會有不愉快的感覺,現在提起都仲有啲.

我第日都唔知點同啲仔女交代...

我有地鐵指南

引用:
原帖由 toby 於 20-5-2007 10:39 PM 發表 我沒有柴油火車的飛了...但我記得是好像入兩毫子磅重的飛的樣子; 以前要出紅磡才買飛的,因出閘才有人剪飛的...其他站便...像印度撘火車一樣!   約1982年才首段電氣化(九龍 <-->沙田); 約1983年才伸展至 ...

No 學生儲值票 is only have HK$30 value

是嗎??

我仲一路以為自己好醒 ...點知

學生儲值票 沒有其他面額了嗎??

引用:
原帖由 toby 於 22-7-2007 03:16 PM 發表 是嗎?? 我仲一路以為自己好醒 ...點知   學生儲值票 沒有其他面額了嗎??

只有大人儲值票才有HK$50, HK$100, HK$200分別 環有上画通用儲值票,己前是分MTR儲值票 & KCR儲值票

以前早晚二時都要迫長龍係飛房買飛
果時KCR飛房差唔多開曬4-5counter先可以疏導人流
唔似而家一個counter 做曬 !

引用:
原帖由 ABOY 於 22-7-2007 01:16 發表   No 學生儲值票 is only have HK$30 value

no la...學生儲值票除O左有面值$30之外,仲有一款係面值$50 O既...
係較後期出O既,圖中左邊果張就係,右邊果張係普通成人$50儲值票...

新舊款$30學生儲值票...

小妹同家母都有儲到幾張儲值票來留念...
$100儲值票

蛇年特別版儲值票,家母O既收藏...

蛇年特別版儲值票票套...

呢張都係家母O既收藏,當年地鐵搞O左活動,用車飛O黎抽獎...
正面...

反面...(好明顯,冇咩特別,廣告一個)

其實除O左車飛O既正面,背面都好有趣...
例如呢張,間銀行都已經消失了...

有時市政局會用車飛背面推廣公民教育,算係一個唔錯O既"媒體"掛...

引用:
原帖由 littleamy 於 19/1/2010 22:17 發表 呢張都係家母O既收藏,當年地鐵搞O左活動,用車飛O黎抽獎...正面...反面...(好明顯,冇咩特別,廣告一個)

地鐵熱線鶶\多年前由27500170改為28818888喇!

引用:
原帖由 toby 於 20-5-2007 22:39 發表 我沒有柴油火車的飛了...但我記得是好像入兩毫子磅重的飛的樣子; 以前要出紅磡才買飛的,因出閘才有人剪飛的...其他站便...像印度撘火車一樣!   約1982年才首段電氣化(九龍 <-->沙田); 約1983年才伸展至羅湖 ...
見到你D飛,我真係想搶,可惜不

你果D飛依家真係價值不菲

引用:
原帖由 littleamy 於 19-1-2010 22:07 發表 no la...學生儲值票除O左有面值$30之外,仲有一款係面值$50 O既...係較後期出O既,圖中左邊果張就係,右邊果張係普通成人$50儲值票...新舊款$30學生儲值票...
原來學生都出過50,我依家先知

發新話題