29 12
發新話題

變身咒語

變身咒語

天與地之靈,日與月之精,人與物之情,

上天下地賜我無窮力量,彩虹化身俠第X變!

以我的记忆,这个是变身咒语的简化版。

因年代久远,有部分文字我也遗忘了,试试抛砖引玉,边位老兄记得就帮帮忙补充一下。(死嘞,有D似黄药师个老婆背九阴真经D情况)。

天與地之靈,日與月之精,(山与河之?),人與物之情,

(太极两元,五行相生相克)

上天下地賜我無窮力量,彩虹化身俠第X變!(最后个句应该是:“彩虹第X变”)

HI

我新來的

補充一下

天與地之靈   日與月之精   山與河之氣   人與物之情

五行相生相剋

萬物相輔相成

上天下地  賜我無窮力量  

草木山河  助我濟世為懷

彩虹第 x 變

日文原版:

阿褥多羅三藐三菩提(連唱三次,屏幕上嘅日文字幕就係古漢文嘅對音),然後大叫「彩虹第 x 變」(Rainbow Dash x)

前一句係佛經蓮華經嘅其中一句,係「最高正覺」咁解

小弟初初都諗唔到會係咁

PS 小弟係新黎報到,多多指教

引用:
原帖由 garykctse 於 1-3-2009 17:45 發表 日文原版:阿褥多羅三藐三菩提(連唱三次,屏幕上嘅日文字幕就係古漢文嘅對音),然後大叫「彩虹第 x 變」(Rainbow Dash x)前一句係佛經蓮華經嘅其中一句,係「最高正覺」咁解小弟初初都諗唔到會係 ...

多謝講解!

我都系剛剛入會一陣間,希望大家日後多多交流!

引用:
原帖由 虎榮 於 1-3-2009 23:12 發表   多謝講解!   我都系剛剛入會一陣間,希望大家日後多多交流!

歡迎你 "虎榮" , 以後多多指教 !!!!

引用:
原帖由 garykctse 於 1-3-2009 17:45 發表 日文原版:阿褥多羅三藐三菩提(連唱三次,屏幕上嘅日文字幕就係古漢文嘅對音),然後大叫「彩虹第 x 變」(Rainbow Dash x)前一句係佛經蓮華經嘅其中一句,係「最高正覺」咁解小弟初初都諗唔到會係 ...

原全想佢唔到....居然用佛經變身。
咁~~理論上最熟佛經的和尚同尼姑(例如少林武僧)都應該有彩虹化身俠的力量吧?
(純粹講笑,佛教徒版友有怪莫怪)

引用:
先歡迎 garykctse兄. 謝謝解說. 咁唔知點解翻譯後會成為現存世的文字??? [ 本帖最後由 kkeeleung 於 2-3-2009 19:38 編輯 ]

引用:
原帖由 kkeeleung 於 2-3-2009 19:36 發表 先歡迎 garykctse兄. 謝謝解說. 咁唔知點解翻譯後會成為現存世的文字???

初初都唔知點解

不過主角個師父「達爾巴仙人」,查實係佛祖嘅表親兼弟子「提婆達多」(ダイバ・ダッタ Devadatta),不過「原著」(即係佛經)
話佢係「二五仔」,係第一個「破僧」(背叛僧團)嘅人,唔知點鮮係彩虹化身俠度會變左聖人 (識佛經嘅大大可否幫忙補充訂正?)

諗諗吓唔用「現世」嘅文字,小弟覺得係作者(川內康範)想保留佢嘅印度(印度教同佛教)色彩,您睇第一同埋第七化身成個典型「星哥」
咁就知啦

原咒文更正:「阿多羅三藐三菩提 x 3」(佛經原文如此,因為係用古漢字去音譯梵文,日本古代都係咁)梵文係:anuttara
samyaksambodhih
,如果識日文嘅大大可以對照呢度貼出黎變身時影像嘅日文假名

小弟獻醜啦

引用:
原帖由 garykctse 於 2-3-2009 20:17 發表 初初都唔知點解 不過主角個師父「達爾巴仙人」,查實係佛祖嘅表親兼弟子「提婆達多」(ダイバ・ダッタ Devadatta),不過「原著」(即係佛經)話佢係「二五仔」,係第一個「破僧」(背叛僧團)嘅人,唔知點鮮係彩虹化身俠度會變左聖人 (識佛經嘅大大可否幫忙補充訂正?)

garykctse兄,你說的沒錯,部份佛經的確記載「提婆達多」為佛祖表兄及入門弟子,後來叛教及曾出佛身血,所以被打落十八層阿鼻地獄,即無間地獄受苦.但在另外一部份佛典則解說他其實只是與佛祖唱雙簧,因為世人根器不同,需用不同方法教化,所以他們便一個做忠,一個扮奸(即在魔道中做無間道,教化魔眾咁講).所以「提婆達多」亦不真是在地獄受苦,只是好像地藏菩薩一般,在地獄渡化受苦眾生而已.部份佛典亦曾說佛祖遣弟子往地獄探望「提婆達多」,他郤叫那些弟子回覆佛祖,說自己在那兒很自在.

我諗原作者未必一定對這段故事有深入了解,也許他只是想引用一些相關原素罷了!若果不是,也許他是基於上述故事的基礎來引用這個人物,若是這樣,原作者將「提婆達多」描述為聖人亦有一定理據!

我對佛教只得一些皮毛認識,希望你滿意啦!

引用:
原帖由 虎榮 於 3-3-2009 22:30 發表    garykctse兄,你說的沒錯,部份佛經的確記載「提婆達多」為佛祖表兄及入門弟子,後來叛教及曾出佛身血,所以被打落十八層阿鼻地獄,即無間地獄受苦.但在另外一部份佛典則解說他其實只是與佛祖唱雙簧 ...

都有可能,因為片集一開始都提到,提婆達多唔只救活左大和猛(葉天虹),仲有將係戰爭(第二次印巴戰爭)中死去嘅
士兵救活;當呢班士兵死而復生,正待向對方動武嘅時候,提婆達多利用左佢嘅仙術,去令雙方放下武器回家鄉去。

呢件事亦令到大和猛改變初衷,修練成為「彩虹人」嘅繼承者

引用:
原帖由 Limlim 於 12-10-2007 17:09 發表 原帖由 Limlim 於 12-10-2007 17:09 發表  

HI

我新來的

補充一下

天與地之靈   日與月之精   山與河之氣   人與物之情

五行相生相剋

萬物相輔相成

上天下地  賜我無窮力量  

草木山河  助我濟世為懷

彩虹第 x 變

引用:

原帖由 garykctse 於 1-3-2009 17:45 發表

日文原版:

阿褥多羅三藐三菩提(連唱三次,屏幕上鴾擗憒r幕就係古漢文儮麰窗^,然後大叫「彩虹第 x 變」(Rainbow Dash x)

前一句係佛經蓮華經翵鉹中@句,係「最高正覺」咁解

小弟初初都諗唔到會係咁

PS 小弟係新黎報到,多多指教

二位 cake 友真係好 ' 堅 ' !!o甘都搵到!

小弟正想找回此咒語文句!thanks

二位多來 oldcake 實是令憐h cake 友得益!!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

Please verify, I remember this:

天地之靈   日月之精   山與河之氣   人與物之情

太極兩儀  五行相生相剋

宇宙乾坤  萬物相輔相成

高山流水  助我濟世為懷

賜我無窮力量

引用:
原帖由 r00t999 於 14-3-2009 23:07 發表 Please verify, I remember this:   天地之靈   日月之精   山與河之氣   人與物之情太極兩儀  五行相生相剋宇宙乾坤  萬物相輔相成高山流水  助我 ...

好似係咁~!開頭二句之間有個 ' 與 ' 字!

地之靈   日月之精   山河之氣   人與物之情

太極兩儀  五行相生相剋

宇宙乾坤  萬物相輔相成

高山流水  助我濟世為懷

賜我無窮力量

garykctse &  虎榮兄,謝謝所引資料,實在詳盡.......

按兩位所言資料,讓我感到彩虹化身俠的編劇,願意花心思去營造角色及舖排情節,

個人以往較喜歡巨碼超人及怪獸,而對等身超人劇的興趣較低,今次兩位的資料及分析,

令人有衝動去找回這劇觀看。

謝謝!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-3-2009 08:40 發表 好似係咁~!開頭二句之間有個 ' 與 ' 字!     天與地之靈   日與月之精   山與河之氣   人與物之情太極兩儀  五行相生相剋宇宙乾坤  萬物相輔相成高山 ...

My memory recalls that it is deliberately without the "與"s.

Can someone verify this with an archieved tape ;-) ?

地之靈   日月之精   山與河之氣   人與物之情

太極兩儀   五行相生相剋

宇宙乾坤   萬物相輔相成

高山流水   助我濟世為懷

天地物三魂   賜我無窮力量

我記憶中既咒語仲有紅字呢句

引用:
原帖由 superoldcake 於 17-1-2011 08:36 發表 天與地之靈   日與月之精   山與河之氣   人與物之情太極兩儀   五行相生相剋宇宙乾坤   萬物相輔相成高山流水   助我濟世為懷天地物三魂&nbs ...
 細路仔成日念來念去都係頭o個幾句...之後o個o的唔記得哂~... 紅字呢句即係~??

引用:
原帖由 超人兄弟 於 17-1-2011 08:51 發表  細路仔成日念來念去都係頭o個幾句...之後o個o的唔記得哂~... 紅字呢句即係~??

超人版主你好

就係呢句 :  天地物三魂

你試下好急甘唸.......好似劇中葉天虹咁, 順口好多

我都係學佢咁急唸, 所以成39年都仲記得

引用:
原帖由 superoldcake 於 17-1-2011 09:02 發表   超人版主你好 就係呢句 :  天地物三魂你試下好急甘唸.......好似劇中葉天虹咁, 順口好多我都係學佢咁急唸, 所以成39年都仲記得

superoldcake兄你好! nice to meet you! 多來Oldcake分享吧。

我都係學佢咁好急唸ga...結哂手印眼瓊瓊咁 tim~...

不過各位餅家記得 D 咒語都有所不同...大至上都頭o個幾句係肯定,後面o個D就...

29 12
發新話題