發新話題

公仔麵 & 出前一丁

已經好多年沒有吃公仔麵. 味道已無乜印像. 有機會食翻次先.

印象中一丁好吃好多.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 3-10-2010 00:51 發表 我而加淨係食原庄日本造 o既出前一丁或日清其它品種即食麵.
食個一丁麵對老餅來講, 付出不少. 既然要用Quota. 真係要食最好的.

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 3-10-2010 22:50 發表 公仔麵有膠質, 有臘或食太多生癌等傳言 ~ 7,80年代一定聽過,但好想問D 90後Cake友有冇聽過 ? 因為相信佢地食杯麵多過煮麵 ~
九十後... 可能係食人煮好嘅比較多...

引用:
原帖由 超人兄弟 於 4-10-2010 21:27 發表 都有同感...我都有懷疑呀~!
我反覺個丁麵真係丁麵. 最多係用公仔麵充清仔. 煮出來不好吃係因為個煲同啲水嘅問題. 首先, 茶餐廳貪方便先打開包裝. 即使一兩個鐘, 個麵已受潮. 好多餐廳用個大煲煮麵, 水太多太熱, 一煲水用半天, 加上又加水, 丁麵的蠟質. 其他通粉, 意粉及米粉一齊煮, 水質已大不同. 有時水巴大哥沒時間"揚"開個麵, 等佢自行泡熟, 不過淋及過熟才怪. 其實如 Frankie兄所言, 即食麵係家居煮嘅麵, 用食肆式烹調一定不好吃, 只要用長柄麵煲. 一次一個麵. 兩分至兩分半鍾. 將味粉另外用熱水調湯. 再放入煮好的丁麵. 就一定有水準. (心水貼士: 在放入麵再滾起水時加少許凍水, 讓水降温, 麵身會爽啲.)

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 6-10-2010 01:27 發表 細個呀媽教韙膝J麵一定要過冷河,   同埋一定唔比飲d味精水 ~
過冷河係好方法. 但係可能要再滚一滚就過火了. 用另外一碗滾水放湯就方便些.

但係, 唔飲味精水就好似若有所失....

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-10-2010 10:51 發表 味精水係好傷腎...我o地 D 老餅會頂唔順!
你就差啲, 我仲頂得住.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-10-2010 22:02 發表 我今日先去完迴轉壽司店下午茶...埋單睇o下張單有 10% 加一... 我心諗~你間店無service過我而收加一?? 同frankie兄你諗一樣! 我同事話呢D可能係茶錢(玄米茶)
條數都係咁計嫁啫, 黃碟 - 原價$35.00 - 賣特價 $25.00 一碟. 再九折. 加一收費. 吞拿魚壽司埋單$25.00. 佢無點你, 你已經慳咗. 記唔記得入座前佢會計清楚你係咪有超過一半齊人才招乎你入座. 仲整句日本人聽唔明嘅日文歡迎語. 幫你拉張窄無可窄嘅高櫈出嚟. 跟住用五隻手指塞個茶包落個杯道. 仲會溫馨提示叫你小心熱水, 喺你個櫈背上寫上你嘅終身編號, 記低你食過啲乜. 收咗錢又會用日語同空氣講多謝! 記唔記得收錢個哥仔剛剛E到隔離有兩個靚女. 背心短裙 look, 你順便望了兩眼, 收你10%, 有你jack so 啦.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 6-10-2010 22:02 發表 我今日先去完迴轉壽司店下午茶...埋單睇o下張單有 10% 加一... 我心諗~你間店無service過我而收加一?? 同frankie兄你諗一樣! 我同事話呢D可能係茶錢(玄米茶)
佢地嘅服務系: 幫你攝你自己入個好窄個位. 同大大聲用"日文" (日本人聽唔明嘅) 歡迎 ! 囉. 好多通常都收咗幾蚊茶錢哚la.

引用:
原帖由 karmapa_khenno 於 3-8-2011 13:36 發表 出前一丁雞蓉麵 + 一匙蔥油 + 分開上切雞。
盛謂 四十五大元!

引用:
原帖由 Ron23 於 7-8-2011 20:49 發表 以前細個ㄧ定要打孖兩包 再加餐肉何包蛋 食完很滿足了 我記得以前是賣 1.9包的 超過三十年了

Ron23兄一"O拍"打孖上, 三+年來定必增磅不少..

引用:
原帖由 Potato 於 29-9-2011 22:20 發表 餐肉加埋隻煎蛋(流黃)仲正~ 一丁配五香肉丁也是經典配搭。不過依家鰩钀\廳食,d肉丁真係得丁丁咁多,味道也沒有以前好食~
要丁麪好吃, 食落有味及有咬肉丁的感覺, 一罐細裝分得兩, 三碗, 皮費好高. 家陣茶餐廳每碗得四,五粒. 完全無份量.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 9-10-2011 12:40 發表 細個 D 福麵唔煮就落味粉食....E + 諗起都怕怕!
我仲有咁食o架喎. 乜吾食得嘅咩. 個包裝話就咁食都得o架.... ... 當然唔健康至極...

引用:
原帖由 超人兄弟 於 9-10-2011 12:54 發表 我老la~...身體頂唔順D味精...你身壯力健又後生 ar ma~!
超人點會老...大家都仲後生...其實, 都好少成包打碎食, 只係食剩翻喺個代入面嗰啲碎碎.. 始終不健康.

發新話題