發新話題

有D乜野你食(見/未見)過,但以後都唔會再想吃?

本主題被作者加入到個人文集中

引用:
原帖由 999 於 4-4-2007 16:28 發表 好奇怪,我好中意食炸臭豆腐,如果係椒鹽就無得頂,但如果係蒸臭豆腐..............嘩!!放過我啦!                  &nbs ...

bro 999 係咪指 nee 隻:

IMG_0082.jpg picture by brucechiu

有晚一條友係間湘菜館食宵夜

點左客諗住冇咁滯 ge 蒸臭荳腐

等侯期間忽然聞到大陣爆渠味 ...

仲以U間野好唔衛生

想起身睇下咩事

個待應就放左 nee 砵野係我面前

嘩 ... 臭到 ar ... 掩理嘴鼻都臭氣燻天 ...

睇真 D ... 果 pat 野真係好似 C 溝入便發晒霉 ... 仲帶 D 青 BB黃 Kum Kum 既楊枝甘露 ...

猶疑左好耐 ... 冇理由咁核突既野都可以做招牌菜架? 

唔通入口會香 D? 

戰戰兢兢 ... 筆左一湯匙入口 ...

嘩 ... 臭到 ar ... 好似食左 X 咁

由口臭到落肚再臭番上黎 ...

個人呆左晌度 ... 由頸紅到上雙脥到雙耳 

點解自己咁蠢叫砵咁既野??? 

我同自己講 ... 做人要有承擔   ... 自己既行為自己要負責 ... 唔可以始亂終棄

點左就要趙埋佢 ...

我流住淚 ... 一匙一匙住口堸e ...

不過 ... 我發左毒誓 ... 以後我都唔會再食 X

引用:
原帖由 999 於 9-6-2009 01:08 發表 我食過果种係一磚磚的, 好奇怪, 炸的~好香, 蒸的好~臭! 上次去上海也有點'湘式臭豆腐', 但味道有D失望, 外型似豆干....

O .. it looks yummy!

There are too many kinds of 臭豆腐 in the mainland (and Taiwan) and most, if not all, of them are yummy!

But, note the comments below:

這八種東西吃多了會死人的
     (1) 皮蛋:一般製造商在製作皮蛋時,常添加定量的鉛,我們若經常食用,會引起鉛中毒。同時,還會造成身體內鈣質的流失。

(2)
臭豆腐:臭豆腐在發酵過程中,極易被微生物汙染,同時又會揮發大量鹽基氮, 以及硫化氫等;這些都是蛋白質分解的腐敗物質,對人體有害。

(3)
味精:每人每日對味精的攝取量,以不超過六公克為原則,多則有害無益。

(4) 菠菜:菠菜營養豐富,但因含有草酸,致食物中寶貴的元素鋅與鈣之結合, 而被排出體外,而引起人體鋅與鈣的缺乏。《男人缺鋅,會無法抬頭作人》

(5)
豬肝:一公斤的豬肝,其含膽固醇高達四百毫克以上,而一個人若攝入過多的膽固醇,會導致動脈硬化。

(6)
烤肉:由於烤肉在燻烤過程中,會產生如「苯」等有害物質,是誘發癌的因子。

(7) 醃菜:醃菜若製作不得法,含致癌物,並含硝酸胺,久吃因而致病。

(8)
油條︰油條中的明礬,是含鋁的無機物,不可經常食用。

引用:
原帖由 Potato 於 10-6-2009 00:18 發表 睇見幅相 pat炡ㄦQ嘔,Kendama兄講到咁難食都可以堅持下去,果然夠晒負責任。

睇番果 pat 炡ㄦQ嘔!

Not that I am 負責任 but I really don't want to waste any food - it was eible though it was so f---k--g stinky!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 18-1-2008 21:53 發表 其實o尼o的係乜??!魚腸??!睇到o拉...係發酵的魷魚醬.... 見到個樣已經想o區~~~!!

Nee 隻腌魷魚伴 sake 飲 好 arm 味架

引用:
原帖由 999 於 4-4-2007 16:24 發表 納豆好惡哽!但好似好有益.

納豆加少許納豆豉油同芥辣

攪到佢起泡撈飯食

好味到唔駛 tim sung

引用:
原帖由 999 於 12-6-2009 00:50 發表 在廣州也吃過臭豆腐,但好似壓扁左嘅豆泡咁樣, 味道麻麻始終不及小時所吃的酥香!

Bro999 小時候在廣州吃過臭豆腐?

引用:
原帖由 999 於 9-4-2007 13:47 發表 你係講麻辣臭豆腐?有湯個隻,有D檔加鴨血同津白?! 仲有种叫炭燒臭豆腐..........用炭來燒烤,試過未? 台灣亦有用油炸的,但外皮較酥,设HK阿伯的"臭",另一种炸的叫脆皮臭豆腐,比較似HK 口味. 在廣州也(冒死) ...

麻辣臭豆腐 - 講起都流晒口水

炭燒臭豆腐 - charcoal grill 乜都咁好食,何況係臭豆腐(仲有豬血糕)

引用:
原帖由 celia 於 5-4-2007 10:01 發表   ...但.....我可唔可以問'摳'呢個字點讀...?

讀音係:

Albert Au 瑞強

(麥嘉先生讀以上 bold 左既字既發音)

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-12-2007 16:57 發表   又小又細...唔通食一條或Я條o羊...

超人兄弟 你又知火雞辮又小又細?  平日我地食 D 雞雞鴨鴨 D 辮又去左邊處呢?

引用:
原帖由 999 於 13-6-2009 21:20 發表 大概4年前上下

咁你兒家咪小學五年班?

有兩個禮拜假放  好開心 wor!

引用:
原帖由 Athena 於 14-6-2009 10:50 發表   同意同意!ATHENA超中意食納豆。 在日本時有朋友以為我地中國人唔食納豆,想整古我,點知我食到DAP DAP聲,反而我返到HK請佢食田雞煲仔飯,嚇到佢....哈哈   日本野我暫時唯一頂唔順係「IGA鹽辛 ...

日本人(尤其係細路)食飯無納豆不歡 ... 就好似早餐必有舊燒魚同麵鼓湯咁 ...

奇怪 ... 臭荳腐、納豆、臭臭鍋等聞起黎臭 ... 入口又會咁好味既?! 

70年代尾同個同學上惠州玩 ... 果時既惠州落後到周街只有田雞食 ... 初初食好鮮甜 ... 淡淡肉 ...   一日五餐餐餐食田雞食到作嘔 ... 之後見到田雞都怕怕 ...   

唔知係咪變態 ... 覺得 D 腥腥渴渴 IGA鹽辛 都幾送得下飯

引用:
原帖由 Athena 於 29-6-2009 22:34 發表 臭同香好多時係一個銀幣的兩面以前讀有機化學, 記得做香水的方程式中, 好似都有一種係同"米田共"味道同樣化學結構的物料, 溝得適當會好香, 加得太多就.....而家日本公司少左, 納豆少左見, 反而周街有韓國泡菜賣.納豆 ...

哇塞 ... 巧高深耶   (我會考化學戴鋼盔 ... 真係傷透我 miss chem 個心   )

去 Jusco 買平 D ... 一 pack 三盒 18 蚊 ... 撈飯食連[食送] 都慳理 ...

曾經好 fancy 辛辣韓國泡菜 ... 凡 yip 過既食物都易致 cancer ... 兒家只會逢場作興 ...

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 29-6-2009 21:42 發表 任何野食得多都唔好啦... 飲得水多中水毒呢...

Mr X ... 之唔係 ...

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 1-7-2009 14:00 發表 你咁快中左毒喇???

係呀

隻毒既名叫 "好 waisik"

毒癮發果陣 ... 我會三更半夜走去踎係街邊同 d 民工一齊歎三毫、五毫子串既麻棘燙呀 ...       

引用:
原帖由 999 於 23-3-2016 12:01 發表 K兄,希望你已經冇再食街邊既麻棘燙!之前有當地人同我講街邊、小店串燒不可吃,就算真是豬牛羊肉,入口總是軟嫩林的口感,因為一定泡過化學嘢
多謝 bro 999 提醒 

自地溝油曝光, 已不再食街邊野, 連小館也盡量避開, 至愛的水煮魚也少吃了 

內地朋友話, 五六十蚊一窩水煮魚, 自己去超市買油也差不多這數, 店家會給什麽油你, 自己去想想吧 

引用:
原帖由 999 於 7-4-2016 18:41 發表 羊肉泡過藥水冇左騷味?!咁再泡羊尿,要幾騷有幾騷!!
在內地只有假才是真 ... 

發新話題