發新話題

去過邊度露營?

去過邊度露營?

邊度好玩?重有發生咩野難忘事?

引用:
原帖由 toby 於 29-3-2007 12:25 發表 我有一次中三左右,因之前已去了許多露營,想玩些激啲的 ; 想去參加"乘風航"阿媽又唔俾 ; 想參參加"野外求生"阿媽又唔俾 ; 好!我自己同2個朋友去玩大佢 !! 我地乜都冇帶,只有釣魚工具,gas 爐,2樽水同朱 ...

真係"露"營咩?似露宿多D wor?(離家出走! )

不過你真勇,露營,野外生求,一次到位,好似"生還者"!

最大考驗係帶魚絲唔帶魚餌,釣唔到要食螺!勁!(咁你帶爐有冇帶火?)去露唔帶營!

水蟑螂係好好的魚餌,帶個膠盆仔裡面放件死腥魚,D水强跌落去就爬唔返出來,釣魚自用兩相宜,唔使淨食螺咁慘!

999向你致敬!

引用:
原帖由 celia 於 29-3-2007 11:04 發表 都係長洲大嶼山咁囉~~   發生咩事點話比您聽o者    

咩事咁不可告人?你去左"大濫交嘢公園"咩? 講笑咋!

你說說"可告人"的?!

東平州去過冇?我差D返唔到嚟!

引用:
原帖由 綠寶210 於 30-3-2007 02:05 發表   東平州? 未聽過呀 , 當年未有咁多人識去吧 ? 我只知蒲台島鷈鰶}香港最遠的小島.  

已成N年前的事,11~2歲出頭,跟住班哥哥姐姐去.九鉄好似還未電氣化,記得是在馬料水上船,經吐露港出赤門海峽,達大鵬灣的東平州,船程都要三粒种,每日一班船,一上岸就下毛毛細雨,有探險feel,沿碼頭小路旁有一破爛木建避雨亭,更添城市人探秘氣氛.

除左浪聲,風聲,樹葉婆疏聲,虫叫外乜聲都無,所以就算距離成百呎交談都好清楚.

沿山边小徑行,第一個驚嚇係上左人地個網(當然唔係oldcake)而個網主亦唔你toby,係一隻有大人手咁大的蜘蛛,我個頭仲勾到佢個網!

由於人多營帳不夠,故到了島上唯一的那間XX士多向他租了一間屋,係木瓦建成的中式古屋,背山依林,,房只有一板之隔,無厨無厠,要方便都要走到屋後樹林,D哥姐仲教我方便前要講聲唔該借借”,係規距.士多老闆大概說明島上狀況……千祈咪游水,有鯊魚,好多偷渡客未游到嚟就做左魚餌,但係在石灘就可釣魚.有個阿哥即刻立架撑話去釣黄昏水…………仲問島主有冇葱,叫我地買定…………..fficeffice" />

全盛時期島上有幾百人,現在剩返10幾個,大多到市區謀生.士多好似有全島的唯一電話,但因發電機只在6:00pm開始供電4hr.,所以島主都用無線電(我諗係漁業用)同外界連絡!

引用:
原帖由 killero 於 30-3-2007 17:48 發表 大潭 x N次南山 x N次飛鵝山 x 2次蒲台島 x 1次荃錦坳 x 2次貝澳 x 4次水浪窩 x 2次塔門 x 1次石欖洲 x 1次分流村 x 1次背涌 x 2次東龍島 x 2次記得o既係咁上下啦, 有d 唔記得lu

分流村是否大嶼山端瑞,潮退有沙州?

發新話題