25 12
發新話題

潛紙仔

潛紙仔

一張紙板上好多少格仔(約1cmX1cm), 俾(幾多?)錢就揀一格撕起, 睇吓好唔好采...見人地潛, 可能d獎品唔吸引, 已記不起有咩獎品

好後期有大啷啷掛係將紙版(紙板都比以前大咗), 大獎係最大嗰個啷啷...

小時候, 在灣仔有幾檔潛紙仔.......

但不是潛啷啷

而是潛$$$錢的! 是D阿公阿婆開檔.

基本上是小朋友賭檔, 阿公阿婆連小朋友都要走鬼......

引用:
原帖由 East 於 25-3-2007 23:44 發表 小時候, 在灣仔有幾檔潛紙仔....... 但不是潛啷啷而是潛$$$錢的! 是D阿公阿婆開檔. 基本上是小朋友賭檔, 阿公阿婆連小朋友都要走鬼......

That's right!好多開在開校附近,只在放學時擺出來,因怕走鬼.通常會把獎品寫曬no.掛晒出來吸引細路.有一次3大獎係共三支水槍,重係連号,我一抽就中,結果潛埋隔個格,又中!檔主即刻收檔!搞到D同學無得玩!

大部份檔主都好奸,  若張紙開了很吉格和小獎, 還有很多大獎未開.

他們會收起那張, 開過張新紙, 或拿一張開了D大獎的紙來給你玩.

引用:
原帖由 East 於 26-3-2007 20:23 發表 大部份檔主都好奸,  若張紙開了很吉格和小獎, 還有很多大獎未開. 他們會收起那張, 開過張新紙, 或拿一張開了D大獎的紙來給你玩.

算有良心,有D亂寫号碼,一定唔中

亂寫.....唔係化 !!

引用:
原帖由 East 於 26-3-2007 23:23 發表 亂寫.....唔係化 !!

d檔主信唔過, 我睇人潛多d, 我情願買野食咗落肚!

我潛過獎品係玻璃沙漏,細獎中細沙漏,大獎中巨形沙漏~

我都潛過玻璃沙漏同D啷啷(大中細都有)當時真係好鐘意,掛係書包度

So much fun reading these forums here.

Yep, I remember getting those Sand Hourglass, and they come in different colours. You can even buy them at $0.50 each.
And as for the 'Japanese Bells', I never had the luck to get them.

潛紙仔------細路時的賭錢遊戲

正確名稱吾記得lu,一張大紙上有好多格細紙,幾毫子潛(揭)一張細.紙仔上有你中獎銀碼.but大部份係$0. anybody remember?

引用:
原帖由 simonkawah 於 26-2-2008 22:28 發表 正確名稱吾記得lu,一張大紙上有好多格細紙,幾毫子潛(揭)一張細.紙仔上有你中獎銀碼.but大部份係$0. anybody remember?

Check this out

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=4332&extra=page%3D2

小時無零用錢花,所以玩此玩意只是小破財.

引用:
原帖由 inabottle 於 25-3-2007 12:18 發表 一張紙板上好多少格仔(約1cmX1cm), 俾(幾多?)錢就揀一格撕起, 睇鵀n唔好采...見人地潛, 可能d獎品唔吸引, 已記不起有咩獎品   好後期有大啷啷掛係將紙版(紙板都比以前大), 大獎係最 ...

我屋企附近o個檔頭獎係巨形彈彈波...重透明堶惘釭鰳輔....好靚o架!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 kee400 於 9-6-2009 16:47 發表

kee400兄....o尼張正o牙~!thanks sharing!

最近買番亦或細個儲到而家?! 如果買o向度買??!

引用:
原帖由 inabottle 於 28-3-2007 20:41 發表   d檔主信唔過, 我睇人潛多d, 我情願買野食鷒豕{!

冇錯~!

細時係油麻地差館附近,有檔斗零婆仔~!

如果你潛中細獎~貼紙之類~!

斗零婆仔都會送貼紙畀你~!

但係如果潛中現金的話~?

我就係試過無聊係個檔斗零婆仔潛中現金兩蚊~!

斗零婆仔推說咩冇散紙之類?唔畀現金兩蚊我~?

侷我潛多次~?

難道婆仔日日帶大鈔?劫佢都肥~喎~!

以前又冇消委會 ~喎~!

D婆仔十分奸詐狡猾~!多過你食米~!

擺明搵笨恰細路~!!!

衰過馬標~!

引用:
原帖由 Delight986 於 11-6-2009 13:33 發表 冇錯~! 細時係油麻地差館附近,有檔斗零婆仔~! 如果你潛中細獎~貼紙之類~! 斗零婆仔都會送貼紙畀你~! 但係如果潛中現金的話~? 我就係試過無聊係個檔斗零婆仔潛中現金兩蚊~! 斗零婆仔推說咩冇散紙之類?唔畀現 ...

如果你話佢...佢可能鬧你o牙婆都蝦...無陰功~!

人越大越愛想當年,我是個連鄉別井自作業的變態人。

引用:
原帖由 tnd1964 於 12-6-2009 21:47 發表

o尼張都有見過~!

但細個時見到o尼張都o吾會抽...因氣球o吾夠彈彈波及o郎o郎吸引!

thanks tnd兄 sharing!

25 12
發新話題