發新話題

結連軟糖

國貨公司的 ' 連結軟糖 '

小時候常到青山道一間叫中建國貨公司買一隻叫 ' 結漣軟糖  ' 鼣n糖........包裝一邊紅色一邊綠色(或者白色,不大肯定)紅色劗鉿陪茪什窷s男公仔頭.....綠色(或者白色,不大肯定)劗鉿陪茪k公仔頭.

堶悼騜}一邊朱古力色一邊白色...,點解叫件糖........因為有成三吋長......好好味ka!!好懷念呀.....不知各位老友有冇食過??!

ha..ha...好瓮{老朋友....monoakira....你有食過!!係唔係好好味呢!! 好可惜而家冇出呀......唉....呢隻糖而家市面上冇一隻糖翵道同感覺可以取代!!!!!!!!!!!!!!

我又冇鄐h多買過...!!我只係在國貨公司買連結軟糖!可能大家住黻炾鴙囍P啦.....

我多數在士多買糖(大玻璃樽)..買汽水睇汽水蓋有冇獎.......朝早返學買熱維他奶.........

引用:

我細個都好鍾意食這種軟糖,但印象中,我們叫它做「結連」,我想是大家從不同方向讀的問題。我記得只有國貨公司有得賣。當時屋企附近有間「中孚」國貨,裡面有國貨超市,很多糖果賣。

我想應是' 連結軟糖 ' 因為中文寫法是右至左寫法!!

重複題目啦!!

近日有位上海同好發放了漣結軟糖相片...佢張糖紙係藍白色,但我細個食o個綠白色,唔知係咪地區唔同所以唔同色...重有...公仔都唔一樣,佢o個個好以係新版本!

see~...

糖标--结涟软糖--第1张

糖标--结涟软糖--第2张

相片來自 : http://www.997788.com/pr/detail_146_98316.html

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

我好友帝蒙重新做過綠白色糖紙....

see~...

引用:
原帖由 LouisLee 於 13-2-2010 01:11 發表 我竟然未見過!!!
我都末見過~!(i mean 呢個藍色版本)

引用:
原帖由 actionkamen 於 13-2-2010 12:19 發表 我食過
我 do 食過 ~! 不過呢個藍白紅色版末見過o者!

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-2-2010 13:29 發表 好好食 ga
係o牙~...好好食 ga! 我細個成日叫大人買比我食 ga!

引用:
原帖由 Potato 於 13-2-2010 15:43 發表 呢張紙似乎都收藏品。張包裝紙上面寫著mashmellow,咪即係棉花糖?
國版英文可能係o甘上下 ...呀 sir o吾好見怪!就當佢軟過棉花糖吧。

引用:
原帖由 SAS2007 於 17-2-2010 19:03 發表 我都有食過, 比棉花糖有質感一, 味道亦唔錯....
同意~口感真係好正!...又o趙得又有咬口,細個好似當飯o甘食!wow~yummy!

引用:
原帖由 賓尼兔 於 30-12-2010 15:50 發表 我細個都好鍾意食結連,但可惜同身邊朋友講,無咩人識得佢

hee...hee...而家呢度好多餅友都識ga~...唔 C 愁 wor~!

引用:
原帖由 BforBOY 於 30-12-2010 22:40 發表 澳門可能有得買
o下~. ..我月初先去o黎都見唔到...應該絕版o拉~!

引用:
原帖由 BforBOY 於 30-12-2010 22:51 發表 靚女唔該幫我買一箱啦

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 30-12-2010 22:54 發表 麻煩相先惠冇$冇得傾

我又要~~~我又要~~~ (如果真係有o既話 )

錢之嘛...我都重有幾文錢....不過你話要 ' 金 '  lu wor~就...mam 少少...

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 31-12-2010 21:05 發表 要~要~要~要乜嘢呀你感冒未清呀~仲食咁多糖,小心俾超人女友鬧 bor
嘩~ ...女仔人家...做乜咁惡咋~驚驚!

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 31-12-2010 22:59 發表 umm....超人哥我都係想你好啫你唔好嬲啦

我知~多謝關心 !...我驚姐...我無嬲!

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 1-1-2011 13:13 發表 唔緊要,其實我唔想俾人知係女 lor

咁當你男lor~...好嘛老兄!

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 1-1-2011 13:31 發表 哥兒們~咱們是兄弟
兄弟要拍膊頭 gabor~得唔得o架你~!

發新話題