86 12345
發新話題

結連軟糖

結連軟糖

有無人記得一種軟糖,長方形,白啡兩色,個袋則是紅白綠三色,中間白色部份印鱄茞虒禲A大陸出品,在國貨公司有售,好似叫結連軟糖?細個鶧}好鍾意食。

資料來自 ' 梁偉豪 Blog ' (見圖)

食過, 口感似香口膠又非香口膠的軟糖

國貨公司的 ' 連結軟糖 '

小時候常到青山道一間叫中建國貨公司買一隻叫 ' 結漣軟糖  ' 鼣n糖........包裝一邊紅色一邊綠色(或者白色,不大肯定)紅色劗鉿陪茪什窷s男公仔頭.....綠色(或者白色,不大肯定)劗鉿陪茪k公仔頭.

堶悼騜}一邊朱古力色一邊白色...,點解叫件糖........因為有成三吋長......好好味ka!!好懷念呀.....不知各位老友有冇食過??!

紅白綠紙袋包裝

有臘紙包住軟糖

唔知有冇記錯

ha..ha...好瓮{老朋友....monoakira....你有食過!!係唔係好好味呢!! 好可惜而家冇出呀......唉....呢隻糖而家市面上冇一隻糖翵道同感覺可以取代!!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-3-2007 20:26 發表 ha..ha...好瓮{老朋友....monoakira....你有食過!!係唔係好好味呢!! 好可惜而家冇出呀......唉....呢隻糖而家市面上冇一隻糖翵道同感覺可以取代!!!!!!!!!!!!!!

以前d士多都有得賣, 塞哂落一個大透明玻璃樽咁, 好靚咁, 要買時就開蓋契X條出來入袋咁啦.

都好耐無食過囉.

我又冇鄐h多買過...!!我只係在國貨公司買連結軟糖!可能大家住黻炾鴙囍P啦.....

我多數在士多買糖(大玻璃樽)..買汽水睇汽水蓋有冇獎.......朝早返學買熱維他奶.........

我細個都好鍾意食這種軟糖,但印象中,我們叫它做「結連」,我想是大家從不同方向讀的問題。我記得只有國貨公司有得賣。當時屋企附近有間「中孚」國貨,裡面有國貨超市,很多糖果賣。

引用:
原帖由 monoakira 於 30-3-2007 10:57 發表 紅白綠紙袋包裝有臘紙包住軟糖唔知有冇記錯

好似重有個肥仔樣係個包裝到...好好食呀!

引用:

我細個都好鍾意食這種軟糖,但印象中,我們叫它做「結連」,我想是大家從不同方向讀的問題。我記得只有國貨公司有得賣。當時屋企附近有間「中孚」國貨,裡面有國貨超市,很多糖果賣。

我想應是' 連結軟糖 ' 因為中文寫法是右至左寫法!!

打開牛油紙有D粉鋪住條糖,條糖好似分3格,超懷念~!

重複題目啦!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-3-2007 10:47 發表 小時候常到青山道一間叫中建國貨公司買一隻叫 ' 連結軟糖  ' 鼣n糖........包裝一邊紅色一邊綠色(或者白色,不大肯定)紅色劗鉿陪茪什窷s男公仔頭.....綠色(或者白色,不大肯定)劗鉿陪茪k公仔頭. 堶 ...

超人兄,

我有食過,勁懷念,以前San Po Kong 有間大國貨有售, 直至1988/1989這國貨執笠前仍舊有"連結"賣,當時已大個仔,但仍不時買來吃..... , 跟茪w搵唔到"連結軟糖", i miss you so much

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-3-2007 10:47 發表 小時候常到青山道一間叫中建國貨公司買一隻叫 ' 連結軟糖  ' 鮋軟糖........包裝一邊紅色一邊綠色(或者白色,不大肯定)紅色鰟邊有個中國傳辏男公仔頭.....綠色(或者白色,不大肯定)鰟邊有個女公仔頭. 堶 ...

依家青山道仲有一間叫中建;唔知係咪你講果間.........舖子不太大;但貨品種類都幾多;得閒入去買d口笠濕先趙趙都好播!

我都有食過,糖身長方型,上一半奶白色,下一半啡色.

引用:
原帖由 懷舊復興 於 24-2-2008 10:00 發表 我都有食過,糖身長方型,上一半奶白色,下一半啡色.
哈!食過!

食過, 入口好香奶味, 仲有D粉成日痴哂係個口度, 但依家已經係買唔番, 因為大陸間廠已經褶左, 好想再回味一下個種味道

近日有位上海同好發放了漣結軟糖相片...佢張糖紙係藍白色,但我細個食o個綠白色,唔知係咪地區唔同所以唔同色...重有...公仔都唔一樣,佢o個個好以係新版本!

see~...

糖标--结涟软糖--第1张

糖标--结涟软糖--第2张

相片來自 : http://www.997788.com/pr/detail_146_98316.html

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

我好友帝蒙重新做過綠白色糖紙....

see~...

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

我竟然未見過!!!

86 12345
發新話題