發新話題

實物大巨無霸現身神戶

18 米, 即係同高達一樣高, 再睇返圖 2,  鐵人個頭只係高過工人少少, 又證明鐵甲萬能俠 Z 18 米設定錯到離晒大譜!!!

引用:
原帖由 Athena 於 15-6-2009 10:19 發表   

朋友號都大過鐵人個頭啦。

即係z最少25米高,否則就係個頭大過大頭狗至裝得落朋友號......

咁愛美神個控制室咁大,佢咪更加........

25 米都應該唔得, 朋友號駕駛倉連杜劍龍可以裝 4 個大男人, 仲可以企位, 即係話 18 米高嘅鐵人, 頭部體積仲細過朋友號駕駛倉內壟, 根據比例, Z 應該大約 40 -  45 米左右, 同呢幅圖差唔多:

睇怕永井都唔會跟風做個 1:1 萬能俠模型, 唔係蝕死佢都似!!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 20-6-2009 08:45 發表

好感動~ !o的工人好認真....好似睇緊特攝片修理緊鐵人28號o甘...但係係真實o既~!

話唔定有朝一日會整個識郁嘅出嚟都未定!!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 22-6-2009 08:25 發表 越o黎越多 1 : 1....點解無日本國寶級哥斯拉o既~??!  

第一代哥斯拉 50 米高, 計埋條尾至少 80 米, 表面凹凸不平, 淨係原料少比鐵人同高達多十幾倍 (高度增加 X 倍, 體積就會增加 X 三次方咁多倍!!!), 再計埋人工, 想蝕死東寶咩???

引用:
原帖由 kkeeleung 於 22-6-2009 13:38 發表 除咗 40-50米高設定o既人物,外, 仲有啲成100米高 嘅機械人, 要做出嚟, 保証有人O. 但系計落條數就?????

松本零士隻「太空保衛者」足足 200 米高,「大空魔龍」 400 米, 如果做 1:1 模型條數就真係攞命!!!

不過可以諗下將堶戚n嚟做大型商場同甲級寫字樓, 又或者整隻 1:1 大和號 or 大空魔龍型豪華郵輪, 未嘗唔係商機!!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 22-6-2009 20:44 發表 點都好~...如果係日本國寶級.....Ultraman & 哥斯拉 點都要整番隻~!

我記得好多年前已經有 1:1 鹹吉模型

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 23-6-2009 00:58 發表 嘩! 越講越大,集合成一個主題公園味好好玩.  

件件都咁大份, 10 個迪士尼都未必夠擺!!!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 1-7-2009 21:35 發表 Gundam 識郁少少,希望佢吾存輸蝕.

但係橫睇掂睇鐵人都唔似識郁, 似係低成本製作。

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 22-8-2009 00:04 發表 2009.8.18

乜仲未噴油???

砌好晒至噴, 遇著落雨就大劑!!!!!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 30-8-2009 01:39 發表 這裡的街燈多可愛.

嘩!!!

乜好似將鐵人斬首示眾咁!!!???

9 3 日 の 鉄人 28 号:

http://www.youtube.com/watch?v=4a6KQZXHqk0&fmt=18

9  7 日 の 鉄人 28 号:

http://www.youtube.com/watch?v=oXdmqApAYbg

引用:
原帖由 任因玖 於 9-9-2009 20:38 發表   都好鬼勁

暫時仲 OK, 不過身同腳都未上色, 呢兩個星期千祈唔好落雨, 唔係就大劑!!!!!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 8-10-2009 16:38 發表 鉄人28号хЯшф⑦Ь完成式典

乜叫埋關二哥出嚟???

唔通搵佢同鐵人一齊打外星人???

發新話題