發新話題

荔園........兒時夢幻堡壘

我仲有收藏荔園入場券:

應該是1990年吧...不太記得 ...

你們可以給子女看一下了 ~~

我記得去荔園第一樣野做就係晌門前巴士站果D熟食推車檔狂掃一輪~

另外原來晌動物園外圍鐵絲網外都食有D"遊擊"推車檔~

最記得有檔賣即炸雞肶,我每次仲要一食食兩隻~! (<- 超為食肥靚 )

記得有次因為當時太細個玩唔倒成人碰碰車,於是阿媽帶我去玩小童碰碰車...

果D卡通動物形車好細架,而且行得幾慢下...

最慘係玩完走果時畀佢滿地嘅機油跣倒...搞到成身黑色一撻撻...

荔園當初全港首次引進海盜船其實都吸引左唔少人去玩架~ 

我成日覺得係孤寒成性嘅丘德根買左之後先搞差左...

當年邱公子都帶我入去任玩.

引用:
原帖由 999 於 1-2-2007 12:45 發表 你最鍾意,最懷念係那個部份/機勳遊戲? 最後果次係帶我表妹去,佢果時讀幼稚園,而家佢快會考了!我要比佢知道乜嘢叫做荔園.

記得一種遊戲: 比幾個木圈你,丢去一張枱上,有好多凸起的圓型(顏色不一),圈到某D特殊顏色的可以攞大獎。不過次次都只中得香口膠...有冇人記得/補充下?

荔園內有個鬼屋,當時嚟講,算幾好,坐在車上,然後撞門,一片漆黑,經過的每一地方會有機動的鬼怪自動彈出,最記得係殭屍彈起的一刻。

細細個愛去啟德同荔園,前者有咖啡杯同飛天老爺屋,後者有喂山羊食紅蘿白,成日咬住我條裙仔!還有要用腳踏實個掣先識郁嘅兒童踫碰車!

大個左係荔園就只玩碰碰車同溜冰Lu…呀有樣嘢由細到大都必玩既.有條長木棒用條繩掛住條鐵匙仔,放五亳係係喜愛既顏色格,然後fing支棒,唔知大家明嗎?

以前荔園好似有過水上單車喎?

無法上傳頭像????

荔園遊樂場

大家請發表一下。

引用:
原帖由 assemby 於 8-6-2008 12:11 發表 大家發表一下。

荔園真係好多回憶,記憶中,第一次去時只有幾歲,當時有個大聖誕老人和一個大雪人,我諗當時係聖誕節,

到咗三十歲都重同d朋友去玩.真係好開心.

如果現在荔園再開,我呢個老餅都會再去.

引用:
原帖由 Josah 於 8-6-2008 14:25 發表       荔園真係好多回憶,記憶中,第一次去時只有幾歲,當時有個大聖誕老人和一個大雪人,我諗當時係聖誕節,   到咗三十歲都重同d朋友去玩.真係好開心.   如果現在荔園再 ...

荔園再開  ? is that true ?

are they using new device or keep using the old one ?

最後一次去荔園係大約17年前, 剛轉工, 揾緊新工時, 那時候已非常破舊,要關門, 當年已是早晚的事.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 10-6-2008 01:57 發表 最後一次去荔園係大約17年前, 剛轉工, 揾緊新工時, 那時候已非常破舊,要關門, 當年已是早晚的事.
so you about 40 years old right ?

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 10-6-2008 02:05 發表 so you about 40 years old right ?
almost, but not yet,  38 going to 39.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 10-6-2008 02:10 發表 almost, but not yet,  38 going to 39.
enjoy  the life ....

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 10-6-2008 01:17 發表     荔園再開  ? is that true ?   are they using new device or keep using the old one ?    

[荔園再開]  當然唔係啦,不過我真係好想呀,如果係真的話,我唸一定比舊果個好玩d.

引用:
原帖由 assemby 於 8-6-2008 12:11 發表 大家發表一下。

可參

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=3673&highlight=%AF%EF%B6%E9

引用:
原帖由 999 於 10-6-2008 17:03 發表 可參 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=3673&highlight=%AF%EF%B6%E9

999兄: 謝謝!  睇番各位的對話,好有同感,真係玩得好開心,同埋好唔捨得佢結業.

我有兩次在荔園玩的經歷比較難忘.

在十幾歲時,同亞哥.同埋佢幾個朋友去荔園玩踫踫車,與另一班男仔互撞,點知玩出火,幾乎打架,好彩打唔成.

在30歲時與幾個女仔去玩,不過唔知果個機動遊戲叫乜名,坐在裡面,好似洗衣機咁轉,玩完之後,有個工作人員行入去,跟住出來說,

邊個留下荷包同埋一支印度神油呀,我地幾個好八卦,馬上停步,睇吓係邊個,有一個男仔入去取回,當個男仔出來見到我地望

住佢,佢面都紅哂,[因為我地望住佢偷偷笑]

引用:
原帖由 Josah 於 10-6-2008 18:34 發表       999兄: 謝謝!  睇番各位的對話,好有同感,真係玩得好開心,同埋好唔捨得佢結業.   我有兩次在荔園玩的經歷比較難忘.     在十幾歲時,同亞哥.同埋佢幾個朋友 ...
How do you know that is 印度神油 ?

I don't know what it looks like ? 

引用:
原帖由 Josah 於 10-6-2008 18:34 發表       999兄: 謝謝!  睇番各位的對話,好有同感,真係玩得好開心,同埋好唔捨得佢結業.   我有兩次在荔園玩的經歷比較難忘.     在十幾歲時,同亞哥.同埋佢幾個朋友 ...

個洗衣机自己已360度垂直滾轉,同時亦以同心圓水平圍圈轉.......

見到D人玩到係咁儍笑........

荔園(我們的回憶)

荔園(我們的回憶) 小時侯新年必有節目 の一 現在無了 1993 年的荔園

引用:
原帖由 hongkongman 於 27-1-2009 00:55 發表 荔園(我們的回憶) 小時侯新年必有節目 の一 現在無了 1993 年的荔園http://i314.photobucket.com/albums/ll417/hongkongman_photo/th_1993.jpg
謝謝分享. 有沒有年份? HK$15.00 大约 90年代初計都唔平.

發新話題