發新話題

荔園........兒時夢幻堡壘

有冇人.記得荔園幾年結業同當年入場收費係幾多?

引用:
原帖由 矢作省吾 於 28-2-2007 14:13 發表 鍾漢馬你識La?
識.....呱....... V3主角而家知道heheee

引用:
原帖由 矢作省吾 於 28/2/2007 14:19 發表 有冇人.記得荔園幾年結業同當年入場收費係幾多?
唔記得啦 $10?

回復 #20 矢作省吾 的帖子

由於在1976年起受到海洋公園競爭,令入場人數下跌。荔園動物園首先在1993年7月關閉,其後逾100頭動物送往深圳市野生動物園。接著在1997年3月31日晚上,荔園與「宋城」一同結業(至結業的入場費:成人10圓,小童半價),最後1星期平均5,000人次進場,結業當晚更吸引20,000人次進場,並在結業前印製1套4款之閃卡贈與入場遊客紀念。 請參看維基: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8D%94%E5%9C%92

記得細個時爸爸久不久就帶我們一家去玩,當時雖然十分開心,但就好怕坐巴士,我细個住紅磡,要坐6C去,但等車要等好耐之餘,仲要成句鐘車程,行完整個红磡,又兜深水埗、長沙灣再去荔枝角先到美孚,d硬板坐到pat pat痛,落車又要行八至十分鐘先到,好比唐三藏取西經,但去到門口就十分開心,入場後爸爸先掟幾牌香口膠,他很有計百發百中,但就唔係咁衛生,接着去動物園看動物和玩機動遊戲,十分開心地玩一日,然後又坐那老爺巴士回家。長大後,和太太拍拖又去,但玩法又唔同,我記得曾有目的地帶她去玩「神秘寶洞」和「恐龍屋」,嚇得她抱著我叫救命!果日仲拖埋手仔,計劃十分成功!但可惜地茘園在我和太太結婚的前一年就結束營業了,更可惜的是今天女兒無法跟她爸爸去茘園,看她爸爸洗出呀爺的「嗱喳」技両去掟香口膠,更無法學似她媽媽般在「神秘寶洞」內尋找到真命天子。 荔園在我心中永垂不朽,以往的一切往事盡在此回憶中,其吸引力遠比海水公園和老鼠樂園來得好。

引用:
原帖由 矢作省吾 於 21-2-2007 09:56 發表 記得單軌覽車轉角位旁邊有個Real Size幪面超人硬膠像…但當年仲未識點分一、二號, 唔知係鍾漢龍定鍾漢虎?
記得AR

引用:
原帖由 East 於 3-3-2007 21:29 發表 由於在1976年起受到海洋公園競爭,令入場人數下跌。荔園動物園首先在1993年7月關閉,其後逾100頭動物送往深圳市野生動物園。接著在1997年3月31日晚上,荔園與「宋城」一同結業(至結業的入場費:成人10圓,小童半 ...
我記得在1997年的2月尾, 我同幾個fd最後一次去荔園, 雖然明知唔好玩, 但係大家都好開心. 你問我同幾個fd玩咗d咩, 我答唔到你, 但係果日的印象同感覺就好強, 到了依家,相距了10年, 但有時同幾個fd吹開水, 大家都好記得果一次, 可能,呢d就係集體回憶
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 奪命金 於 9-3-2007 19:53 發表 記得細個時爸爸久不久就帶我們一家去玩,當時雖然十分開心,但就好怕坐巴士,我细個住紅磡,要坐6C去,但等車要等好耐之餘,仲要成句鐘車程,行完整個红磡,又兜深水埗、長沙灣再去荔枝角先到 ...
6c,早期d凳係綠色硬野,仲可以坐上層最前路口位,開住窗食風!

引用:
原帖由 奪命金 於 9-3-2007 19:53 發表 記得細個時爸爸久不久就帶我們一家去玩,當時雖然十分開心,但就好怕坐巴士,我细個住紅磡,要坐6C去,但等車要等好耐之餘,仲要成句鐘車程,行完整個红磡,又兜深水埗、長沙灣再去荔枝角先到 ...
睇黎荔園唔止係你兒時夢幻堡壘 ,仲係你一生幸福的泉源啊! 有冇响原址買返層樓留念下咁呢?

引用:
原帖由 任因玖 於 15-3-2007 13:46 發表 我記得在1997年的2月尾, 我同幾個fd最後一次去荔園, 雖然明知唔好玩, 但係大家都好開心. 你問我同幾個fd玩咗d咩, 我答唔到你, 但係果日的印象同感覺就好強, 到了依家,相距了10年, 但有時同 ...
最後一次去荔園,我都冇乜玩,只係坐過山車回味一下feel,其餘的,就站在遊戲前面,回憶以前玩的光景........桃花依"舊",人面全非,服務員已全是嘗英,臨走時還回頭一望,心說了一句"再見荔園"!因為這兒時夢幻堡壘 將要淪陷了!!

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 16:14 發表 最後一次去荔園,我都冇乜玩,只係坐過山車回味一下feel,其餘的,就站在遊戲前面,回憶以前玩的光景........桃花依"舊",人面全非,服務員已全是嘗英,臨走時還回頭一望,心說了一句"再見荔園"!因 ...
呢d感覺只有親身經歷過先明白, 旁人係唔明的
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 16:02 發表 睇黎荔園唔止係你兒時夢幻堡壘 ,仲係你一生幸福的泉源啊! 有冇响原址買返層樓留念下咁呢?
3條9兄你這提議倒不錯,但奈何小弟只俾得起荔園的十元八塊入場費,至於花一、二百萬買層樓就倒沒本事了!

引用:
原帖由 奪命金 於 16-3-2007 11:16 發表 3條9兄你這提議倒不錯,但奈何小弟只俾得起荔園的十元八塊入場費,至於花一、二百萬買層樓就倒沒本事了!
你客氣你得嘅,將來同D子孫講:冇荔園,就冇你地,叫佢地送一層比你收租都好.

引用:
其實....「神秘寶洞」和「恐龍屋」唔係咁恐怖啫,可能....阿嫂佢足智多謀,借勢......,金兄,你上當啦!

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 15:59 發表 6c,早期d凳係綠色硬野,仲可以坐上層最前路口位,開住窗食風!
記得好似仲有 12b 到美孚新h, 然後行去荔園不需15分鐘. 自己就去過無數次, 一入場之後, 就見到香口膠^, 左邊就係戲院, 直行就係騎木馬, 跟住上面就係生哂鐵鏽的過山車, 再直行就係室內電子遊戲機中心. 左邊就係鬼屋.... 呢d都係童年回憶, 洗之不去.

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 16:14 發表 最後一次去荔園,我都冇乜玩,只係坐過山車回味一下feel,其餘的,就站在遊戲前面,回憶以前玩的光景........桃花依"舊",人面全非,服務員已全是嘗英,臨走時還回頭一望,心說了一句"再見荔園"!因 ...
70年代尾, 當年我小六時, 竟然遇見一位女同學在荔園做工呀. 佢得12歲喳, 當年政府好似已立例唔俾咁早做童工吧?

引用:
原帖由 松210 於 17-3-2007 02:37 發表 記得好似仲有 12b 到美孚新h, 然後行去荔園不需15分鐘. 自己就去過無數次, 一入場之後, 就見到香口膠^, 左邊就係戲院, 直行就係騎木馬, 跟住上面就係生哂鐵鏽的過山車, 再直行就係室內電子遊戲機中心 ...
木馬"上面"應該係"單軌火車",過山車應該再向zoo方向入D,如果冇記錯的話!?

引用:
原帖由 999 於 18-3-2007 02:17 發表 木馬"上面"應該係"單軌火車",過山車應該再向zoo方向入D,如果冇記錯的話!?
你對呀, 無理由木馬上面係過山車.

講起過山車,以前的單卡車真是一大特色,是關全世界的都是一列列長車卡,後來先改了做過山龍。

發新話題