126 1234567
發新話題

荔園........兒時夢幻堡壘

荔園........兒時夢幻堡壘

你最鍾意,最懷念係那個部份/機勳遊戲? 最後果次係帶我表妹去,佢果時讀幼稚園,而家佢快會考了!我要比佢知道乜嘢叫做荔園.

荔園 我都係去過兩三次乍,之後就拆左啦。 其實最懷念都係用一蚊提香口膠 law 好好玩架 仲有架火車 騎木馬 空中八爪魚 鬼屋....

當然啦,年紀越大去越覺無趣,但小時候真係好好玩!旋轉木馬應該印象難忘吧!就在入口的右邊.掟香口膠最初唔使1蚊,笫一次玩以為把錢掟入中間個洞就贏,真鄉里!

果時未有海洋公園的360度大迴環過山車,但玩荔園嘅過山車已經覺待好激,第一次玩仲耍大人倍,最驚係岩岩開始爬坡+齒輪發出的格格聲,then衝落嚟個刻,同埋埋站最後一個彎會差d飛出去的感覺.

仲有動物園!當時HK只有"兵頭花園"同茘園才有動物睇,大家記唔記得有乜野動物呢? 有一次隻老虎仲走左出嚟,攪到好大件事,新聞都有播!唔記得?

荔園當我自己同D FRIEND去個時, 所有野都好舊了...... 有一次排隧玩一個機勳遊戲(唔知到個名) 係垂直三百六十度轉....個機特然停 0左, 聽到好多碎銀聲...叮叮噹. 還有見到個姐姐條短群反轉 0左成條底褲見到矖..... 我同個 FRIEND 差D 成個龜仙人個樣.當年年幾少見識小.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-2-2007 15:10 發表 荔園當我自己同D FRIEND去個時, 所有野都好舊了...... 有一次排隧玩一個機勳遊戲(唔知到個名) 係垂直三百六十度轉....個機特然停 0左, 聽到好多碎銀聲...叮叮噹. 還有見到個姐姐條短群反轉 0左成條底褲見到 ...
你應該係玩果個類似"太空火剪"收費差唔多最貴,在過山後面,廁所旁邊. 有無去過歌劇院?聽講梅豔芳細細個就係度表演了.

荔園呀...記得以前細個好驚踫踫車,唔敢玩的,但我哥哥就好鐘意喎,睇住撞黎撞去我就真係感受唔到果種快樂喇..唔知點解我會咁驚..哈哈...但掟磚仔掟到香口膠已經好開心了

我最有印象的一次, 是免費去的. 是少年警訊同D公公婆婆去玩. 當然公公婆婆不會玩機動遊戲. 只是去看看戲, 睇下動物. 但我們就可以在他們看戲時, 免費任玩機動遊戲. 我最記得還和"路嘉敏"玩海盜船和其他機動遊戲. 好像少年警訊電視節目中都有播 我最鐘意玩荔園踫踫車!! 踏盡油門橫邊撞黎去, 差點撞到對方飛起. 試過一次, 不停片來片去避開D 車. 跟着全速把對方的車撞去死角位. 結果撞壞了對方的車. 不能再動.......真的好激!!

引用:
原帖由 East 於 19-2-2007 00:27 發表 我最有印象的一次, 是免費去的. 是少年警訊同D公公婆婆去玩. 當然公公婆婆不會玩機動遊戲. 只是去看看戲, 睇下動物. 但我們就可以在他們看戲時, 免費任玩機動遊戲. 我最記得還和"路嘉敏"玩海盜 ...
...原來係狂人黎.....哈哈

記得單軌覽車轉角位旁邊有個Real Size幪面超人硬膠像…但當年仲未識點分一、二號, 唔知係鍾漢龍定鍾漢虎?

我最記得荔園果toilet!!!!!
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

回復 #10 celia 的帖子

我不是狂人.......只是當時十幾歲貪玩吧

引用:
原帖由 East 於 22-2-2007 01:00 發表 我不是狂人.......只是當時十幾歲貪玩吧
唔知東兄有無車牌, 如果有的話請全港九市民小心, 連交通及警察部提高警覺. 把東兄列入黑名單....因為一時貪玩
引用:
原帖由 任因玖 於 21-2-2007 14:02 發表 我最記得荔園果toilet!!!!!
有D"MUD" 童年陰影令你最記得荔園果toilet! 如果可以我們D老餅幫你消除D童年陰影.... 如果是toilet我最記得個過係北角電車總站個公廁.....好XYZ嗅! (梳利因為太嗅之故, 所以言語有D失儀) [ 本帖最後由 foureyesfatboy 於 22-2-2007 05:42 編輯 ]

回復 #14 foureyesfatboy 的帖子

我都說是"當時十幾歲貪玩"......現在不是十幾歲, 而是幾十歲. 重點會玩到咁巔 我對荔園個toilet和北角電車總站個公廁都沒有印象. 老實說, 當年的大部份公廁都是很得人驚!! 現在好很多了.

引用:
原帖由 East 於 22-2-2007 01:00 發表 我不是狂人.......只是當時十幾歲貪玩吧
嗯...嗯....明既.....危險的十幾歲嘛

引用:
原帖由 矢作省吾 於 21-2-2007 09:56 發表 記得單軌覽車轉角位旁邊有個Real Size幪面超人硬膠像…但當年仲未識點分一、二號, 唔知係鍾漢龍定鍾漢虎?
鍾漢龍定鍾漢虎? 邊個黎架? 死喇我唔識..唔好笑我呢..

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 22-2-2007 05:39 發表 唔知東兄有無車牌, 如果有的話請全港九市民小心, 連交通及警察部提高警覺. 把東兄列入黑名單....因為一時貪玩 有D"MUD" 童年陰影令你最記得荔園果toilet! 如果可 ...
heheee

講起以前d公廁..未入到去,果d味道就已經黎緊,果陣好'供鼻'既'怨崩爛臭'................嘔..........情願忍都唔想去...

引用:
原帖由 celia 於 28-2-2007 14:04 發表 鍾漢龍定鍾漢虎? 邊個黎架? 死喇我唔識..唔好笑我呢..
鍾漢馬你識La呱?

126 1234567
發新話題