23 12
發新話題

個人覺得高達系列中最佳以少撃多的任務

個人覺得高達系列中最佳以少撃多的任務

個段講賈圖成功奪取GP02,到佐自護殘黨非洲秘密地下基地 個自護司令決定用最後一部HLV射賈圖同GP02上太空, 但係係發射前俾主角胡勒奇身處個隊艦隊找到 個自護司令就決定用最後所有軍力拖到夠鐘發射,但係都只係三部沙漠大魔及幾隻渣古 軍力好少,但係打得好好,無論係戰略配合,自護軍個道氣,騷擾性打法,成功後光榮投降 真真正正一流之作

依段既戰鬥場片都不錯呀, 我覺係成套戲最精彩的, 充滿實戰感覺, 而近期可以比較既, 亦只有 08 小隊

但係本人覺得0083的胡勒奇, 無亞寶同加美尤咁有感染力.

最戇居的水上活動, 就是一個人跌進愛河.

yes, 所以 d 人記得 gp02 同 gp03 多過記得胡勒奇~~~

佢都唔係"新類型人"

走下坡的時侯, 路是平坦無阻的.

不過最好角色係前自護個太空蟹蚶個機師 剩番一隻手都重要自己改裝個駕駛倉,再加入達拉斯艦隊

好像叫加利(カリ)

引用:
原帖由 hang 於 20-9-2006 06:04 發表 不過最好角色係前自護個太空蟹蚶個機師 剩番一隻手都重要自己改裝個駕駛倉,再加入達拉斯艦隊
他的樣子像透北斗之拳的角色﹗
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

0083我個人認為係機動戰士系列之中最高水平既一作(Sorry to Seed fans, 我從來無當過Seed係高達). 無論故事, 劇本, 設計, 作畫所有部門都配合得好好. 頂樓提到既亦係我最鍾意既一集"熱沙之攻防戰". 雖然自護響非洲既殘餘部隊打游擊同突襲好成功, 但敗在GP01既高性能同歌奧果種良初生之犢既膽色之下. 而主角既賈圖更係一個悲劇人物(我覺得). 為完成星塵作戰而被聯邦軍切斷同阿古捷斯艦隊會合既路徑, 最近只有無奈地戰死.

我覺得故事就簡單少少, 可能同集數有關. 但全套 ova 都做得好有可觀性, 不過套 movie 版有一個地方我就不太喜歡, 係movie媮縣k主角同賈圖以前是男女朋友, 但係一開始搶 Gundam GP02 時明明女主角見到搶機的人, 但居然認不出賈圖. ??

引用:
原帖由 亞力 於 27-1-2007 18:00 發表 0083我個人認為係機動戰士系列之中最高水平既一作(Sorry to Seed fans, 我從來無當過Seed係高達). 無論故事, 劇本, 設計, 作畫所有部門都配合得好好. 頂樓提到既亦係我最鍾意既一集"熱沙之攻防戰" ...
totally agree, even count seed as gundam series, 0083 still is the best

佢亦係高達正史中.................

唯一無新類型人既動畫...............

引用:
原帖由 kibbygrade 於 26-7-2007 23:02 發表 佢亦係高達正史中.................       唯一無新類型人既動畫...............        

08MS小隊都無NEW TYPE嫁喎.

引用:
原帖由 亞力 於 27-7-2007 14:52 發表   08MS小隊都無NEW TYPE嫁喎.

差D唔記得有08小隊呢回事..........................

0080 都應該冇!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 31-7-2007 14:34 發表 0080 都應該冇!

係冇既. 不過諷刺既係RX-78-NT-1 Alex係聯邦軍開發既new type專用高達, 竟然會搵個old type, 歌姬系絲去做test. 

不過都好正常, 當時聯邦軍只得阿寶一個 new type, 那埵A一個做 test pilot, 而且 NT-1 只是強化了機體對newtype 的配合, 找人做初步測試之後, 再在戰場上, 由阿寶做實戰測試, 都可行. RX-78-2 都係咁.

引用:
原帖由 亞力 於 27-1-2007 18:00 發表 0083我個人認為係機動戰士系列之中最高水平既一作(Sorry to Seed fans, 我從來無當過Seed係高達). 無論故事, 劇本, 設計, 作畫所有部門都配合得好好. 頂樓提到既亦係我最鍾意既一集"熱沙之攻防戰". 雖然自護 ...

0083我都鍾意~

但係我鐘意08小隊多D

無論向畫功同故事上...

都十分之出色...

機設亦之完整...

比後期既F91, V高達出色得多...

仲有個08小隊亦都較0083遜色少少...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

的確,0083係高達故事中少有既。又有戰術,又有故事,最好既地方係唔會主角勁得太離譜...
係無NT,但係咁至表現到老練軍人既功力,格多(ヮЬ—)等...

23 12
發新話題