發新話題

海底歷險記 Voyage to the Bottom of the Sea (1964–1968)

My collection

CKCK,你套海景號係好野嚟駕,我都覺得好正

各把打如有興趣的話,可到H?V買已下美版DVD,但Season 1兩套共600大元

引用:
原帖由 wwl36 於 30-10-2006 21:41 發表 各把打如有興趣的話,可到H?V買已下美版DVD,但Season 1兩套共600大元 http://ec1.images-amazon.com/images/P/B000FFJ87Q.01. ...
Order from www.amazon.com, it will surely be cheaper.

Voyage to the bottom of the Sea "The Flying sub" Paper Model Free download!!

引用:
原帖由 CKCK 於 29-10-2006 01:48 發表 My collection
呢套"海景號"kit我都有收藏,花了300大元買回來,不捨得砌,用紙和膠袋收起了。 其實仲有一艘好似魚的同類型模型,可惜慢了一步被其他人買了。

引用:
原帖由 udon 於 24-2-2007 23:47 發表 呢套"海景號"kit我都有收藏,花了300大元買回來,不捨得砌,用紙和膠袋收起了。 其實仲有一艘好似魚的同類型模型,可惜慢了一步被其他人買了。
That 好似魚的同類型模型 is Stingray. I also had one when I was young and have bought from Yahoo. Where did you buy your Seaview?

大概70年代中,"海景號"、"Stingray"兩套kit已出現在香港。 那時爸爸買過艘Stingray,自己太細唔識貨,弄壞後棄掉了。 "海景號"是有買過,最後又是壞了棄掉。 之後十多二十年又曾經見過這兩套模型,當時没有興趣收藏,就算了。 套"海景號"kit我大約5年前喺九龍一間模型店買回來,老闆開價$330,我還價,最後以$300成交。 之前喺同一間模型店發現艘Stingray(賣280元),最弊當時猶豫不決,一星期後再到模型店,艘Stingray賣了,但有一套"海景號",只此一套,立即買下。 咁CKCK你艘Stingray喺幾時喺yahoo bid番嚟,花了多少錢? 現在你估又是何價? 不知yahoo仲有無得bid艘Stingray,合理價我都會bid。 Bandai出的鹹蛋超人同怪獸我有收藏經典的幾套,例如巴魯旦星人、一個好似馬騮身形手短的怪獸... 相信好難集齊全套囉! 喺啦,CKCK 好似喺一個懷舊網既會員,我細妹喺嗰度係會員。 聽番嗰度d歌真係有令人感到時光消逝。

我小時候, 我爸爸也買了艘Stingray給我, 但因有 Motor 我不太會砌. 結果是他幫我砌了, 之後還在我到維園的船仔池放. 很好玩, 因的會潛水, 還能自已上番水平. 很好玩!! 最後玩壞沒有keep了..... 多年後, 我在灣仔一模型店發現有Stingray復刻模型和海景號(也是賣280元), 我把Stingray買下還砌好噴了油. 但不是沒留給自已. 而是在父親節送了給爸爸作禮物. 開頭老父還不太知道是什麼一回事. 後來我向他說起小時候的事, 還向他說謝謝! 他才明白...... 現在還在父家的櫃裡.

我以前都砌過有摩打的,另一架沒有摩打的係細 D ,可惜小時沒有珍惜,好似百戰雄獅支機槍一樣,一件不留,現在找不到了.

記得麗的電視播放的時候,節目名是叫深海歷奇的,起初我還以為是一些大自然紀錄片,但當看到片頭及海景號時,便被吸引看下去.

引用:
原帖由 FlyPig 於 6-4-2007 13:29 發表 記得麗的電視播放的時候,節目名是叫深海歷奇的,起初我還以為是一些大自然紀錄片,但當看到片頭及海景號時,便被吸引看下去.

應該係海底歷險記,做做下有怪物出現添,當時真係拍得好好.

重有一位船員叫"柏得信"

套戲一流,讀書時要趕返屋企看,.....發射魚雷...發射一號,發射二號...打中

可能我無記性記錯掛,但也多謝指教!

引用:
原帖由 East 於 26-2-2007 23:16 發表 我小時候, 我爸爸也買了艘Stingray給我, 但因有 Motor 我不太會砌. 結果是他幫我砌了, 之後還在我到維園的船仔池放. 很好玩, 因的會潛水, 還能自已上番水平. 很好玩!! 最後玩壞沒有keep了..... 多年後 ...

What a good memory!

anyway ..thanks ! chan01chan ! 勁呀 ! 莫非你就係傳說中嘅飯局主持人.......陳生 (陳志x ?) ?

引用:
原帖由 rodney 於 14-5-2007 02:36 發表       What a good memory!   anyway ..thanks ! chan01chan ! 勁呀 ! 莫非你就係傳說中嘅飯局主持人.......陳生 (陳志x ?) ?

這套電視片我有好深印象,和 star trek 一樣,都是於幼兒期啟蒙了我的幻想世界。 Seaview 的模型小時起碼買過三次,船頭有燈,飛艇能分體出來,不過可能我砌得唔好,放水中冇耐好易就沉。

上次去日本時,在二手模型店有一套即時買下,yen$3150,想買多套都冇啦,現在得一套作收藏,我又點捨得砌?

P.S.: 我名沒有【志】字的

引用:
原帖由 udon 於 25-2-2007 23:22 發表 大概70年代中,"海景號"、"Stingray"兩套kit已出現在香港。那時爸爸買過艘Stingray,自己太細唔識貨,弄壞後棄掉了。 "海景號"是有買過,最後又是壞了棄掉。 之後十多二十年又曾經見過這兩套模型,當時&# ...

而家至睇到你個post。

日本yahoo還不時有Stingray,成交價約三千至四千YEN。你可以用Yahoo Auction的 Alert功能,有人放上yahoo便會email提你。

另外那懷舊網站的CKCK也是我。

引用:
原帖由 Chan01chan 於 16-5-2007 02:06 發表   這套電視片我有好深印象,和 star trek 一樣,都是於幼兒期啟蒙了我的幻想世界。 Seaview 的模型小時起碼買過三次,船頭有燈,飛艇能分體出來,不過可能我砌得唔好,放水中冇耐好易就沉。   ...

順帶一提,Seaview再版有兩款。八十年代的是籃色船身,九十年代的白色船身,兩款都沒有摩打的。不要買錯。

引用:
原帖由 CKCK 於 16-5-2007 21:28 發表 順帶一提,Seaview再版有兩款。八十年代的是籃色船身,九十年代的白色船身,兩款都沒有摩打的。不要買錯。 http://i140.photobucket.com/albums/r33/keroroDX/my%20toys/DSC_1410.jpg

這一套我也曾經砌過,又係小時候了-----小小的宇宙,天真的宇宙.....

!之咁,睇見呢位老細套海景號,我就想起前一排投返嚟隻海景号,唉!真苦命,唔對套電視還好,一對之下由頭到尾九萬幾樣錯處,死啦,咁樣點彻呀,連船頭夾口都合唔上,救命!

發新話題