107 123456
發新話題

中意V型定超力多D

中意V型定超力多D

大家中意V型電磁俠多D,定係超力電磁俠多D呢? 我最愛V型,尤其是果招 [天空劍V字斬],只能用一個字去形容 [勁]
永勝

以前電視播唔係叫[天空劍V字斬], 有冇高人記得個譯名呀? 不過我有個問題, 係個V字最下個位好似無可能可以轉30度上番離個喎?????? 我鐘意超力多D, 電磁搖搖, 型到爆!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 14-9-2006 09:42 發表 以前電視播唔係叫, 有冇高人記得個譯名呀? 不過我有個問題, 係個V字最下個位好似無可能可以轉30度上番離個喎?????? 我鐘意超力多D, 電磁搖搖, 型到爆!
係天皇寶劍,V型劍法;後期同超能電磁鳥合体後;可使出超能電磁球,封住敵人。

I PREFER V!

講起黎,神奇大帝都好似, 都係因為敵人upgrade裝甲整斷吧劍,結果要+架機仔結合至可以打低敵人 咁多年都用緊呢D橋,哈哈。

tvtv堶悻型電磁俠的中文歌 當時是太空飛鷹俠的主題曲

我愛超力電磁俠, I like the story more, "Chin Hawk" also very Q.

引用:
原帖由 carkei 於 20-9-2006 19:43 發表 tvtv堶悻型電磁俠的中文歌 當時是太空飛鷹俠的主題曲
不是,日語原唱是掘江美都子 (ボルテスV)

當年亞視播太空五虎將係用日本原裝opening 之後做Gatchaman II (太空飛鷹俠)就用了中文歌, 不過係用太空五虎將的旋律 亞視播宇宙奇兵(無線的太空西遊記)亦有咁ge現象, 用了超人LEO的旋律填上中文歌詞又話係, **超人Leo係用過兩首opening主題曲,唔係而家tvtv果首** 我自己有超人30年的cd http://www.amazon.co.jp/gp/produ ... 4266?ie=UTF8#disc_1 裡面第20首係改了做宇宙奇兵的一首, 第21首係tvtv 超人Leo用的另一OPENING 仲有太空保衛團(金毛獅王)又係咁 用了再造人009ending的旋律填了中文歌詞,又話係太空保衛團的主提曲了 有無人比下意見 !! [ 本帖最後由 carkei 於 3-10-2006 13:29 編輯 ]

明白!

引用:
原帖由 carkei 於 2-10-2006 23:27 發表 當年亞視播太空五虎將係用日本原裝opening 之後做Gatchaman II (太空飛鷹俠)就用了中文歌, 不過係用太空五虎將的旋律 亞視播宇宙奇兵(無線的太空西遊記)亦有咁ge現象, 用了超人LEO的旋律填上中文歌詞又話係, ...
只怪無線和亞視的人以為卡通是給細路睇, 是但找隻歌, 寫d中文歌詞就算, 反正d細路睇卡通之嘛, 唔會知邊隻打邊隻歌是主題曲, 當時又沒有internet, 又難買d日本卡通歌, 是鬼但la

絕對同意TIP,而且有幾多歌可以填詞填得好? 咪得千年女王同銀河鐵路999叫好聽D。 最重要係當年太細,根本唔識去品嚐歌詞既味道同意義。

一定係~~超力~~ 有邊個必殺技可以好似「電磁龍捲風」咁陰沉,風捲雲湧,個氣勢勁到爆晒燈.......一時無兩~~ 係要到獅王既「火焰十字斬」時,先覺有嘢拍得住佢~~ 再等就等咗廿年勇者王既「天與地」先有果種氣勢~~

超力 3:2 V型! 仲有冇?

超力....我最深刻係電磁搖搖的一集 黃天豹(一號機的駕駛員)睇電視見到有人玩搖搖,咁就發明了"電磁搖搖" 果時的卡通裡面係key 上真人版的搖搖片段, 我係第一次睇到,覺得好得意. V型.....最深刻的一集係"陰陽撲蝶手" 如果我無記錯一號機的駕駛員係叫"江健一", 三號用要木劍打一號, 一號要用兩手合緊接著, 不過一號就做來做去都做唔到, 就提意三號用鎗,一號用手拿著兩塊石頭...... 結果當然成功啦, 跟住V型就用到呢一招,接住怪獸的武器了. 我係鐘意......V型電磁俠 ge

我喜歡超力

超力係繼 Getter Robot & Mazinger Z 後鵀傮R

係呀係呀~~~ 咁啱兩集都有睇到,對超力果集印象深d, 其實果集講有一隻好似石油既奴隸獸,會腐蝕超力, 攪到無晒辦法,而可以抗衡呢隻奴隸獸既特殊合金,又唔足以幫成隻超力做coating, 黃天豹佢話反正無符,走咗去睇電視,啱啱見到人玩搖搖,靈機一觸,就將果隻合金, 做咗電磁搖搖啦~~

電磁搖搖經典到D細路玩搖搖既時候介落令一D細路到, 仲要大叫 " 電磁搖搖!" 好采冇介死個細路炸, 如果唔係我地又冇Great Robot動畫睇!

引用:
原帖由 carkei 於 14-10-2006 12:47 發表 超力....我最深刻係電磁搖搖的一集 黃天豹(一號機的駕駛員)睇電視見到有人玩搖搖,咁就發明了"電磁搖搖" 果時的卡通裡面係key 上真人版的搖搖片段, 我係第一次睇到,覺得好得意. V型.....最深刻的一 ...
m磁 yoyo?我記得好過

107 123456
發新話題