發新話題

星空奇遇記 STAR TREK (1966–Now)

星空奇遇記 STAR TREK (1966–Now)

奇怪!! 好像沒人提 此超經典, 超長編......N o甘多系列的"星空奇遇記".......

本人正嘗試用每日一兩集的速度, 挑戰整套......N o甘多集的"星空奇遇記"(由 Classic - 最新的TV版 DVDs)

越睇越喜歡 !!

不知 OLDCAKE 內有多少 ST Fans 呢??

現送上企業號的內部圖!!

If U Want more blueprints of ST

Check this out.......Enjoy

http://www.utopiaplanitia.info/blueprints.html

引用:
原帖由 East 於 9-1-2008 10:44 發表 If U Want more blueprints of ST   Check this out.......Enjoy http://www.utopiaplanitia.info/blueprints.html

good site o牙東兄..,thanks!!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 9-1-2008 10:56 發表   good site o牙東兄..,thanks!!

U R Welcome!

超人兄, 你是 ST Fans嗎?

最喜愛的是 NCC 1701 ,還化了二佰多元買了一件 T 恤,有正副艦長半身像,一直冇著過.

引用:
原帖由 whoiambatman 於 9-1-2008 18:55 發表 .wysiwyg { font-family: Tahoma, Verdana; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 12px; line-height: normal; border-top-color: #dddddd; border-left-color: #dddddd; b ...

NCC 1701 即是最 Classic 最舊那款嗎?

因差不多架架都是叫 NCC 1701

只是在後面加 ABC......

我比更喜歡第一集電影版的 NCC 1701-A

TV版 NCC 1701 與 電影版 NCC 1701-A 比較圖

引用:
原帖由 East 於 9-1-2008 12:08 發表   U R Welcome!   超人兄, 你是 ST Fans嗎?

冇錯東兄!我諗住買齊 S T 老番o的 Boxset...,但仍在考慮中

外國有本書名為 : Star Trek Star Charts 好似幾 ' 正 ' o甘!!等我遲o的去 page one 刮刮先

Star Trek絕對係有深度既科幻片.

我有個理論, 女人係唔鐘意科幻片既.

好多女性朋友都大呼 : "我好鐘意睇星球大戰架!"

我會答 : "星球大戰只係一套發生係未來既武士電影!" (long long time ago???)

我會再問 : "如果你鐘意Star trek就真係鐘意科幻片啦"

So far未有一個女人/女仔答我鐘意.....可能個個扮後生未睇過啦!

Star Trek 係將最先端科技容入片中.....時空理論,粒子炮,分子分解,磁場膜...等...好利害!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 10-1-2008 01:45 發表   冇錯東兄!我諗住買齊 S T 老番o的 Boxset...,但仍在考慮中 外國有本書名為 : Star Trek Star Charts 好似幾 ' 正 ' o甘!!等我遲o的去 page one 刮刮先

S T 老番o的 Boxset .......

是否打算新舊都買齊呢??

我有齊5 個Boxset.

但只看了少少1/5 左右.......若要睇曬可能一年都得

引用:
原帖由 杜劍龍 於 10-1-2008 02:33 發表 Star Trek絕對係有深度既科幻片.   我有個理論, 女人係唔鐘意科幻片既.   好多女性朋友都大呼 : "我好鐘意睇星球大戰架!"   我會答 : "星球大戰只係一套發生係未來既武士電影!" (long lo ...

其實 Star Treks 是影像化的科幻單元小說, 大部份都是一兩集就完.

只愛剌激又不愛思考的人一定說不好看.

小時候的我比較喜歠 星球大戰 多D, 但大了後比較喜歠 Star Treks.

雖然八成文場戲, 特技及打鬥都很少, 但覺得很好看.

可以說, 你是科幻迷就一定要看

其實我向度諗...

咁大隻船...

得幾個人...

需唔需要咁大隻呢???

又唔係裝d大型野...

可能我無乜睇過啦... 唔好見怪...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 10-1-2008 22:43 發表 其實我向度諗... 咁大隻船... 得幾個人... 需唔需要咁大隻呢??? 又唔係裝d大型野... 可能我無乜睇過啦... 唔好見怪...

得幾個人?? 不是得幾人, 隻隻船都有百幾二百人的,

只是得幾個主角出鏡多D.

其實 Classic 版最奇怪是, 次次要落星球探險, 卻克艦長都要親自去......

真的有點不合理, 隻船咁多人為何要艦長去探險呢??

結果所有戲份都只落在艦長, 冼樸 & 醫生三人身上

引用:
原帖由 East 於 10-1-2008 23:21 發表   得幾個人?? 不是得幾人, 隻隻船都有百幾二百人的, 只是得幾個主角出鏡多D.   其實 Classic 版最奇怪是, 次次要落星球探險, 卻克艦長都要親自去...... 真的有點不合理, 隻船咁多人為何要艦 ...

哦...原來成二百人架???
我又無睇過呀...

不過無理由成日都係艦長要去探險架喎...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 East 於 10-1-2008 18:47 發表   其實 Star Treks 是影像化的科幻單元小說, 大部份都是一兩集就完. 只愛剌激又不愛思考的人一定說不好看. 小時候的我比較喜歠 星球大戰 多D, 但大了後比較喜歠 Star Treks. 雖然八成文場戲, 特技及 ...

我(應該)看齊了所有電影版。最喜歡第一集和回過去救鯨那兩集。

原本對最後那套電視Enterprise有些期望的,但可惜愈拍愈差!

知不知道正在拍的前傳電影誰做冼撲?(嚇死人的,但想落又幾似!)

East 兄有沒有看Babylon 5?初看一兩集會覺得無聊,但其實大plot是很精彩的!到中期才發覺很多地方原來早安排了伏線。

引用:
原帖由 East 於 10-1-2008 18:31 發表   S T 老番o的 Boxset .......   是否打算新舊都買齊呢??   我有齊5 個Boxset. 但只看了少少1/5 左右.......若要睇曬可能一年都得

o華...東兄有齊 5 個 Boxset...,好堅!! 是否老番?!邊度買?!告知小弟... 勁想收藏...

我早半年買o左 ' Friends ' TV Boxset 而家只係睇o左幾隻碟o乍...

引用:
原帖由 East 於 10-1-2008 23:21 發表   得幾個人?? 不是得幾人, 隻隻船都有百幾二百人的, 只是得幾個主角出鏡多D.   其實 Classic 版最奇怪是, 次次要落星球探險, 卻克艦長都要親自去...... 真的有點不合理, 隻船咁多人為何要艦 ...

引用:

哦...原來成二百人架???
我又無睇過呀...

不過無理由成日都係艦長要去探險架喎...

話到明係主角o麻...當然親身亮相多o的o拉... 成人指指點點使鬼要佢做主角...

也基於當年制作成本....自己做埋算o勒.... 邊有o甘多隊員...

引用:
原帖由 CKCK 於 10-1-2008 23:56 發表   我(應該)看齊了所有電影版。最喜歡第一集和回過去救鯨那兩集。原本對最後那套電視Enterprise有些期望的,但可惜愈拍愈差!知不知道正在拍的前傳電影誰做冼撲?(嚇死人的,但想落又幾似!) &nb ...

CKCK 兄..,我都想買齊Movie...但Mo吾齊..! 好似有 10--11 套係o麻?!

艦長要親自探險, Classic美國英雄. 早十年有套"Galaxy Guest"超好笑, 我覺得Star Trek迷一定要睇!

電影版方面, 其實好多集都好好睇. 但後期因香港唔收得, 第5, 第6都好似無係戲院上過!

The Generation就有上影...但係麻麻地.

原來係"Sylar"扮年青"冼樸"! 又選得幾好喎!

仲有Winona Ryder喎!

引用:
原帖由 杜劍龍 於 11-1-2008 00:28 發表 艦長要親自探險, Classic美國英雄. 早十年有套"Galaxy Guest"超好笑, 我覺得Star Trek迷一定要睇!   電影版方面, 其實好多集都好好睇. 但後期因香港唔收得, 第5, 第6都好似無係戲院上過!   The G ...

引用:

原來係"Sylar"扮年青"冼樸"! 又選得幾好喎!

是否 Heroes 個 Sylar...??!

發新話題