32 12
發新話題

超人, 怪獸, 機械人, 機械, 基地大解剖圖分享帖

超人, 怪獸, 機械人, 機械, 基地大解剖圖分享帖

我們小時候看過不少科幻片、卡通片和特撮片.
小朋友們都會對那些超人, 怪獸, 機械人, 超級機械及基地都有著一份好奇心,
尤其是對他們的內部結構好感興趣. 所以, 有很多插畫師為著滿足大家的好奇心, 畫出一個又一個的內部解剖圖來...

這個帖就是專為分享這類解剖圖而設

今日先出少少哪...第一次 Post 選了鐵甲萬能俠, 原因是小時候最深刻印象就是鐵甲萬能俠每集完結時總會播萬能俠解剖圖...

他們的英文名...

另外, 在香港小時候能接觸到這些精彩解剖圖的途徑就是在報攤賣的貼紙了.
當中, 特別有深刻印象的就是大鐵人17的解剖圖...

超人吉田科學巡邏隊基地

超人和機械人基地的內部也是小朋友感興趣的...
今次介紹 超人吉田中的科學巡邏隊基地 (日文:  科学特捜隊) 

多謝分享

當年幾毫子本公仔書,d秘密基地透視圖真係好吸引.

一d好似太珥式A黃金俠咁,你永遠唔知個身d機械去晒邊...太珥忖G號机下半身縮晒入上半身,
之後奇怪地得返個空壳好似衫咁俾一號机著上去,仲未夠!final個駕使員身體變大再occupy成件壳,
咁d機械去晒邊??悗Y一個:迷

引用:
原帖由 ooo 於 25-4-2017 22:35 發表 多謝分享當年幾毫子本公仔書,d秘密基地透視圖真係好吸引.一d好似太珥式A黃金俠咁,你永遠唔知個身d機械去晒邊...太珥忖G號机下半身縮晒入上半身,之後奇怪地得返個空壳好似衫咁俾一號机著上去,仲未 ...

小時候都阿爸阿媽去飲茶很開心, 因為次次都會在門口的報灘買公仔書.
我由五毫子看到最后加到兩元......

太珥扣M三一萬能俠合体真係我們一代小朋友的最大迷團呢...

除巨大機械人外, 另一個我有興趣的內部結構是叮噹 (現譯: 多拉A夢)

有人竟然用積木砌了叮噹解剖~~~

引用:
原帖由 East 於 26-4-2017 10:28 發表 除巨大機械人外, 另一個我有興趣的內部結構是叮噹 (現譯: 多拉A夢)有人竟然用積木砌了叮噹解剖~~~

不知東兄有沒有 靜兒 內衣結構.....

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 27-4-2017 00:42 發表 不知東兄有沒有 靜兒 內衣結構.....

四哥估唔到你有D o甘o既要求...

幪面超人大解剖

在我們的年代, 一講起改造人, 通常第一個會想起 [幪面超人].
幪面超人第一集, 雄大龍被縛在改造檯上的一幕實在非常深刻呢.

小朋友時, 對雄大龍到底被人改造了些什麼? 點改造法? 一向都很好奇...

所以, 改造人 [幪面超人] 的解剖圖會很受小朋友歡迎的.

現在就分享下幪面超人大解剖吧!

早期的幪面超人大解剖圖:

之前有朋友說幪面超人四號怪金剛未夠時間改造, 淨係改了隻手, 原來是假的...

嘩! 亞瑪遜体內竟然有超小型原子爐, 即是一個流動核彈...

Shocker戰鬥員"嘰嘰", 原來都有全身改造o架, 
不過因量產成本問題用料可能差D, 所以戰鬥力同怪人和幪面超人差好遠...

幪面超人 Super One 也有解剖圖

比較近代出的幪面超人大解剖圖:

幪面超人大解剖展品:

幪面超人大解剖的產品雖然不多, 但也是有出過的.

首辦模型也有出過...

引用:
原帖由 East 於 27-4-2017 01:01 發表 四哥估唔到你有D o甘o既要求...
 我只是想設計更好畀靜兒有飄逸的感覺....
其實在日本卡通中有一個內部解剖大迷團....是 Q太郎 裡面是什麼? 

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-4-2017 03:16 發表  我只是想設計更好畀靜兒有飄逸的感覺....其實在日本卡通中有一個內部解剖大迷團....是 Q太郎 裡面是什麼? 

解剖圖到有飄逸感覺實在太高境界了, 可能要四哥自己揮筆畫出來了...

Q太郎 像 Casper 一樣是幽靈, 是沒有真正實體, 所以坊間沒有任何Q太郎的解剖圖呢...

鬼太郎及妖怪大解剖...

坊間雖然沒有找到Q太郎解剖圖, 但鬼太郎及當中的妖怪卻有不少解剖圖呢...

我現在才知鬼太郎的頭骨頂原來有三個孔, 有人認為鬼太郎其實是火星人來?! 

鬼太郎阿爸頭內竟然有機器!! 
1) 地獄電視機, 遠程接收地獄電視
2) 有萬能翻譯機, 可同蟲、花草和妖怪溝通 
真係大開眼界了...

連日本雷公都有解剖圖...

引用:
原帖由 East 於 25-4-2017 16:45 發表 超人和機械人基地的內部也是小朋友感興趣的...今次介紹 超人吉田中的科學巡邏隊基地 (日文:  科学特捜隊) 

Thanks...very nice 

引用:
原帖由 omegaseiko2 於 1-5-2017 22:26 發表 Thanks...very nice 

不用客氣! 歡迎上來吹水...

鬼太郎的頭骨頂原來有三個孔 ----> 悶H時候當保零球玩

愛美神飛彈射完兩發再射兩發再射 , 飛彈長度仲長過身 ,唔明點補充... 永無射完留低兩個通窿...

以前d設定資料介紹叮噹各部結構時亦強調各自都"已損壞" , 依家睇返東兄d圖 , 完來以前d介紹無誇張

怪獸d解剖圖 , 真係連佢食左乜野落肚都蘇埋出黎 , 我先知道原來些粉隻套郎怪獸(銀色果隻)係食石頭....
果陣都有d平價兩蚊玩具有d透明件&簡單內構 . 太陽之牙有出d有內構超合金 , 果陣係賣點 , 個個借小學朋友
果隻拆完又裝裝完又拆 , 攪到佢牙痛咁聲 ! 依家MG閒閒地都拆倒甲蘇內構, 就再無乜特別

引用:
原帖由 East 於 2-5-2017 09:55 發表 不用客氣! 歡迎上來吹水...

如果有其他超人基地就 very good la...

呢隻係咩嘢名?

我忘記咗,請大家話我知啦..

原圖實在太大張!! 我唔直接放圖,只放 Link..兄弟自己去睇啦..

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/52/39/66/5239665cc529f7f4d410ec397e153edf.jpg

呢D就無須介紹啦..

太經典..

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/44/ed/81/44ed8163664fa5bdc441e87cadf81fce.gif

再來

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/b6/f6/e4/b6f6e48ab2d0d3ffeb8c285475438370.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/bf/d5/f2/bfd5f2b6b7eb7307683259e0303614b4.jpg

32 12
發新話題