發新話題

超人的高度

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 19-3-2009 13:36 發表 外型上真係睇唔到佢重向邊喎... 但係事實上設定又係咁喎...
可以咁諗, 起初超人Ace 由二人一齊變身, 於是乎比起由一人變身o既吉田, 老七同阿鄉重.

引用:
原帖由 Kal-El 於 20-3-2009 02:07 發表 算把啦, 超人設定唔同高度, 只係方便我地買唔同大細的超人回家時, 預防有人問我地, 點解我地儲超人咁冇系列感, 儲得太雜了。當遇到呢類粉腸時, 就有籍口叫佢睇設定: ---- 你自已睇啦, 人地日本都係設定唔同高度的, 你 ...
以玩具嚟計, 當年不同玩具的超人玩具, 都只係用同一個模具出身, 另一個摸具出頭, 假如全部做到一樣高, 到轉做等二款時, 淨係做個頭就得. 皆因身體顏色只改噴油無彫刻. 慳好多.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 21-3-2009 13:12 發表 以玩具嚟計, 當年不同玩具的超人玩具, 都只係用同一個模具出身, 另一個摸具出頭, 假如全部做到一樣高, 到轉做等二款時, 淨係做個頭就得. 皆因身體顏色只改噴油無彫刻. 慳好多.
再講. 要將超人家族設定為多高多重都係易事, 之不過, 到拍特撮時就係最大的難題, 肯俾錢都都很因難找到合符 40M 45M 50M ...60M ... 這身高比不例的特技人吧! 除非來個 3'-4' 小孩, 一直找到去姚明般高度的人去拍演超人, 這自然不可能. 同時, 當年拍攝之初, 自然計較不到各位老超同場時怎樣安排交代. 到矛盾出現了, 這困局當然不容易解决 .那麽, 就樣身高設定有差别, 但同場時就高度一樣的畫面繼續一去, 我就想, 當有一天,  來一部全電腦動畫超人家族大集合電影, 能否有一幕, 吉田個頭在Great 肚皮過鏡的場面.   .

因此, 都佩服老外變型金剛, 小車變小機械人. 大車就大啲... 貨柜車及戰機都有差不多的大細比例. 由2-3' 到100呎都有 (估計數字.)

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 21-3-2009 17:53 發表 我地又將焦點放向超人既高度度囉... 講完高度... 又講另一樣... 唔好又講男女生殖問題... 我地就講最基本既問題...   超人係靠乜野維生???
比薩兄, 你講維生嘅意思係"食疴瞓" 哥只維生. (維生系统平均.) 定係話揾銀食 mum mum 哥啲維生呢? .... 先計第一樣, 一個幾十萬頓嘅生命體 每天要吃多小食物, 飲多少水, 吸幾多氧, 放幾多碳... 一計之下, 難怪三分鐘要收檔... 就因以上原因, 唯有將佢哋喺平時放進次原世界. 每天心跳三幾下, 呼吸一兩口, 一周變身出場三分鐘, 成輯超人四十集, 計埋都係兩粒鐘左右.... 唔係咁, 點可生存幾十萬年.  

引用:
原帖由 Kal-El 於 6-4-2009 03:44 發表 佢地應該好似食人花之類的植物, 一方面, 可以食野吸收能量, 一方面又可靠光合作用產生能量, 而且可以吸入二氧化碳同放出氧氣, 所以超人亦有環保作用
無論超人用甚麼做能源, 那總會排放"廢物", 咁. 啲廢物係乜?  如果系 CO2, 難怪地球污染更嚴重. [ 本帖最後由 kkeeleung 於 6-4-2009 18:56 編輯 ]

引用:
原帖由 超音 於 21-3-2009 23:52 發表 超人食什麼維生的公式答案, 在1978年出版的資料集~超人怪獸全百科 中就有提及. 超人一族是靠"光能源"維生的.

超音兄, 請容許我來講故駁故,  既然超人能源木自"光能源", 咁點解會有因地球空氣污染, 而只能在地球"出現"三分鐘o既限際, 咁似乎講不通. 當然, 進一步解釋, 可能係因為污染而令地上"光能"不足, 我們是大可以將這個"設定"歸咎於特攝劇集故事及成本所限而度身訂造呢? 這個'設定"我可以完全接受, 起碼沒必要去否定這個設定的目的. 但係就好難去理解點解身高設定會有如此重大嘅差別. 將一同來自M78星雲的生命體---先假定全部係"人"吧. 身體大少, 會有如此差別. 但到最後卻要他們用同一身高來出現, 如果我說這是一個重大錯失, 會不會說重了?

引用:
原帖由 Kal-El 於 7-4-2009 10:48 發表 其實超人當時應該冇諗過將佢地系列化, 因為吉田之後的七星俠, 可能當初就唔將佢地當係同一類超人, 所以高度設定上會有差別, 後來將佢地當哂光之國黎, 咁高度設定咪有問題, 我自己係咁認為的, 如有錯誤, 請勿見怪
其實我估佢哋係不顧後果地作出身高體重的設定. 在科幻世界, 超人或怪獸由 1.8m 可縮少至 2mm, 我 "接受" 但有冇中間高度呢? 好似無出現過. 而明明設定成50m 高的, 當 40m高的同伴出現時. 又o吾見佢缩骨 做40m 卻與 40m 的同一樣高. .... 這種種只好歸咎於原著編劇人 與 製作人的永遠對立. 一篇寫超人 xx 身高 50m, 下篇主題, 超 人xxII 身高60米. 劇本去到製作人. 漫畫製作還可以, 但若拍特攝, 製作人可以做的是甚麼?

引用:
原帖由 超音 於 7-4-2009 21:41 發表 我也同意,差不多高度感覺親切些.
這點我亦認同, 最少不會有強弱懸殊之感. 同埋這看落會好睇啲.

引用:
原帖由 Kal-El 於 21-4-2009 08:26 發表 高過坐山咁多, 怕且都有海拔幾千米, 分分鐘高過珠穆郎瑪峰, 另一個可能係有過百米, 因為條橋係咁上下比例, 即係話連北景的比例都有問題
其實歸根究底. 在單一超人出場時, 錯在佈景製作, 而多個超人同場時, 佈景及超人衫道具同時出錯. 而再講... 係俾 budget 時出錯....大少了.....

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 22-4-2009 10:53 發表 周不時都見到呢d咁既情節... 有時仲見佢地高過好多高樓大廈... 算啦...都係咁架喇... 唔好追求太多...只係我地狂想就算...
假如大家真係超級特攝迷, 不如大家從今天起咁諗空想科學世界. 由各界大師級人物設定的英雄人物係確實存在的. 只係在不同的時空而矣. 同時, 故事設定的, 甚麼戰機大炮. '早田', '阿鄉', '諸星丹' 等, 並非虛構. 只係形相與我們們設定.  稍有不同, ,但 超人身高, 體重年歲, 變身時限 機械人合體變型... 子彈無限補充等, 全為等閒. 他們高矮肥瘦各自精彩... 只係人類在製作"空想科學" 特攝時, 礙於資金有限, 科技落受, 才未能達到而矣. 望各位盡量投入電視電影世界. 老七可以爬入你個口, 超人高過山丘, 一手打段千米跨海大橋, 在海邊作深海作戰, 40米至60+米巨人, 平頭出鏡.... 燈柱到腳跟. 這全都是藝術加功.

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-4-2009 13:28 發表 其實有架喇... 改造人喎... 好似整容啦... 矯形啦...等等唔知算唔算改造呢???
其實, 嚴格嚟講, 佢地天然成份少, 人功成份多, 叫 "人造人" 都可以喎.

發新話題