發新話題

超人的高度

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 19-3-2009 13:58 發表 咁呀??? 嗯...咁理想既體重可能會係... 35000 X 2 = 70000... 呀???計起黎... Ace已經比較輕身???

計我話初期設定o吾知o的友仔係o吾係亂o甘作o者~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 19-3-2009 18:10 發表 計我話初期設定o吾知o的友仔係o吾係亂o甘作o者~!

直頭亂嚟啦!!!

太郎 53 米, 吉田、老七、Ace 都係 40 米, 但係一齊出現嗰陣就大家差唔多高, 實際比例應該係咁:

歷代鹹超之身高設定及比例

我估初期設定 40 - 50 幾米嘅時候佢地冇考慮到城市有好多過百米高嘅大廈, 如果依足比例, D 場景要做到好大, 肯定嚴重超支蝕大本, 所以通常超人都係高過 D 大廈好多, 例如呢幅吉田劇照:

留意右手邊幅相, 吉田左邊有座 8 層高嘅樓, 只係到佢膝頭對落, 六十年代嘅建築物一般樓底比較高, 每層至少 3 米, 照比例吉田應該超過 100 米高!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 19-3-2009 22:24 發表   直頭亂蟆!!!   太郎 53 米, 吉田、老七、Ace 都係 40 米, 但係一齊出現鶧}就大家差唔多高, 實際比例應該係咁:   歷代鹹超之身高設定及比例   我估初期設定 40 - 5 ...

o甘超人 G o米成個姚明o甘?!!  siu C~!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 19-3-2009 22:24 發表   直頭亂蟆!!!   太郎 53 米, 吉田、老七、Ace 都係 40 米, 但係一齊出現鶧}就大家差唔多高, 實際比例應該係咁:   歷代鹹超之身高設定及比例   我估初期設定 40 - 5 ...

o甘超人 G o米成個姚明o甘~?!! 外國人係高 D o既!

算把啦, 超人設定唔同高度, 只係方便我地買唔同大細的超人回家時, 預防有人問我地, 點解我地儲超人咁冇系列感, 儲得太雜了。當遇到呢類粉腸時, 就有籍口叫佢睇設定: ---- 你自已睇啦, 人地日本都係設定唔同高度的, 你有咩資格話我呀......

呵呵, 日本仔真係照顧周到, 連呢D籍口都幫我地准備埋

引用:
原帖由 超人兄弟 於 19-3-2009 23:17 發表 o甘超人 G o米成個姚明o甘~?!! 外國人係高 D o既!

超人 G 60 米唔算高, 卡通版超人 USA 80 米添!!!

引用:
原帖由 Kal-El 於 20-3-2009 02:07 發表 算把啦, 超人設定唔同高度, 只係方便我地買唔同大細的超人回家時, 預防有人問我地, 點解我地儲超人咁冇系列感, 儲得太雜了。當遇到呢類粉腸時, 就有籍口叫佢睇設定: ---- 你自已睇啦, 人地日本都係設定唔同高度的, 你 ...

o合~o甘都比 Kal-El 兄你諗到!真係服o左你!

引用:
原帖由 LouisLee 於 20-3-2009 21:50 發表   超人 G 60 米唔算高, 卡通版超人 USA 80 米添!!!

o下~...o甘叫七仔,jack,早田,Ace o吾好行埋佢度!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 20-3-2009 21:55 發表 o合~o甘都比 Kal-El 兄你諗到!真係服o左你!

呵, 大老, 呃兩餐啫, 因為我老婆都話我儲的超人大細唔同, 一D都唔專業, 所以, 先揾個籍口啫, 呵呵, 應該要比佢睇下, 要佢知道邊個先係唔專業

引用:
原帖由 Kal-El 於 21-3-2009 00:36 發表 呵, 大老, 呃兩餐, 因為我老婆都話我儲的超人大細唔同, 一D都唔專業, 所以, 先M個籍口, 呵呵, 應該要比佢睇下, 要佢知道邊個先係唔專業

o岩~!

引用:
原帖由 Kal-El 於 20-3-2009 02:07 發表 算把啦, 超人設定唔同高度, 只係方便我地買唔同大細的超人回家時, 預防有人問我地, 點解我地儲超人咁冇系列感, 儲得太雜了。當遇到呢類粉腸時, 就有籍口叫佢睇設定: ---- 你自已睇啦, 人地日本都係設定唔同高度的, 你 ...
以玩具嚟計, 當年不同玩具的超人玩具, 都只係用同一個模具出身, 另一個摸具出頭, 假如全部做到一樣高, 到轉做等二款時, 淨係做個頭就得. 皆因身體顏色只改噴油無彫刻. 慳好多.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 21-3-2009 13:12 發表 以玩具嚟計, 當年不同玩具的超人玩具, 都只係用同一個模具出身, 另一個摸具出頭, 假如全部做到一樣高, 到轉做等二款時, 淨係做個頭就得. 皆因身體顏色只改噴油無彫刻. 慳好多.
再講. 要將超人家族設定為多高多重都係易事, 之不過, 到拍特撮時就係最大的難題, 肯俾錢都都很因難找到合符 40M 45M 50M ...60M ... 這身高比不例的特技人吧! 除非來個 3'-4' 小孩, 一直找到去姚明般高度的人去拍演超人, 這自然不可能. 同時, 當年拍攝之初, 自然計較不到各位老超同場時怎樣安排交代. 到矛盾出現了, 這困局當然不容易解决 .那麽, 就樣身高設定有差别, 但同場時就高度一樣的畫面繼續一去, 我就想, 當有一天,  來一部全電腦動畫超人家族大集合電影, 能否有一幕, 吉田個頭在Great 肚皮過鏡的場面.   .

因此, 都佩服老外變型金剛, 小車變小機械人. 大車就大啲... 貨柜車及戰機都有差不多的大細比例. 由2-3' 到100呎都有 (估計數字.)

我地又將焦點放向超人既高度度囉...

講完高度...

又講另一樣...

唔好又講男女生殖問題...

我地就講最基本既問題...

超人係靠乜野維生???

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 21-3-2009 17:53 發表 我地又將焦點放向超人既高度度囉... 講完高度... 又講另一樣... 唔好又講男女生殖問題... 我地就講最基本既問題...   超人係靠乜野維生???

太陽能 & 光~!

o吾 C 食o野 gala~! 話o西都係超文明宇宙生命體!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 21-3-2009 17:53 發表 我地又將焦點放向超人既高度度囉... 講完高度... 又講另一樣... 唔好又講男女生殖問題... 我地就講最基本既問題...   超人係靠乜野維生???
比薩兄, 你講維生嘅意思係"食疴瞓" 哥只維生. (維生系统平均.) 定係話揾銀食 mum mum 哥啲維生呢? .... 先計第一樣, 一個幾十萬頓嘅生命體 每天要吃多小食物, 飲多少水, 吸幾多氧, 放幾多碳... 一計之下, 難怪三分鐘要收檔... 就因以上原因, 唯有將佢哋喺平時放進次原世界. 每天心跳三幾下, 呼吸一兩口, 一周變身出場三分鐘, 成輯超人四十集, 計埋都係兩粒鐘左右.... 唔係咁, 點可生存幾十萬年.  

超人食什麼維生的公式答案,

在1978年出版的資料集~超人怪獸全百科 中就有提及.

超人一族是靠"光能源"維生的.

引用:
原帖由 超音 於 21-3-2009 23:52 發表 超人食什麼維生的公式答案, 在1978年出版的資料集~超人怪獸全百科 中就有提及. 超人一族是靠"光能源"維生的.

原來同美國心口有個s 的超人一樣, 超能力來源都係白色的太陽光....呵.....日美都係互相參考的

一問呢個問題...

我一早就知佢地係靠光維生...

呢個...會唔會好似植物咁靠光合作用???

又好喇...另一個問題...

佢地有無胃???佢地既身體結構十分特別???

所以無需飽肚???

呢個問題永無答案...

不過諗落又幾鬼過癮...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 23-3-2009 18:51 發表 一問呢個問題... 我一早就知佢地係靠光維生... 呢個...會唔會好似植物咁靠光合作用??? 又好喇...另一個問題... 佢地有無胃???佢地既身體結構十分特別??? 所以無需飽肚??? 呢個問題永無答案... 不過諗落 ...

佢地應該好似食人花之類的植物, 一方面, 可以食野吸收能量, 一方面又可靠光合作用產生能量, 而且可以吸入二氧化碳同放出氧氣, 所以超人亦有環保作用

引用:
原帖由 Kal-El 於 6-4-2009 03:44 發表 佢地應該好似食人花之類的植物, 一方面, 可以食野吸收能量, 一方面又可靠光合作用產生能量, 而且可以吸入二氧化碳同放出氧氣, 所以超人亦有環保作用

光合作用要靠葉綠素,咁超人最起碼最接近光源的地方,即係個頭,應該全部綠色架喎.....咁咪係一齣"超宇宙綠頂記"囉!

發新話題