發新話題

澳之餅友-五月香港遊記

引用:
原帖由 Potato 於 25-6-2012 23:56 發表 原來可以改名,等我考慮下先……不過改鬫W,會唔會好生外,又或者好似超人兄弟d老人家改唔到口呢?
改做 tomato都唔錯.

引用:
原帖由 百變小櫻 於 21-6-2012 09:20 發表 四兄...我2003年移民後, 大約每兩年會回鄉探親,對上一次係2010年返港。

我自85移民後五年差不每三至四年回港一次....發現最大改變不是環境而是人心. 環境點改都有一個規範(除了新發區). 不過見到港人的心改變得好大. 有時接受不來了.
80至90年代初活力....90中成功....二千年後的錯敗..... 對不起朋友們這只是個人見解.

講個笑話比大家知.. 在四月回港時帶女友去我當年成長地之一文咸西街, 想起同麻麻一起在大街上走...突然聽到好像她叫我乳名...四十幾歲人當街流馬尿幾瘀人地仲以為我比女人蝦.....

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 kkeeleung 於 21-6-2012 12:31 發表 我都想改用新名號. 我會另用密函求皇上批示. 四哥大可改用 foureyes"fit"boy or foureyes"fit"man. 超人兄弟, 自然係叫: 招人(入會or入局)兄弟啦!

foureyesfitman..... 學超兄話齋無D氣勢.

引用:
原帖由 Potato 於 25-6-2012 23:56 發表 原來可以改名,等我考慮下先……不過改鬫W,會唔會好生外,又或者好似超人兄弟d老人家改唔到口呢?
係~~~會~~~嘅~~~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 26-6-2012 03:18 發表 我自85移民後五年差不每三至四年回港一次....發現最大改變不是環境而是人心. ...

我無變ar~...一樣對你咁好,你執到 la~!

引用:

原帖由 foureyesfatboy 於 26-6-2012 03:18 發表 在四月回港時帶女友去我當年成長地之一文咸西街, 想起同麻麻一起在大街上走...突然聽到好像她叫我乳名...四十幾歲人當街流馬尿幾瘀人地仲以為我比女人蝦.....

乖~~~唔好喊

DD嘢我都有試過...不過死頂忍住,只係眼濕濕,塊面左拎右拎咁!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 26-6-2012 12:24 發表 我無變ar~...一樣對你咁好,你執到 la~! 乖~~~唔好喊 ! DD嘢我都有試過...不過死頂忍住,只係眼濕濕,塊面左拎右拎咁!

你唔好咁...啦. 人類同光之國民係無好結果GA..結唔到好果子...執到都唔要...
淚水同小便都唔好忍要放出來...小便唔出會中尿毒....淚水唔出會傷心

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 27-6-2012 01:09 發表 你唔好咁...啦. 人類同光之國民係無好結果GA..結唔到好果子...執到都唔要...淚水同小便都唔好忍要放出來...小便唔出會中尿毒....淚水唔出會傷心

乜你岐視你自己D人類架~~~該燴 lor~ !

吓~...你o個次重瀨o左出o黎呀~...

引用:
原帖由 kkeeleung 於 26-6-2012 01:41 發表 改做 tomato都唔錯.

從Potato變做Tomato,學超人兄弟話齋,無螳蘤掟~

百變小櫻姐幾時先寫埋個續集?這個帖子快要被騎劫得面目全非了~~

引用:
原帖由 Potato 於 8-7-2012 00:25 發表 從Potato變做Tomato,學超人兄弟話齋,無螳蘤掟~
咁, Yamato 好唔好? 夠氣勢啦o卦?

引用:
原帖由 Potato 於 8-7-2012 00:27 發表 百變小櫻姐幾時先寫埋個續集?這個帖子快要被騎劫得面目全非了~~

無錯係呀~ 小櫻姐姐快D出續集 la~~~

引用:
原帖由 kkeeleung 於 8-7-2012 12:38 發表 咁, Yamato 好唔好? 夠氣勢啦o卦?

~~kkeeleung兄玩英文word game一定好掂。

引用:
原帖由 超人兄弟 於 8-7-2012 23:28 發表 無錯係呀~ 小櫻姐姐快D出續集 la~~~
已努力密密寫緊啦!冇你地咁好文采嘛,要慢慢執番前文後理,重有呀!哩排Melbourne天氣寒泠,氣溫好低,日日得幾度,涷到手指都僵硬埋,打字都唔夠靈活呀,陰公!

引用:
原帖由 百變小櫻 於 8-7-2012 23:14 發表 已努力密密寫緊啦!冇你地咁好文采嘛,要慢慢執番前文後理,重有呀!哩排Melbourne天氣寒泠,氣溫好低,日日得幾度,涷到手指都僵硬埋,打字都唔夠靈活呀,陰公!

咪玩啦~小櫻姐姐...妳文筆好流暢,我呢 D 小學作文直情要厘埋面向牆呀。

.嘻~..雪國天堂...好浪漫 !

唯有再等妳的清泉文章吧!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 9-7-2012 01:39 發表 咪玩啦~小櫻姐姐...妳文筆好流暢,我呢 D 小學作文直情要厘埋面向牆呀。 .嘻~..雪國天堂...好浪漫 ! 唯有再等妳的清泉文章吧!
你咪玩就真啦~超人兄弟!清泉文章?笑死人咩!

五月香港遊記之下集大結局~~~~

上回講到超人兄弟,接到電話,因有要事在身,先行告退,臨走前,送我們禮物,好感動、真有心,多謝!!跟住我們和Potato兄食午餐,繼續暢談童年往事,步陞鞋廠、南針工廠、黃金戲院、金禧樓....當講到電視劇,原來大家都好鍾意睇甘國亮系列:執到寶、無雙譜、神女有心....又講到甘國亮有份演出套幻海奇情之「兆」,片中牆上出現一雙鬼眼,細個睇時好驚嚇,一致認同又經典又恐佈,大家天南地北,講下講下,不知不覺已三點,最後Potato兄埋單請食飯,實在太客氣!!

呀!多得超兄提起,差點忘記中央飯店一站,如果唔係深水「土步」識途老馬街坊,好少人會知地頭,因為店鋪不在大街,未行到飯店,心堶惜w想起麥兜卡通,其中一首歌:「大包整多兩籠,大包整多兩籠,唔怕滯.....」,事關當年中央飯店很出名雞球大包,記得七十年代,大約買一元左右,餡料有雞肉、豬肉、火腿、冬菇、雞蛋,比叉燒包大三倍以上,食一個就飽肚,如果好似首歌咁大包整多兩籠,其實唔單止會滯,肚痛都有份呀!不過去到飯店,門口貼上內部裝修,暫停營業通告,我們都懷疑老區舊茶樓,還會花錢大裝修嗎?還是在加租壓力下,撐不住,準備要結業?

五月二十一號下午, 超兄約我們去鰂魚涌慶禮院製作室,參觀一個歷史物品展覽館,當日原本休館,幸得超兄費盡唇舌,館主先答應勺情開放,還安排職員導讀介紹,我們至有機會欣賞到館主,多年私人珍藏,有日常用品、文具 、玩具、電器、傢俬….全部擺設有心思,好有記念價值,我們不停大叫o華o華o華!讚美之聲不絕,因為實在有太多驚喜、太多美好時光回憶。之後到灣仔買小甜甜、鐵甲萬能俠、超人阿鄉DVD,路經檀島餐廳,外買了新鮮熱辣出爐蛋撻,配上冰涷香濃奶茶….唔….好味到不得了呀! !我們澳州一個蛋撻要1.6 AUD,蛋液唔夠熱、皮又唔鬆化,完全冇得比。跟住到銅鑼灣東湖酒家晚飯,原來酒樓經理兩個仔女都在Melbourne讀書,我們又閒談澳州生活的苦與樂。當晚和超兄真的聊得高興,樂而忘返,但天下沒有不散之筵席,最後各人懷住依依不捨心情,說聲後會有期,就此話別。

那些年,我們在深水「土步」、長沙灣,度過天真活潑的童年,今年,我們有機會見面相識相聚,雖是片刻歡樂時光,但卻是難能可貴的!不竟大家的人生,已經過了不少甜酸苦辣的歲月,有幸能健健康康、精神爽利地一起暢談往事,真的要惜緣!

在此再三多謝超人兄弟同Potato兄,兩位熱情的款待,現附上三張照片,記念我們街坊童朋友誼! 希望下次返港再見面,珍重!

長沙灣公園滾軸溜冰場

深水「土步」雪山茶餐廳

鰂魚涌慶禮院製作室

引用:
原帖由 百變小櫻 於 10-7-2012 18:51 發表 你咪玩就真啦~超人兄弟!清泉文章?笑死人咩!   五月香港遊記之下集大結局~~~~   上回講到超人兄弟,接到電話,因有要事在身,先行告退,臨走前,送我們禮物,好感動、真有心,多謝!!跟住我們和Potato兄 ...
幸苦三位猛男,比現香港款餅之道.

引用:
原帖由 百變小櫻 於 10-7-2012 18:51 發表 你咪玩就真啦~超人兄弟!清泉文章?笑死人咩!   五月香港遊記之下集大結局~~~~   上回講到超人兄弟,接到電話,因有要事在身,先行告退,臨走前,送我們禮物,好感動、真有心,多謝!!跟住我們和Potato兄 ...

勿客氣小櫻姐姐,能夠招待童朋的妳及妳的屋企人...是小弟的榮幸!

看罷文章...一切再歷其中!

引用:

見到D相以為自己患了心理病...認不到人的面孔只是認到D身形.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-7-2012 04:51 發表 見到D相以為自己患了心理病...認不到人的面孔只是認到D身形.

認到身形...夠啦~...我咁超健碩!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-7-2012 09:55 發表 認到身形...夠啦~...我咁超健碩!

乜你有份我以為係劉得華炸..

"鰂魚涌慶禮院製作室" 是乜東東

發新話題