25 12
發新話題

J2 將播映 "無刪剪版本龍珠" 及 "龍珠改" !!

J2 將播映 "無刪剪版本龍珠" 及 "龍珠改" !!

當然, 龍珠係重新配音. (即係當年係剪完先配, ><~~)

都有排播囉

至於龍珠改, 若然用一班乳臭未乾嘅新仔担當要角聲音, 而當年嘅重要配音員淪為配配角的話, 寧願唔睇囉~~

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 21-8-2011 19:57 發表 當然, 龍珠係重新配音. (即係當年係剪完先配, ><~~)都有排播囉 至於龍珠改, 若然用一班乳臭未乾嘅新仔配要角聲音, 而當年嘅重要配音員淪為配配角的話, 寧願唔睇囉~~
不失為好事. 配音不好仲有日文可取. 當然可能已有DVD, 只是一點回憶吧!

90年代龍珠TV香港版的配音很出色,今日新一批配音員沒可能及得上。既然這套舊卡通對廿歲或以下觀眾吸引力極之有限,只能吸引「老餅」,為什麼不盡量用舊配音員?日本配音員新陳代謝比香港還快,但「龍珠改」也沿用舊配音(已離世者例外)

還是不看算了,因為主角色在腦海中早有「特定」聲音。

引用:
原帖由 N__Nobi 於 22-8-2011 14:00 發表 90年代龍珠TV香港版的配音很出色,今日新一批配音員沒可能及得上。既然這套舊卡通對廿歲或以下觀眾吸引力極之有限,只能吸引「老餅」,為什麼不盡量用舊配音員?日本配音員新陳代謝比香港還快,但「龍珠改」也沿用舊配音( ...

如果龍珠改裡面, 從前配主角孫悟空嘅林國雄被安排配一啲閒角的話, 電視台一定俾眾餅們問候全家.

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 22-8-2011 16:47 發表  如果龍珠改裡面, 從前配主角孫悟空麊L國雄被安排配一禷◢云爾, 電視台一定俾眾餅們問候全家.

無記配老角人選不多,林國雄隨時被指派配龜仙人,貓仙人,基洛博士,甚至界王(角色原配音已離世)……無眼睇。

引用:
原帖由 N__Nobi 於 22-8-2011 17:59 發表   無記配老角人選不多,林國雄隨時被指派配龜仙人,貓仙人,基洛博士,甚至界王(角色原配音已離世)……無眼睇。  

我彈性好大,鹹超在無記播完,轉去麗的播,配音跌曬walt,我一樣咁睇.

無所謂,配得唔好咪聽日文睇字幕,最緊要No Pay。

有時不可能總是一句 "Good old days " 新人不可能超越舊人配音. 只是無法打動我們某些情懷.

好幾位配音員已離世, 退行. 在行的亦已成六十上下. 怎可能完全回到七八十年代的感覺.

不如多啲支持今天的配音團隊, 讓他們成長. 可能到我們七八十歲. 再看卡通時, 就會覺得他們一班新人

亦有佳作.

電視台的不良處, 再另作批評吧!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 23-8-2011 13:54 發表 有時不可能總是一句 "Good old days " 新人不可能超越舊人配育音. 只是無法打動我們某些情懷. 好幾位配音員已離世, 退行. 在行的亦已成六十上下. 怎可能完全回到七八十年代的感覺. 不如多啲支持今天的配音團 ...
其實部份新人亦有不錯表現.

可惜更多嘅係表現不濟!

如果咬字不清, 講完對白都唔知佢UP乜嘅都派上場, 點頂好呢?

雖然龍珠唔算係我極愛嘅一套動畫, 畢竟情懷無限, 現實有限, 唯有隨遇而安囉.

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 23-8-2011 14:23 發表 其實部份新人亦有不錯表現.   可惜更多嘅係表現不濟!   如果咬字不清, 講完對白都唔知佢UP乜嘅都派上場, 點頂好呢?   雖然龍珠唔算係我極愛嘅一套動畫, 畢竟情懷無限, 現實 ...

今不如昔,會不會跟現在多聲道錄音有關呢?現在各自各埋位,跟本無交流,

以前成棚人一齊,角色的互動,感情的投入都比現在密切點。

引用:
原帖由 白鳥 於 23-8-2011 14:23 發表 其實部份新人亦有不錯表現.   可惜更多嘅係表現不濟!   如果咬字不清, 講完對白都唔知佢UP乜嘅都派上場, 點頂好呢?   雖然龍珠唔算係我極愛嘅一套動畫, 畢竟情懷無限, 現實 ...

不過最近的確好差, 我們廿幾年前覺得無線配音個個對辦. 即係選角監督與個人實力都好.
上星期六我聽J2爆漫, 兩個主角最高和秋人把聲都非常唔得. 實在算得上難聽.

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 25-8-2011 15:51 發表 不過最近的確好差, 我們廿幾年前覺得無線配音個個對辦. 即係選角監督與個人實力都好.上星期六我聽J2爆漫, 兩個主角最高和秋人把聲都非常唔得. 實在算得上難聽.
難聽唔在話下, 最重要係講嘢快又LUR脷, 都唔知佢UP乜, 迫住要開返字幕睇 , 導配恰眼瞓定點, 咁都收貨, 我都去應徵囉
白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

龍珠播映日期落實!

10 Oct 2011 起, 星期一至五

21:30 - 22:00@J2

(重新配音/盡唔刪剪版)

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

尋晚睇左有IQ博士一家做客串,cross-over搞到我個女都貢起身睇。

成年悟空今日出場, 但不再係林國雄...

魔童都一樣

但悟空果位配音人, 相當陌生, 似乎一出場就担正

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

配悟空果位人兄,宜家係無線其他卡通片都有擔任要角
近日係網上重溫舊版龍珠
老實講,新版除左陳曙光配嘅龜仙人,陳永信嘅八戒,朱子聰嘅海龜
其他都未能盡如人意...

引用:
原帖由 hugohugohugo 於 28-4-2012 01:34 發表 配悟空果位人兄,宜家係無線其他卡通片都有擔任要角近日係網上重溫舊版龍珠老實講,新版除左陳曙光配嘅龜仙人,陳永信嘅八戒,朱子聰嘅海龜其他都未能盡如人意...
之前天下一嘅主持人, 陳廷軒都還可以, 但老實講, 毛扇浪費咗佢

之前有個有心人, 將舊版配音同新版配音聲軌, 配落日版片源

相當有心

BTW, 龍珠改, 五月尾播

但一至五整個動畫時段, 將往後移...唉....

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

呀軒當然OK啦,甚至佢配悟空我都可以接受
無可否認,雄哥保全等年紀大配唔返以前角色,係可以理解
然而一些九十年代出道嘅配音員(例如,雷霆,劉昭文等)多數係龍珠委派配啲路人角色,就真係好浪費...

希望龍珠改嘅比達配音OK返,我就滿足架喇...

剛看過... 悲... 其實前幾年 林國雄有用過悟空聲線賣廣告 其他如IQ博士 每位可見寶刀未老

25 12
發新話題