24 12
發新話題

有冇brothers or sisters 的童年在深水「土步」

有冇brothers or sisters 的童年在深水「土步」

細個住深水「土步」唐樓,樓梯好黑,仲成日停電

揾唔到長沙灣貼;有 c hing 知係邊,請轉載。

一幅彌足珍貴的長沙灣照片

拍此照片時,圖左的填海工程已全部完成,當時的 CSW 球場及元洲邨尚是一大片填海得來的土地。
當年的兩條主要幹線 (上方的 CSW 道 和下方的 LCK 道) 人車稀疏,CSW Road 上長長一排的木棉樹還未種上。
左下角的田氏大厦就在海邊,對出是昂船洲。其旁的綠屋頂是 CSW 菜市場,市場前方是 CSW 邨。
右上方清晰可見該區名校九龍工業,畢業生直送在其旁邊的中華電力。
右方的深水埗軍營是今天的麗閣邨,軍營左 (大坑渠旁) 不見了本是一排茂密的過百年大榕樹。
6、70年代,軍營經常上演防暴操和發射催淚彈的防暴演習 ...
此照片估計攝於60年代中 ...

有,當時家住『蘇屋村』,讀『新會商會小學』。
我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

引用:
原帖由 Kendama 於 2-6-2012 14:08 發表 揾唔到長沙灣貼;有 c hing 知係邊,請轉載。一幅彌足珍貴的長沙灣照片拍此照片時,圖左的填海工程已全部完成,當時的 CSW 球場及元洲邨尚是一大片填海得來的土地。當年的兩條主要幹線 (上方的 CSW 道 和 ...
多謝Kendama兄的照片!好珍貴!
童年時,住深水唐樓,好鍾意落街玩,街頭係中電,轉彎就係九龍工業中學、電話公司大樓,街尾有醫院同德貞小學,由中電行出長沙灣道,經過兵房就到達長沙灣公園,我的歡樂天地,可以日,80年代,我大哥係附近買左間洋樓,十幾層高已望到昂船州海境。

引用:
原帖由 aiselo 於 2-6-2012 21:32 發表 有,當時家住『蘇屋村』,讀『新會商會小學』。

新商在 Haking Wong TI 附近,照片中好像還未出現 ...
上下課搭 2A ...

小學間唔中去蘇屋村後山探險、捉「豹虎」、同坐紙皮玩 "sir" 斜坡 ...

引用:
原帖由 abc 於 2-6-2012 22:46 發表 多謝Kendama兄的照片!好珍貴!童年時,住深水埗唐樓,好鍾意落街玩,街頭係中電,轉彎就係九龍工業中學、電話公司大樓,街尾有寶血醫院同德貞小學,由中電行出長沙灣道,經過兵房就到達長沙灣公園,我的歡樂天地 ...

前後是福榮街與元州街,近九江街?
小6在德貞中學參加過暑期活動
入不了心儀的九工,但後期竟與其兩次結緣
「兵房」只有住在附近的人會這樣叫;60年代有部大軍車掉進大坑渠內,黎左好多英軍用重型裝備日頭攪到夜晚至吊番上黎
不用上學的日子都在 CSW Playground 踢波,曾被國際裁判〝雞王/狀王〞孖加士黄調教過 (你果陣可能在沙池玩泥沙,我係果度練跳遠,攞過兩次銀牌)
看昂船洲的最佳位置可能在美孚,逢週末週日從 Playground jog 去美孚看昂船洲海鷗再 jog 番轉頭  ...

引用:
原帖由 Kendama 於 3-6-2012 14:20 發表 前後是福榮街與元州街,近九江街?小6在德貞中學參加過暑期活動入不了心儀的九工,但後期竟與其兩次結緣「兵房」只有住在附近的人會這樣叫;60年代有部大軍車掉進大坑渠內,黎左好多英軍用重型裝備日頭攪到夜晚至吊番 ...
小妹正正住在九江街,一條好短但街道兩旁好多戰前唐樓,記憶中有樓高兩層的民生茶樓、修車行,大華、江記士多、盞記煎釀三寶炸蕃薯檔,一個小街市、雜貨鋪和一間兩兄弟經營紙扎鋪,晚上更有雲吞麵檔,字花檔。
我有兩個小學同學升中試,派到入九龍工業,學校對出有好多流動小販檔。

引用:
原帖由 abc 於 3-6-2012 16:12 發表 小妹正正住在九江街,一條好短但街道兩旁好多戰前唐樓,記憶中有樓高兩層的民生茶樓、修車行,大華、江記士多、盞記煎釀三寶炸蕃薯檔,一個小街市、雜貨鋪和一間兩兄弟經營紙扎鋪,晚上更有雲吞麵檔,字花檔。我有兩 ...

民生茶樓完全冇印象、字花檔未見過
幾星期前經過青山道,九江街上截大厦停車場旁仲有檔陳年巷口雲吞麵,一心懷舊但味道完全唔掂 ...
士多前係咪大排檔?喺既話都幫襯過好多次樽裝大可樂
九江街到90年代仲有大排檔,已十多年沒去大排檔那邊,不知今天是否還在
第一志願填九工,掛住玩、唔讀書、成績差,入唔到 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 4-6-2012 01:18 發表 民生茶樓完全冇印象、字花檔未見過幾星期前經過青山道,九江街上截大厦停車場旁仲有檔陳年巷口雲吞麵,一心懷舊但味道完全唔掂 ... 士多前係咪大排檔?喺既話都幫襯過好多次樽裝大可樂九江街到90年代仲有 ...
字花檔是非法賭博,地點時時改,有個綽號叫斬崩刀睇場,仲有好多警察巡街,不過唔係捉賊,係收片-保護費。不過最有印象,有一次爸爸中左字花,贏了好多錢,帶我去電髮,去大埔道表行買樂都手表,又帶我去彌敦道大人?人人百貨,買了一個對眼會眨日本製洋娃娃,我訓覺食飯都要攬住,唔捨得放低,有次唔小心,成個公仔跌落菜汁度,比阿媽鬧到飛起,大喊一場......
雲吞麵檔係我住ge唐樓下,日日見檔主,用火烤香大地魚做湯底,鮮味到不得了,香氣由樓下飄上騎樓,直入屋內,聞到都流口水。
歷史悠久德興隆雜貨鋪,現在仲有營業,貨品整齊企理,我上次返港,都有同老闆打招呼,閒話家常,話現在看鋪,志在過日神。

原來k兄都是深水鶪H

引用:
原帖由 百變小櫻 於 21-6-2012 14:31 發表 字花檔是非法賭博,地點時時改,有個綽號叫斬崩刀睇場,仲有好多警察巡街,不過唔係捉賊,係收片-保護費。不過最有印象,有一次爸爸中左字花,贏了好多錢,帶我去電髮,去大埔道表行買樂都手表,又帶我去彌敦道大人? ...

果陣好興字花同收片 ...

大埔道表行不知還在否 ...

樂都、英納格、刁陀 ... 算係果陣既名表

彌敦道大人/人人百貨和尖沙咀龍子行只會一年一次去買新年衫、鞋 ...

青山道都曾經有間日式百貨,好鍾意去睇玩具

鴻裕樓下有雲吞麵檔?

火烤大地魚做湯底已經買少見少 ...

德興隆雜貨鋪有冇相睇?

呢度你可能去過唔少次 ...

(網上圖片)

以前好似仲有個放船仔池?

引用:
原帖由 Potato 於 26-6-2012 00:03 發表 原來k兄都是深水鶪H

Po兄,長沙灣唔知算唔算深水埗?早期應該係歸深水埗差館管?住到廿幾歲先搬走 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 3-7-2012 22:58 發表 Po兄,長沙灣唔知算唔算深水埗?早期應該係歸深水埗差館管?住到廿幾歲先搬走 ...  

細個時,我覺得長沙灣都係深水鶪@部分,只是距離我的活動範圍(欽洲街、桂林街、北河街等)遠少少。不過後來起鬫a鐵,有長沙灣站,慢慢長沙灣好似變鬙t一個區咁。無論如何,都算半個街坊。

引用:
原帖由 Potato 於 8-7-2012 00:20 發表 細個時,我覺得長沙灣都係深水鶪@部分,只是距離我的活動範圍(欽洲街、桂林街、北河街等)遠少少。不過後來起鬫a鐵,有長沙灣站,慢慢長沙灣好似變鬙t一個區咁。無論如何,都算半個街坊。
小時候, 隔條街就係隔一區. 彩虹同坪石. 過條隧路, 就兩個世界. 要搭校車.   (嗰個唔係我.)

引用:
原帖由 Potato 於 8-7-2012 00:20 發表 細個時,我覺得長沙灣都係深水鶪@部分,只是距離我的活動範圍(欽洲街、桂林街、北河街等)遠少少。不過後來起鬫a鐵,有長沙灣站,慢慢長沙灣好似變鬙t一個區咁。無論如何,都算半個街坊。
係呀~...經常於呢幾樹行來行去~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:

Same here ... 半個街坊走唔甩 ...

元洲街、青山道 (長天至嘉頓一截)、李鄭屋、和蘇屋屬哪一區?

引用:
原帖由 超人兄弟 於 8-7-2012 21:56 發表 係呀~...經常於呢幾樹行來行去~!

逢週未、週日在 CSW 球場踢波,有冇同你踢過呀?

引用:
原帖由 Kendama 於 4-7-2012 00:52 發表 果陣好興字花同收片 ... 大埔道表行不知還在否 ... 樂都、英納格、刁陀 ... 算係果陣既名表 彌敦道大人/人人百貨和尖沙咀龍子行只會一年一次去買新年衫、鞋 ... 青山道都曾經有間日式百貨,好鍾意去睇玩具 鴻 ...

Kendama兄,乜青山道曾經有間日式百貨咩?冇印象!

雲吞麵檔不在鴻裕大樓下,在江街,要派片先開得檔!

德興隆雜貨鋪有相睇,不過要比時我搵一搵張相,
長沙灣公園以前有得放,大熱天時去玩水,好爽!

引用:
原帖由 百變小櫻 於 8-7-2012 23:43 發表 Kendama兄,乜青山道曾經有間日式百貨咩?冇印象! 雲吞麵檔不在鴻裕大廈樓下,在九江街,要派片先開得檔! 德興隆雜貨鋪有相睇,不過要比時間我搵一搵張相,長沙灣公園以前有得放船仔,大熱天時去玩水,好爽!

在新舞台隔十個八個舖位的青山道,是當時最時尚的百貨公司,玩具部在最入邊

九江街已沒有雲吞麵檔了,以前果道有幾檔大排檔兒家都冇埋

元州街永隆街口有檔金園,地方幾「屈質」下,但牛腩麵好味又抵食,去開懷舊會整番碗

記番個船仔池啦;以前d上灰下紅既潛艇唔知點解淨係識潛,唔識浮返上嚟 ...

對於日式百貨真的沒有甚麼印象~

請問K兄,間公司叫咩名?

24 12
發新話題