發新話題

老餅廚房 - 燒雞翼我自細鍾意食....

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 1-11-2014 01:17 發表 冇咁大個焗爐,整唔到 .

可以焗雞...我有一個用廿幾年的焗爐仔...足焗一隻普通SIZE雞. 焗雞白切雞好...好食就係好雞

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

之前提過今個星期二去了個朋友家晚飯....又8點食到十點幾再去糖品....差一多凌晨才歸家...
這就是當晚所吃的菜. 好ENJOY...成晚開心. 這是位法廚朋友家. 他是一間法國餐廳家的廚家中都有為朋友做私房法國餐.
橙同青檸水..無糖. 可減油利及水柿番茄沙律(他太太的出品)

Prosciutto + tomato + Dolme... 大併盤, 香草薯仔沙律 and Beef red wine hotpot. 裡面有洋蔥.... 忘記仲有乜...

芝士火煱....好正..... 我愛芝士.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 1-11-2014 03:18 發表 之前提過今個星期二去了個朋友家晚飯....又8點食到十點幾再去糖品....差一多凌晨才歸家...這就是當晚所吃的菜. 好ENJOY...成晚開心. 這是位法廚朋友家. 他是一間法國餐廳家的廚家中都有為朋友做私房法國餐.橙同青檸水 ...
那裡的大餐廳?

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 1-11-2014 01:01 發表 乜咸豬手唔佢要係D人多多同人地唔多覺之下出手...乜又要烚又要焗....又要有汁...幾難搵機會出手WUR...

滿腦子壞思想 ...

引用:
原帖由 Kendama 於 1-11-2014 15:38 發表 滿腦子壞思想 ...
羞愧

引用:
原帖由 whoiambatman 於 1-11-2014 12:24 發表 那裡的大餐廳?

朋友家。

引用:
原帖由 Kendama 於 31-10-2014 21:58 發表 白烚又得,烤焗又得,各有風味白烚易處理烤焗考工夫,唔係度度都整得好食只吃過兩家做到皮脆肉腍帶肉汁 ...
K兄有冇試過基隆夜市的白烚豬手?可以一試!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 1-11-2014 03:18 發表 之前提過今個星期二去了個朋友家晚飯....又8點食到十點幾再去糖品....差一多凌晨才歸家...這就是當晚所吃的菜. 好ENJOY...成晚開心. 這是位法廚朋友家. 他是一間法國餐廳家的廚家中都有為朋友做私房法國餐.橙同青檸水 ...
正菜!

水柿番茄沙律上的是什麼?紅酒醋?

引用:
原帖由 999 於 4-11-2014 13:07 發表 正菜! 水柿番茄沙律上的是什麼?紅酒醋?
佢老婆自創掛
只是水柿 + 番茄同醬。。。好神奇地出味。"番茄好有番茄味...水柿好有水柿味" 我真係食唔出有牛肉味
Yes + 小小海鮮醬如果沒有食錯味

豬肉在前....上星期六自家研發燒肉再見江湖...今次將全程由入爐前到出爐都有相...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 5-11-2014 02:23 發表 豬肉在前....上星期六自家研發燒肉再見江湖...今次將全程由入爐前到出爐都有相...

爆曬皮! 這次味道夠嗎?

引用:
原帖由 999 於 5-11-2014 13:36 發表  爆曬皮! 這次味道夠嗎?
夠。多過十二小時腌同風乾提點

鮟康魚三吃

吃過一次鮟康魚肝火鍋,很美味,

上周末行街市,看到了一盆怪物,一問之下,原來就是傳說中的鮟康魚

一共四兄弟,個子不大,二話不說就買返去先算.

從未煮過,甚至未食過這種魚的肉,以前更以為係石頭魚,原來兩者係唔同!石頭魚在一般海域,滿身尖刺,背上還有致命毒針,魚舌有可跳動小肉似小虫跳動,作誘餌以捕小魚,口到魚來

鮟康魚是深海底魚,類似頭上有吊燈那些怪魚,頭鰓鱗絢,外表口大醜惡但身體潺滑如鱔

反正唔知點煮好食,所以決定四魚三吃,做下白老鼠

魚頭差不多佔去全魚的一半重.....

魚腩用來鼓汁蒸

魚尾用支竹蒜子做琤J

魚頭煎香做日式味鼓豆腐湯

蒸:原來魚肉質地比想像中嫩滑,皮很好吃,

炆:因較細嫩,不用炆太耐,很少小骨刺,滑滑的.

湯:四個魚頭四碗水,一定很清甜,不過鰓很多沙,而且牙尖咀利,為免被反咬一啖,最好切去咀巴.因魚頭、咀巴個樣太核突,冇影到相.

個人口味:如夠新鮮,蒸是首選

報告完畢!

引用:
原帖由 999 於 5-11-2014 17:42 發表 吃過一次鮟康魚肝火鍋,很美味, 上周末行街市,看到了一盆怪物,一問之下,原來就是傳說中的鮟康魚 一共四兄弟,個子不大,二話不說就買返去先算.     從未煮過,甚至未食過這種魚的肉,以前更 ...
在北美基本上是沒有可能找到這種另類的海鮮食材. 因為好多人是不會吃他們不知名字的東西. 有人連黑色食物都唔會點.
我以前有個老細在一次中餐後有點微言...是條蒸魚他問點解連魚頭上檯...見到隻(因為是單面所以是隻) 魚眼已經想嘔.....

...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 6-11-2014 01:56 發表 在北美基本上是沒有可能找到這種另類的海鮮食材. 因為好多人是不會吃他們不知名字的東西. 有人連黑色食物都唔會點.我以前有個老細在一次中餐後有點微言...是條蒸魚他問點解連魚頭上檯...見到隻(因為是單面所以是隻) ...

中醫把食物分五行(金木水火土)也就是對應五色,(白綠黑紅黃)黑色食物代表水(腎、膀胱)很重要的 ,

夷人真不會領悟黃帝子孫的飲食文化 不打緊,但連對食物都有種族歧視就真係不應該!

引用:
原帖由 999 於 6-11-2014 10:49 發表 中醫把食物分五行(金木水火土)也就是對應五色,(白綠黑紅黃)黑色食物代表水(腎、膀胱)很重要的 , 夷人真不會領悟黃帝子孫的飲食文化 不打緊,但連對食物都有種族歧視就真係不應該!
估唔到有 d 咁嘢 !

引用:
原帖由 999 於 6-11-2014 10:49 發表 中醫把食物分五行(金木水火土)也就是對應五色,(白綠黑紅黃)黑色食物代表水(腎、膀胱)很重要的 , 夷人真不會領悟黃帝子孫的飲食文化 不打緊,但連對食物都有種族歧視就真係不應該

我明白"食物都有種族歧視就真係不應該". 不過我這樣睇法...文化不同,
好似當年我第一回鄉. 我家人帶了一些 土魷魚 他們幾十歲人都未見過...連點都唔感點. 我又見到他們吃只有肥脂的豬肉我都是一樣....
文化差異..成長不同, 意見不同...大家要睇量. 桌上文化各自各精彩.
你講起食的顏色.. 前幾個星期先同老婆講起..在桌上的食物煮後大多是帶有棕色為主.
我有家人是不吃黑色的東西. 連黑豆..黑芝麻...

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 7-11-2014 01:11 發表 估唔到有 d 咁嘢 !
還有一說是五行(金木水火土)對應五味(辛酸鹹苦甘)及五臟(肺肝腎心脾)

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 7-11-2014 01:47 發表 我明白"食物都有種族歧視就真係不應該". 不過我這樣睇法...文化不同, 好似當年我第一回鄉. 我家人帶了一些 土魷魚 他們幾十歲人都未見過...連點都唔感點. 我又見到他們吃只有肥脂的豬肉我都是一樣....文化差異..成長 ...
「文化差異..成長不同, 意見不同...大家要睇量. 桌上文化各自各精彩.」這沒錯啊 !

如全世界都一樣,這個世界便沒有趣味!幸每地方的在地生活、食材、氣侯、物種等等的差異造就了不同飲食文化,才有今天有多樣舌尖的享受!

中醫也好、巫術也好,信就有,不信就無.

不過黑色的食物面醫都很推薦:黑芝麻比白芝麻營養成分高很多,而且對攝護線好,但要炒過及不要氧化太久.雲耳有膠質及豐富水溶性纖維,對腸胃、降血脂有幫助,適量有益

出風癩時喝黑豆片糖水有助解毒.

昨日在繁雜人多的家中....過了一個二人廚房世界的中午...做出了四哥, 四嫂 "第一壽司"

發新話題