發新話題

大和號首日海運七點場團購

引用:
原帖由 Athena 於 3-2-2011 11:07 發表 有人想去看嗎?那天我放假哦!打算邊一間看呢?查到係嘉禾院線上了。嘉禾院線於香港經營7個影城,包括海運戲院、嘉禾港威 、嘉禾旺角 、嘉禾荷里活、嘉禾青衣、 嘉禾荃新天地、嘉禾黃埔好耐未試過成班去捧場啦!雖然 ...

海運銀幕夠大, 音響都 OK !!!

引用:
原帖由 wwl36 於 10-2-2011 21:05 發表 小弟無幸JOIN大家(要臭鬼), 祝各餅友當日睇得開心 ...... http://b0.rimg.tw/onion_club/511cc83c.gif

講笑呀哇??? 唔好嚇我呀!!!!! 

洋葱头洋葱头洋葱头

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 19-2-2011 02:49 發表 唱呢首 ~ !

Sorry, 我唔識日文!!!

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 21-2-2011 11:43 發表   Yes,我都想知最後地點同時間~~   距離地球滅亡時間尚有 78 小時。

地點: 海運戲院

時間: 7 點左右 (實際開場時間要星期二至知)

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 22-2-2011 14:51 發表 片長 2 小時 19 分 ~ 日片來說都幾長 ~

但係以大和號嘅故事嚟講, 2 小時 19 分係超濃縮!!!

1945 年隻大和號真係唔提好過提!!!

引用:
原帖由 白鳥 於 25-2-2011 02:36 發表 真的如此劣質嗎?   http://shadowzo.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2906712

雖然刻薄, 但係都有道理, 熱血完再反思, 就會發現好多不合理處, 之前喺 youtube 睇過首演特輯, 班謒邽颩n用呢套片進軍世界舞台, 似乎有點不自量力, 螳臂當車!!!

除咗劇情, 睇咗開場前嘅 L.A. 片頭, AB 比較之下, 就知道日本嘅 CG 技術仲係落後荷李活 20 年以上!!!

引用:
原帖由 白鳥 於 25-2-2011 03:05 發表   不過荷里活真係有片商洽談版權噃

收唔收得就係另一回事!!!   

引用:
原帖由 Ahming 於 25-2-2011 05:35 發表
大家可以睇下結尾各位好唔滿意果場、的“架妹”都不知幾冧

我都係俾呢套大吹其牛嘅「完全解釋」咗入場, 班師奶根本係「梅」嚟嘅!!!  

引用:
原帖由 Ahming 於 25-2-2011 18:57 發表 基本同意,不過曰本新一代導演中,懂CG的有幾人?
而好明顯今次當導演的首要要求,是了解並純熟運用CG技術,所以見到導演好後生.....而不是一班老前輩(人家)!
在講故事方面是有點未夠火候,但這方面功力高的又不懂CG
加上找熟軍事的人來拍的話,又會太軍國.....(之前有人提過)
所以目前這個版本我是接受的(當然是可以更好)

更正:我的意思是想話呢套不是爛片!

咁只可以話東寶太縮骨, 為 cut cost 搵個冇經驗嘅牛奶仔一腳踢, 將一代經典搞到鬼五馬六, 呢套就算唔係爛片都係臭片, 我估今集鹹超 Zero 分分鐘拍得好過佢 (就算上一集都拍得比大和號合情理得多)!!!

講真, 我希望東寶拍番套續篇補補鑊, 不過一定要換導演!!!

引用:
原帖由 明仔 於 26-2-2011 07:49 發表
全套戲最敗筆既地方係古代臨尾講嗰句"1945年乜叉物叉",作為一套預備國際發行既商業電影,加句咁對白絕對係法國大餐,士刁拔到冇朋友

我估呢句嘢係為日本觀衆而設 (事實淨係日本票房已經回到本), 呢 D 係蘿蔔頭對「小日本帝國」念念不忘嘅普遍心態,  youtube D 日本老歌短片真係睇到你媽媽聲:

http://www.youtube.com/watch?v=xMlrg21m21k&hd=1

不過咁, 1945 年蘿蔔頭用大和號孤注一擲固然慘敗, 2011 年佢地妄想用「大傻號」進軍國際影壇, 結果都係一樣!!!

引用:
原帖由 Machbaron 於 26-2-2011 08:46 發表 不過以経営商業電影的角度、学Louis兄話斎、尼条片只可指望在日本国内返本、所以
迎合日本人口味系無得選択的、否則以而家尼条質素、想系国際票房有成績真系好難説服
D羅銭出来的老細們喎。

要進軍國際票房應該拍《銀河英雄傳說》, 不過肯定比大和號更難拍得好!!!

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 26-2-2011 11:50 發表 我覺得大家的指責味似乎也大了些,大家雖認同此片不致太爛,但某程度上都被批的體無完膚。   我覺得對這類片不該太過苛求。畢竟都是情意結產物,目的反正是讓大家懷一下,看得開心就好。無人拍,就連開心一下 ...

時代係進步嘅 (指理性邏輯思維), 當年嘅大和迷今日就算唔係老餅都係中餅, 而今日小朋友亦比以前醒目得多, 三四十年後嘅今日仲跳唔出舊日嘅框框, 日本特攝唔好講話進軍國際舞台, 遲早連內銷都有困難!!!

引用:
原帖由 East 於 26-2-2011 11:41 發表   銀英傳絕對比YAMATO難拍十倍!

講真, 日本廿年內都未必夠班拍銀英特攝版, 要拍唯有將版權賣俾夢工場!!!

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 26-2-2011 11:50 發表

最後是木村那段軍國言論,可能因原著太天馬行空,無法表達才有此"掛勾"言論吧.....大家不要忘記,大和號不是新造的,而是將第二次世界大戰那艘改造的,所以木村說大和的使命,就原著精神而言,亦無不妥。

卡通版第一集都有提 1945 年嘅大和號, 但係就話以前嘅大和號係為戰爭, 今日嘅大和號係為救地球, 同木村版完全係兩套唔同 mind set !!!

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 26-2-2011 12:10 發表   所以要吓睇呢套yamata既要求係乜囉,如果從對一套科幻片的角度去要求,就無謂講啦,你可以發覺佢既百孔千瘡,要點挑剔就可以點挑剔,除咗cg好咗外,一切合理性都欠奉,單殺入核心一場經 ...

最弊官方嘅「完全解釋」特輯三番四次表明呢套嘢係用嚟進軍國際舞台, 吹到套片天下無敵呢!!!

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 26-2-2011 12:30 發表   Louis兄,好似唔係喎,當年只係話將1945年既大和改裝成新艦,係為咗打救地球既希望之船喎,無提乜為戰爭喎......

去片:

http://www.youtube.com/watch?v=qVMVEpdrZPc&hd=1

"This space battleship is not built to fight"

同當年麗的配音有少許分別, 亦冇提係舊艦改裝。

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 26-2-2011 12:22 發表   呢個係日本人既習慣啦,lousi兄你嚟同佢認真??

班師奶喊到死老豆咁, 諗住真係好掂, 點知......

引用:
原帖由 N__Nobi 於 1-3-2011 21:02 發表

電影中出現宣揚某國至上的思想,十分常見,無須大驚小怪。說到底,首先要照顧本地觀衆,海外觀衆永遠是次要。好像Independence Day被指大美國主義,試想如指揮全球作戰的是中國人,衝入敵方要塞犧牲的是中東人,這套片早就在美國全軍覆沒。李小龍電影四十年後仍有人記住,很大原因是宣揚華人民族主義。看大和號前,首先要明白它主要是拍給日本人看的,調整自己心理。

咁又未必,《2012 世界末日》打救全人類嘅正係中國人, 你話套片喺美國得唔得???

發新話題