發新話題

大和號首日海運七點場團購

劇本方面、個人是收貨的、很多改動都很合理、照原著反而太突兀、始終電影時間有限…亦做到有驚喜(幅射解除裝置)、當然有些地方有很重的西片影子、像登陸敵星令我想起“星空奇遇”登陸敵艦…駕駛室眾人東歪西倒的場面、更是向“星空奇遇”致敬之作(這可是"星"的icon啊、如果你是"星"迷的話定會同意、)、外星戰機就像ID4....進入外星人核心部份、說是像ID4或星球大戰也成等等…
類似的例子應該可以數到很多、但也不能全怪編劇、一部份我認為是故意讓男女主角有戲可演、像之前說的讓觀眾看木村…、一部份就是錢作怪、這個相信不用我解釋、荷李活的製作動不動億億聲美金、算算一億美金等於百多億日圓、而今次大和號才幾十億日圓投資、是西片的幾份之一、太直接比較也有欠公平
如果真的要讓編劇放開手腳的話、還是回到動畫作品吧

扣除抄襲和犯駁的部份、我給的分數是七十五分(一百分滿分)
即是不足四星

個人心聲:成也木村、敗也木村!

CG方面:很好、也很短

像早期星球大戰的製作、為省錢而跳過一些過場片段、如這邊戰機剛起飛、轉眼二人便在艦內、中間跳過了戰機著艦的一幕…這令到全套戲有斷開一段段的錯覺、個人覺得如果加回這類場面、會令全套戲順很多…又或者學星戰的剪接/過場方式會好很多…不過這可是日本製作啊

我不同意說此片CG差的話、你看那些戰艦的細致度!簡直就像真的造了模型出來似的、反而你看星球大戰的CG、那些戰艦才假到飛起

當然外星人的部份很簡陋、艦隊大戰的場面也不足、這是錢的問題、不是技術的問題!

還是之前那句:那些畢直都給了木村…的經理人公司

…成也木村、敗也木村

補回一眾演員資料(來自維基百科)

大家可以睇下結尾各位好唔滿意果場、的“架妹”都不知幾冧

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 24-2-2011 01:56 發表 你地唔好死...要活著回來. 我係地球等你地..... 直止永遠.

我地帶幅射解除裝置返來啦, 你有冇係地球等我地呀. 我地係香港降落左, 你快D過來啦.

引用:
原帖由 Ahming 於 25-2-2011 05:35 發表 大家可以睇下結尾各位好唔滿意果場、的“架妹”都不知幾冧
劇情加上木村効應~...“架妹”冧硬!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 adamying 於 25-2-2011 09:19 發表 我地帶幅射解除裝置返來啦, 你有冇係地球等我地呀. 我地係香港降落左, 你快D過來啦.

大佬你個乜鬼導航儀帶你地去咗香港.....差成咁..7000幾里路遠. 都叫你唔好買 d 平野...係唔係 made in China? 有無 update 地圖....

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-2-2011 09:38 發表 劇情加上木村効應~...“架妹”冧硬!

.......

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 25-2-2011 09:44 發表 大佬你個乜鬼導航儀帶你地去咗香港.....差成咁..7000幾里路遠. 都叫你唔好買 d 平野...係唔係 made in China? 有無 update 地圖....  .......

日本野黎喎, 可能日本近排窮啦, 用平野啦. 係香港都幾好呀, 等你返來呀.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-2-2011 09:38 發表 劇情加上木村効應~...“架妹”冧硬!

我老婆都鍾意睇木村同埋易喊  ,不過今次無,佢仲話結局外星人伏擊個場戲多餘。

我就嫌炮擊外星人戰艦的爆炸場面少,由其是波動炮發射後,淨係天空出現閃光,無直接命中爆破畫面,未能將波動炮的威力完全表現出來,唔夠喉,如果多啲就好啦。

如果是大和號Fans就要入場,係大銀幕下欣賞CG動畫嘅大和號啦。

引用:
原帖由 adamying 於 25-2-2011 09:55 發表 日本野黎喎, 可能日本近排窮啦, 用平野啦. 係香港都幾好呀, 等你返來呀.
E+唔係2199年~ 你仲去錯咗時空添呀!

引用:
原帖由 矢作省吾 於 25-2-2011 10:54 發表 E+唔係2199年! 你仲去錯咗時空添呀!

可能穿捘航行失敗, 連時間空間都錯咗............. , 無辦法日本仔近排經濟差咗, 用埋D平零件.

引用:
原帖由 Wildman 於 25-2-2011 10:50 發表 我老婆都鍾意睇木村同埋易喊  ,不過今次無,佢仲話結局外星人伏擊個場戲多餘。我就嫌炮擊外星人戰艦的爆炸場面少,由其是波動炮發射後,淨係天空出現閃光,無直接命中爆破畫面,未能將波動炮的威力完全表現出來 ...
沒有直接見到架大和號消失可能係有伏線!

引用:
原帖由 adamying 於 25-2-2011 11:02 發表 可能穿捘航行失敗, 連時間空間都錯咗............. , 無辦法日本仔近排經濟差咗, 用埋D平零件.
你件嘢可能係「日本」註冊~「中國」製造!

引用:
原帖由 Wildman 於 25-2-2011 10:50 發表 我老婆都鍾意睇木村同埋易喊  ,不過今次無,佢仲話結局外星人伏擊個場戲多餘。我就嫌炮擊外星人戰艦的爆炸場面少,由其是波動炮發射後,淨係天空出現閃光,無直接命中爆破畫面,未能將波動炮的威力完全表現出來 ...
咁樣表達真係令人失望!! 呢o下炮直接命中係 Fans 最蝸心 gama~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
我接受唔倒咁多年連到CG都仲係用閃光黎代表「波動炮」!

補番張事後飯相先,

Andylam323等你email事前相比我呀(好心急好心急

引用:
原帖由 矢作省吾 於 25-2-2011 12:13 發表 我接受唔倒咁多年連到CG都仲係用閃光黎代表「波動炮」!

老實說, 肯定係錢問題!

片中的真正戰鬥場面其實不算多, 也不算太大規模, 而且比較短。

而Yamato 從高空飛降打爆防空系統再馬上穿梭這條橋,

在新版卡拉迪加中有用過類似戰法。

引用:
原帖由 矢作省吾 於 25-2-2011 11:17 發表 你件嘢可能係「日本」註冊~「中國」製造!

唔至中國製造, 仲要係劣質山寨.

引用:
原帖由 East 於 25-2-2011 13:36 發表   老實說, 肯定係錢問題! 片中的真正戰鬥場面其實不算多, 也不算太大規模, 而且比較短。   而Yamato 從高空飛降打爆防空系統再馬上穿梭這條橋, 在新版卡拉迪加中有用過類似戰法。
收納異形殘骸入機倉, 引來敵人攻擊. 或在內暗藏殺機, 已是20幾年前的橋段. 今回再表演出來有點老, 又不見驚喜. 攻擊最多得兩"浸", 好吊瘾. 主艦橋太窄, 個景好慳皮.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 25-2-2011 14:08 發表 收納異形殘骸入機倉, 引來敵人攻擊. 或在內暗藏殺機, 已是20幾年前的橋段. 今回再表演出來有點老, 又不見驚喜. 攻擊最多得兩"浸", 好吊瘾. 主艦橋太窄, 個景好慳皮.

主艦橋上的觀景艦長室也欠奉 !!

如果艦長能在觀景艦長室看著就快到達的地球而歸天, 會比屈在房仔死更淒美!

發新話題