46 123
發新話題

日劇 "荳蔻年華"

日劇 "荳蔻年華"

日劇 "荳蔻年華" ,呢套劇比較舊d , 印象無咁深 , 男主角是已故偶像"沖雅也" , 女主角就唔記得喇 (即吾妻十六歲女主角) , 故事就如其劇名一樣, 講女主角勁暗戀男主角, 而男主角又唔知道 , 記得有一集女主角阿媽叫佢出街買豉油, 買完之後途經男主角家返屋企, 就在此時, 見到正在排練話劇的男主角與女演員接吻, 嚇得她將豉油打翻 , 如事者 , 來來回回買咗十幾枝豉油都打翻晒 , 終於都係買唔到返屋企. 都幾好笑 ! p.s. 男女主角用 "青青" 同 "莎莎" 稱呼對方. (有冇人記得啱唔啱呀 ?)

啱呀! "荳蔻年華" "青青"係戲裡面既名叫做"側卷千惠" 眼大大傻吓傻吓! 而"莎莎"就叫做"村上緬" 高大靚仔 當時覺得"沖雅也"好靚仔架!

milmil, 好嘢 !

he~he~多謝!

Thanks

傻妹千惠! 其實當年都重播過好幾次! 版主講的"買豉油"o個段戲好有印象,係其中一段最搞笑的劇情!

引用:
原帖由 FIRE 於 11-9-2006 11:45 發表 傻妹千惠! 其實當年都重播過好幾次! 版主講的"買豉油"o個段戲好有印象,係其中一段最搞笑的劇情!
thanks ! 各位 ! 請把記得的盡量寫出來 , 恐防有一天都忘記 !

版主能否找到"荳蔻年華"的主題曲聽聽!

mp3就有 ! 不過我唔識放上呢度 ? 你可以幫我嗎 !

我都想聽呀! 仲有我終於記得"千惠"係叫"岡崎友紀

嘩!主題曲我都想聽啊! 大家唔知記唔記得,當年無線播豆寇年華果陣,麗的亦同時播影一套無論主題曲同男女主角都同豆寇年華一樣既劇集呢?大家記唔記得果套劇叫乜名啊?

引用:
原帖由 kidult 於 13-9-2006 04:40 發表 嘩!主題曲我都想聽啊! 大家唔知記唔記得,當年無線播豆寇年華果陣,麗的亦同時播影一套無論主題曲同男女主角都同豆寇年華一樣既劇集呢?大家記唔記得果套劇叫乜名啊?
麗的少睇喎 ! 唔多記得囉 !

引用:
原帖由 高立 於 11-9-2006 11:50 發表 thanks ! 各位 ! 請把記得的盡量寫出來 , 恐防有一天都忘記 !
記憶中係最尾男主角喺學年完結前對女主角開始產生感覺,但女主角要跟隨家人離開往四國定居,最尾ending係整級畢業同學到沙灘開營火會(穿校服的),男女主角互相含情對望並心中說再見後完塲,算係一個不太傷感的結局.

引用:
原帖由 kidult 於 13-9-2006 04:40 發表 嘩!主題曲我都想聽啊! 大家唔知記唔記得,當年無線播豆寇年華果陣,麗的亦同時播影一套無論主題曲同男女主角都同豆寇年華一樣既劇集呢?大家記唔記得果套劇叫乜名啊?
終於有得聽喇! http://www.zshare.net/audio/2608 ... 2418033775-mp3.html

嘩!FIRE兄好野啊!多謝!多謝!

引用:
原帖由 高立 於 9-9-2006 09:59 發表 日劇 "荳蔻年華" ,呢套劇比較舊d , 印象無咁深 , 男主角是已故偶像"沖雅也" , 女主角就唔記得喇 (即吾妻十六歲女主角) , 故事就如其劇名一樣, 講女主角勁暗戀男主角, 而男主角又唔知道 , 記得 ...
係呀!我都記得果集,勁攪笑,所以印象特別深!

個大眼妹叫"岡崎友紀" = "小川千惠" 不是"側卷千惠". [ 本帖最後由 jac2377 於 11-10-2006 18:06 編輯 ]

引用:
原帖由 jac2377 於 11-10-2006 17:58 發表 個大眼妹叫"岡崎友紀" = "小川千惠" 不是"側卷千惠".
係咩? 我記錯lor~ thank you!!!!!!

沖雅也 was suicided for a long time.

係唔係好中忘响黑版畫把傘,然後寫一男一女的同學名字上去,代表一對?

46 123
發新話題