29 12
發新話題

你地現時用緊乜電話,有乜體會或意見?

你地現時用緊乜電話,有乜體會或意見?

我最近用3個分別係:
1. Sony Ericson 880i--細screen,但超薄超小型,仲有Walkman 功能一流;
2. 半年前 Motorola Quench--Android 1.5,剛開始用 Smartphone,功能結合 Google Account 一流,但後來upgrade OS 後經常自動  Restart,要向 Mo記 say Fxxx (Fook 即祝福佢咁解)!
3. 現時用Sony Ericson X10i--Android 2.1, 4" Multitouch screen, 1GHz CPU, 結合 Google Account 及其他 Google Map 導航功能, 8.1MP camera 同補光, HD Video 拍攝...冇晒投訴!!

十居其九都係iphone 4啦! 好驚人影響力

引用:
原帖由 BforBOY 於 17-12-2010 21:26 發表 十居其九都係iphone 4啦! 好驚人影響力

我對 Apple 啲產品太標準化有啲抗拒...所以有Mac都極少用...除了迫不得已
轉左Mactel後開始好啲,但可攺動性仍然好低...

引用:
原帖由 toby 於 17-12-2010 21:55 發表 我對 Apple 啲產品太標準化有啲抗拒...所以有Mac都極少用...除了迫不得以轉左Mactel後開始好啲,但可攺動性仍然好低...
我自識用電腦及工作都係用Mac,自電話可以connect電腦有好多model都唔support Mac,所以iphone對我嚟講係不錯的選擇。由iphone 2G(要自己unlock)到依家3Gs,將來睇怕我換機都會繼續iphone

This Sony Ericsson X-10 is my first smartphone, not crazy about it.  Next time I may change to HTC phone

我用的是Nokia5230,都可以話係智能電話,s60v5系統,功能多多一味夠平。而家收貓同上老餅網都靠佢。 我唔係咁接受Apple的產品,靚佢真係靚,不過太暴利。我而家四分一價錢不到,一樣可以做到我要的功能,點解要Iphone? 配咗個900元左右的7吋大陸Apad做隨身上網睇片睇書,行Android2.1,同Ipad配Iphone重有咩分別?

引用:
原帖由 Athena 於 17-12-2010 23:21 發表 我用的是Nokia5230,都可以話係智能電話,s60v5系統,功能多多一味夠平。而家收貓同上老餅網都靠佢。我唔係咁接受Apple的產品,靚佢真係靚,不過太暴利。我而家四分一價錢不到,一樣可以做到我要的功能,點解要Ipho ...

7吋大陸Apad, OK嗎?是否在香港買的?

引用:
原帖由 Athena 於 17-12-2010 23:21 發表 我用的是Nokia5230,都可以話係智能電話,s60v5系統,功能多多一味夠平。而家收貓同上老餅網都靠佢。 我唔係咁接受Apple的產品,靚佢真係靚,不過太暴利。我而家四分一價錢不到,一樣可以做到我要的功能,點解要Ipho ...
哈哈!的確,若功能差別不大,咩牌子都無咩所謂。

講番體會,自手提電話費大眾化及變成個人標準裝置後,工作時間已變得比以往長,因為一定搵到我(若果無聽,第二日返工我老闆肯定多多事實),而很多公司已不大願意承擔員工的費用,而家仲可以收貓,更加理所當然咁”希望”我connect埋工作email,從不主動提議由公司承擔部份費用,我只以自己個package嘅數據唔係無限為由拒絕,暫時都過到骨,但將來可能都要就範!Smartphone的方便有時反而有時變成不便(只有工作上)!在個人方面,得閒上下老餅網或FB都唔錯㗎!

引用:
原帖由 whoiambatman 於 18-12-2010 11:37 發表 7吋大陸Apad, OK嗎?是否在香港買的?
淘寶網買的,香港買成1600呀。功能比不上電腦,但裝咗土豆優酷,電子書,好方便。

Anycall ... all basic functions but excellent battery efficiency. Rmb299 (or 199; can't remember) at Suning Store ... ^^

其中一部係Sony EricssonK750i,用左五年,夠晒長情,銀底+黑框,第一部200萬像素攝影手機,初時用唔慣,因之前果部Nokia功能實在太有人性、太簡單..... ,電池歷久彌新,待機、續航力仍然保持得很好,.....舊的不去,新的不來.......

以前鐘情Nokia, 貪佢小巧同襟跌!

依家電腦轉左用mac之後, 為左方便同部腦同步及減少Ipod呢樣嘢, 轉左用Iphone, 幾好用! 可惜食電少少!

依家i-phone變左制服

所以,我唔用

引用:
原帖由 Diamond 於 3-1-2011 22:00 發表 依家i-phone變左制服 所以,我唔用  

你頂得住i-phone既制服誘惑

我用Mac,用iPod,就係電話唔用iPhone...
用Mac主要原因係讀U時學校主要用Mac(24年前既Mac實在比PC先進太多),
用iPod係因為佢真係最好聲既MP3(指Classic only),
但iPhone既封閉market形式就令我卻步~

最後,我而家部電話係Google Nexus One,係我用過既最滿意電話之一(另一部係SE-W550i,可惜o係深圳畀人撻左)

Samsung i8000 不過window都幾悶下

我用HTC Hero (Android 2.1), 都有Ipad.

同大王一樣, Apple太專制, Android好啱我. 我相信做IT既會鐘意Android多d.

HTC 水準比以前進步好多, 尋晚玩個friend部Desire HD, 世界級.

Very funny comic.
http://www.android-apk.com/tag/comics/

我就用國產的K-Touch都兩年,貪佢價錢合理同係雙卡電話,仲可以睇到電視,聽收音機,因為我好多時要去大陸同澳門,費時要換卡,所以就用K-Touch!不過我班 "巴閉親戚"佢地好多用 iphone ,知我用這款手機後,個個係到晒命,仲我比說話我聽 所以這件事之後就可以睇清楚佢地係乜野人!

引用:
原帖由 超能電子男 於 14-2-2011 01:16 發表 我就用國產的K-Touch都兩年,貪佢價錢合理同係雙卡電話,仲可以睇到電視,聽收音機,因為我好多時要去大陸同澳門,費時要換卡,所以就用K-Touch!不過我班 "巴閉親戚"佢地好多用 iphone ,知我用這款手機後,個個係到 ...

男兄,其實現在用iphone沒有甚麼大不了!變了制服(BforBoy兄話齋)

初初2G係有過虛榮感!但iphone4就通街都係!不要理他們!

引用:
原帖由 超能電子男 於 14-2-2011 01:16 發表 我就用國產的K-Touch都兩年,貪佢價錢合理同係雙卡電話,仲可以睇到電視,聽收音機,因為我好多時要去大陸同澳門,費時要換卡,所以就用K-Touch!不過我班 "巴閉親戚"佢地好多用 iphone ,知我用這款手機後,個個係到 ...

超能電子男兄 ~ 請問 K-Touch 要多少錢呢 ~ ?

29 12
發新話題