25 12
發新話題

世博《清明上河圖》下月機場亞博館開展

[2010-10-12]

本報記者楊耀登香港報道
港府將耗資1800萬元,複製上海世博會中國館鎮館之寶——電子動態版《清明上河圖》,於下月9日起在機場亞洲國際博覽館展出三星期。當局預計會有80萬人入場參觀,下周二起公開發售60萬張分時段門票,票價每張10元,四歲以下小童免費入場;另預留了20萬張門票供學校和社福機構,即日起免費索取。
上海世博會遊客必看展品的中國館鎮館之寶—電子動態版《清明上河圖》,是一幅畫長120米、高6.5米的大型電子圖,由於體積龐大加上展期配合,香港康文署只能選址機場的亞洲國際博覽館展出。
康文署署長馮程淑儀表示,香港市民對清明上河圖有特別感情,2007年慶祝回歸十周年,故宮博物館曾借出《清明上河圖》真跡予香港展覽,吸引到大批市民參觀。因此,她相信是次展覽電子動態版《清明上河圖》必定再掀熱潮,呼籲市民要把握黃金機會入場參觀。
她又認為,每節一小時的參觀時間,應足夠市民仔細欣賞電子動態版《清明上河圖》的細節。她又呼籲市民入場前應做些準備工夫,瞭解清明上河圖的背景,方便參觀時可針對某些細節仔細研究。而展覽場內,亦會介紹清明上河圖的文化藝術重要性、宋代都市面貌和民生,以及電子動態版《清明上河圖》的製作過程。

城巴路線A21
本線更新紀錄. 2009 年5 月4 日 由五月一日起調整班次. 2009 年2 月13 日 由二月十五日起修改二號客運大樓停站位置. 2007 年12 月4 日 由十二月五日起往機場方向途經二 ...
http://www.ushb.net/rtinfo/CTB/CTBA21.php

本地專營巴士
訪客可選擇乘搭以下巴士路線直接往來亞洲國際博覽館(總站位於博覽館西面入口)及香港各主要地區。

1) 於活動期間的特定時間
a)全新「A線」機場巴士*直達亞洲國際博覽館
     以下九條巴士路線覆蓋香港主要各區。

地區 路線 起點及路經地區 成人車費^ 參考車程** 巴士公司
新界 A31 荃灣(愉景新城)
荃灣、葵青             $17.8 x 2

荃灣:
約30分鐘

港島西區:
約35分鐘

佐敦:
約38分鐘

沙田:
約40分鐘

龍運巴士
A41 沙田(愉翠)
沙田             $21 x 2 龍運巴士
A41P 馬鞍山(耀安)
沙田             $26.1 x 2# 龍運巴士
A43 粉嶺(聯和墟)
上水、粉嶺             $29.2 x 2 龍運巴士
九龍 A21 港鐵紅磡站
油尖旺    $33# (回程半價+,節省$16.5)

平均等於$24.8 x 2 城巴
A22 港鐵藍田站
觀塘、九龍城、佐敦    $39# (回程半價+,節省$19.5)

平均等於$29.3 x 2 城巴
香港島 A10 鴨c洲h
南區、西區    $48# (回程半價+,節省$24)

平均等於$36 x 2 城巴
A11 北角碼頭
炮台山、銅鑼灣、灣仔、中區    $40# (回程半價+,節省$20)
      平均等於$30 x 2 城巴
A12 小西灣(藍灣半島)
東區、中西區    $45# (回程半價+,節省$22.5)

平均等於$33.8 x 2 城巴

*  受條款及細則約束。如欲查詢詳情,請與有關交通營運商聯絡。
^  65歲或以上長者及11歲或以下兒童可享有成人車資半價優惠。
** 預計行程所需時間只供參考之用,班次及開出時間亦可能因應交通情G而有所改變,亞洲國際博覽館將不負責任何班次改動所導致的一切損失。
#  此路線設有分段收費。
+  城巴路線可享即日回程八達通卡半價優惠。

b) 於活動結束後,由亞洲國際博覽館開出之巴士路線
路線 終點及路經地區 巴士公司
A11 北角碼頭
炮台山、銅鑼灣、灣仔、中區 城巴
A21 港鐵紅磡站
油尖旺 城巴
A22 港鐵藍田站
觀塘、九龍城、佐敦 城巴
X33 屯門(富泰)
屯門 龍運巴士
X41 沙田(愉翠)
沙田 龍運巴士
* 備註:
  資料只供參考之用。上述巴士路線之運作及服務時間由個別巴士公司決定。有關個別活動交通詳情請參閱活動慨覽部份。

2) 前往機場之巴士路線
路線 起點及路經地區 巴士公司
A10 鴨c洲h
南區、西區 城巴
A11 北角碼頭
炮台山、銅鑼灣、灣仔、中區 城巴
A12 小西灣(藍灣半島)
東區、中西區 城巴
A21 港鐵紅磡站
油尖旺 城巴
A22 港鐵藍田站
觀塘、九龍城、佐敦 城巴
A31 荃灣(愉景新城)
荃灣、葵青 龍運巴士
A33 屯門鐵路站
屯門 龍運巴士
A41 沙田(愉翠)
沙田 龍運巴士
A41P 馬鞍山(耀安)
沙田 龍運巴士
A43 粉嶺(聯和墟)
上水、粉嶺  龍運巴士

4) 由機場前往博覽館
訪客可於暢達路(客運大樓地下外)乘搭S1巴士(單程票價港幣$3.5)前往博覽館巴士總站,或在機場站選乘機場快豕麭桫館站。

5) 由東涌站前往博覽館
訪客可乘搭S1巴士到博覽館巴士總站。

有關專營巴士班次、車程、票價等資料和各類查詢如巴士轉乘計劃,請聯絡以下巴士公司:

龍運巴士有限公司
網站: www.kmb.hk
查詢熱線: (852) 2261 2791 / 2745 4466
   城巴有限公司
網站: www.citybus.com.hk
查詢熱線: (852) 2873 0818

上述巴士路線及資料如有更改,恕不另行通知。以上巴士服務將因應乘客需求而調整,運輸署會與巴士公司不時檢討有關巴士服務以配合實際需要。

http://www.asiaworld-expo.com/ht ... rtationByLand1.html

2010上海世博(中國館之清明上河圖 part 1)

http://www.youtube.com/watch?v=ZIrAXdxK_p4&feature

呢D為阿爺同突軀震虎搽脂沬粉嘅行勳. 最好不要支持. 中國全國咁多地方, 係突軀震虎先至會次次哀爺爺送國寶級物件來展覧. 來凝聚社會各階層.... ...

引用:
原帖由 kkeeleung 於 25-10-2010 18:40 發表 呢D為阿爺同突軀震虎搽脂沬粉鵀瞉. 最好不要支持. 中國全國咁多地方, 係突軀震虎先至會次次哀爺爺送國寶級物件來展. 來凝聚社會各階層.... ...

都唔係既...

刺激今日香港旅遊業~丫嘛~~!!!

對於香港有益應該Support~!

如果香港可以展覽一座1/1 SDF-1,或者1/1 SCV-70更加好..

不過今日反日又有D尷尬..

引用:
原帖由 kkeeleung 於 25-10-2010 18:40 發表 呢D為阿爺同突軀震虎搽脂沬粉嘅行勳. 最好不要支持. 中國全國咁多地方, 係突軀震虎先至會次次哀爺爺送國寶級物件來展覧. 來凝聚社會各階層.... ...

門票全部沽清,問你怕未 ?

古人生活,活靈活現,值得一看再看 (有 d 偷窺感 ... )

小弟成日好都想砌吓埋幅畫, 唔知「清明上河圖」有冇出過砌圖?

引用:
原帖由 矢作省吾 於 26-10-2010 10:43 發表 小弟成日好都想砌吓埋幅畫, 唔知「清明上河圖」有冇出過砌圖?
Then, it may be a 100,000,000pcs puzzle

嘥車錢, 如果展出嘅係張擇端真蹟我就一定睇!!!

炒飛炒到飛起,又加時段展出,又有飛賣啦 !

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 26-10-2010 11:11 發表 炒飛炒到飛起,又加時段展出,又有飛賣啦 !
這就是"突軀震虎"蠱惑人心之效. 其實睇埋觀眾看後感再說吧!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 27-10-2010 02:16 發表 這就是"突軀震虎"蠱惑人心之效. 其實睇埋觀家眾看後感再說吧!

門票全部沽清.

引用:
原帖由 LouisLee 於 26-10-2010 11:09 發表 嘥車錢, 如果展出嘅係張擇端真蹟我就一定睇!!!
同意,真嘅就話姐,而家比副"古典卡通片"我睇喎,睇高達好過啦.

清明跳河圖 d 飛又清倉 lu.

o吾好以為搭車比著數你,你最好預多 d 時間,尤其係 d 公公婆婆,由車站行去 o個館度都幾係 o野 o架 !

我未去過,係朋友話我知.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 29-10-2010 01:02 發表 清明跳河圖 d 飛又清倉 lu. o吾好以為搭車比著數你,你最好預多 d 時間,尤其係 d 公公婆婆,由車站行去 o個館度都幾係 o野 o架 ! 我未去過,係朋友話我知.
車站去展館腳程都要十幾二十鐘. 排隊入場半粒鐘, 咁多人限時入場離場, 人流管制, 單向行人, 包無得坐, 連搭車船, 耗時四個幾五個鐘, 老人家體力要有咁上下才可應負. 全節是否可看足60分鐘十分成疑. 為單一節目去大費周張, 包容心係無咁大. 如果主辦及管理單位有閃失, 肯定被狂插. 港人鐘情這種"虛幻"式的展品, 仲要限時限刻, 大排長龍才叫好. 十八區街頭巷尾的文娛文化設施, 歷史民物往無人問津. 各位不如花兩三個鐘去了解一下自已的社區, 好過用此去體驗國家體面及愛國情懷吧!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 29-10-2010 01:45 發表 車站去展館腳程都要十幾二十鐘. 排隊入場半粒鐘, 咁多人限時入場離場, 人流管制, 單向行人, 包無得坐, 連搭車船, 耗時四個幾五個鐘, 老人家體力要有咁上下才可應負. 全節是否可看足60分鐘十分成疑. 為單一節目去大費 ...

KK 兄不用太激動,香港正苦今次又衰 o左,計錯數,佢驚死冇人去,頭一次每人可買票 40 張一次,結果 d 好時段比人買起 o左來炒黃牛,今次每人次限買 8 張,都係 d 上午 9 - 10,晚上 9 - 10 同 10 - 11 o既時段,希望 d 港人好好享受.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 30-10-2010 01:05 發表 KK 兄不用太激動,香港正苦今次又衰 o左,計錯數,佢驚死冇人去,頭一次每人可買票 40 張一次,結果 d 好時段比人買起 o左來炒黃牛,今次每人次限買 8 張,都係 d 上午 9 - 10,晚上 9 - 10 同 10 - 11 o既時段,希望 d 港 ...
$$兄有心, 正如K兄所言, 世博係好節目,好去處, 任何一個館的展品和項都有可看性, 但係硬要將一個項目的展品搬來, 我總覺得不是一個健全的項目.  正如國家跳水隊來港表演, 多係看明星心態, 太空船返回, 又要搶先展覧, 我估香港好快會推廣小人國及世界之窗這些公園, 好讓港人能在短時間內環遊世界.... 老實, 這風再長此下去, 是令人憂慮的. 題外話: 嫦娥奔月-嫦娥有否返地球? 登月大行動用"嫦娥"行動這名號, 似乎吾多老"黎"

引用:
原帖由 kkeeleung 於 30-10-2010 01:51 發表 $$兄有心, 正如K兄所言, 世博係好節目,好去處, 任何一個館的展品和項都有可看性, 但係硬要將一個項目的展品搬來, 我總覺得不是一個健全的項目.  正如國家跳水隊來港表演, 多係看明星心態, 太空船返回, 又要搶先 ...

佢 o地用「嫦娥」來命名,可見係自打嘴巴,因為共慘擋係反封建,破迷信的,呢個係一大敗筆.

上上次升空物件來港展覽,通頂比人睇,都係小貓七八隻,實在浪費 o左不少資源,但係佢話係值得 o既 . . . . .

引用:
原帖由 kkeeleung 於 30-10-2010 01:51 發表 $$兄有心, 正如K兄所言, 世博係好節目,好去處, 任何一個館的展品和項都有可看性, 但係硬要將一個項目的展品搬來, 我總覺得不是一個健全的項目.  正如國家跳水隊來港表演, 多係看明星心態, 太空船返回, 又要搶先 ...
Hi KK兄,我諗我講得唔清楚 ... 如果要專程去,我唔會去 lor,唔係因為大陸既問題,而係邊度辦既世博都要排隊 - 我份人就最怕排隊!上海世博好多中、小館都係用 video、poster、模型、土產等等做展品,冇乜睇頭。當然,有些大館 (如沙地、德國、石油館等等)的展品極具吸引力,但我唔會去排隊 lor。反而,我很有興趣在廣闊的園區散步、看各國有趣的建築。第一次入園十下十下,違規入左中國館,除左電子板清明上河圖讓我大呼過癮外,印象係成個館大而無當,d 展品極低 B (有段坐軌道車的旅程仲渣過荔園既神秘寶洞)。陰公,好多人要排五個鐘以上先入到中國館,有飛既話我想睇多次上河圖。

引用:
原帖由 Kendama 於 31-10-2010 02:14 發表 Hi KK兄,我諗我講得唔清楚 ... 如果要專程去,我唔會去 lor,唔係因為大陸既問題,而係邊度辦既世博都要排隊 - 我份人就最怕排隊!上海世博好多中、小館都係用 video、poster、模型、土產等等做展品,冇乜睇頭。當 ...

世博《清明上河圖》下月機場亞博館開展 Delight986 25-10-2010 18 / 236 2-11-2010 10:26 by likeli

點解睇 o吾到 o既 ?

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 3-11-2010 22:55 發表  「 世博《清明上河圖》下月機場亞博館開展 Delight986 25-10-2010 18 / 236 2-11-2010 10:26 by likeli」點解睇 o吾到 o既 ?  

睇 o吾到乜呀,$$ 兄?

25 12
發新話題