發新話題

[加國風情] (Part I-XV)

引用:
原帖由 japkortai 於 21-8-2010 02:39 發表   四哥,東兄一講,你似乎好事近喎

東兄可能有遠見... 睇神點睇最重要.

都係睇番個旅程....好 d 唔係拉得太遠了.

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 japkortai 於 21-8-2010 03:13 發表   收到。   噢! 加拿大的話,我只去過多倫多、Quebec & Montreal   我當時o係我同學屋企借宿,去到當地,真係唔使點講英文。

東岸從未去過...不過 Montreal 聽講個城市好靚. Toronto 問ray哥, 他大多是地膽

Montreal 更係唔洗點講英文..佢地用法語

引用:
原帖由 虎榮 於 21-8-2010 03:27 發表   加拿大越黎越多華人, 有好有唔好, 好o既就因為人口多左, 力量大左, 就唔駛俾人蝦, 唔好o既, 就系好多華人唔多尊重人家生活習慣, 唔多肯主動融入主體社會或結交外國朋友, 做成誤會, 一有事就會好容易成為排 ...

瞓...早唔早d. 出去同d 同事吃告別飯, 他們last day.. 有 d 我識咗超過十年.由細露女睇到做啊媽...

你 arm 有好有唔好. 不論事情如果發展都睇好好面. 做人舒服 d 我知阿Q....

其實排外一早到現在都有. 主流有主流排外, 小數民族有小數民族排主流. 有時小數民族都好無理. 唔好一面倒去睇. 加上加拿大都算係咁對其他人表面上都算公平. 內心人人唔同點都有優越主意你差我幫你. 你好我 __  (<--唔識寫同唔知點拼) 你. 有時我地都好執著一句歧視.

引用:
原帖由 East 於 20-8-2010 09:47 發表   都唔錯呀 !!

東兄咁講...咁放多一張.

真係唔好意思, 我身為加籍華人要提醒咁多位. 有錢在加拿大不是萬能的  不過無錢萬萬不能 wor....

d 個係國家公園...有錢都唔賣地比你.好似bnaff 中心所有地都是政府, 在裡面 d 居民同生意都係租地....最慘是你想租都未必有.

不過你偷偷地鼠入去通山住都得 但隨時變成其他動物食糧. 比人捉咗可能告你破壞環境.

引用:
原帖由 East 於 24-8-2010 17:20 發表   其實, 有錢可以買架豪華旅行車, E個湖住下, o個個山住下。這樣都幾爽!!

東兄乜你諗 d 野咁似加拿大人.... 成日顧住玩 . d 到好多退休人士買格 RV 四周去.....東兄你仔細老婆嫩咁快諗退休....仲有排你捱

引用:
原帖由 wongjk99 於 25-8-2010 02:02 發表 It is not that expensive to stay in Banff during the summer as long as you stay off the main street.  You should able to find something around $100 Cdn per night.  On the other hand,  J ...

我個人喜歡 Jasper 多 d 商業味小 d...不過都成十年前去過. 唔知 e+ 點.  當時住了一晚都係80元到. 早上見到火車駛過加上山上霧氣...好浪漫.

當年先去 Jasper -> Edmonton -> Calgary -> Bnaff 再返 B.C. Rocky Mountain 好靚.

wongjk 你是 Alberta 人?  Alberta Wild Rose Country.  

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-8-2010 08:56 發表 或者東爺D+收收埋大把銀呢~?? 賺錢買花載咋佢...唔係邊得閒呢度去o個度去...

賺錢買花載....佢載花..你意思係唔係載老花 ...我都差唔多賺錢買老花載

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-8-2010 09:09 發表 我已經有老花la~~~ 四哥仔乜重未sleep?

Sleep...幾點啊. 剛剛收工 炸.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 27-8-2010 22:50 發表 你練o左輕功??o甘都影到。

佢練咗...加人功  見東兄d相咁正小弟都要出來....做綠葉. 話明綠葉....主角唔係我.

Nikon D50/ Nikon 18-200mm VR

引用:
原帖由 虎榮 於 30-8-2010 01:36 發表   你何止冇醉,直情系無情趣啦!  破壞晒d氣氛! 我知你唔鐘意海棠春睡, 你鐘意一樹梨花壓海棠麻!

一個男人對令一個男人說佢無情趣 你地兩個好有趣.  

一個醒一個醉...此惰此景係人都但願長醉不願醒

睇落 d 隻係公 wor...海棠春睡, 真系回眸一笑百媚生 .....怪不得 從此君王早朝

引用:
原帖由 East 於 30-8-2010 23:14 發表   又唔係死光!! 唔會死人o既!!

...邊個話唔會死人. 見到咁靚  ga IR相...簡直殺死人啦.

引用:
原帖由 虎榮 於 1-9-2010 00:46 發表   啫! 你諗多左啦! 我系講緊蘇軾o既詩詞渣禾!   你年紀咁大(無計錯都成十幾萬歲啦!), 小心d, 諗少d系啱o既, 唔系夜晚成日起身去廁所好傷身架!     &nbs ...

十八新娘 "萬歲" 郎, 蒼蒼白髮對紅. 鴛鴦被埵阬讞], 一樹梨花壓海棠  光之民...好 com 老 .

引用:
吓, mug松鼠都有男女樣睇架咩?  咁話唔定佢系女生男相, 系松鼠界o既如花呢! 四哥你睇左人地全相, 重要話人地系隻公o既, 即系照完(相片)唱(人地)咁話, 真系辜負左人家擺咁靚post俾你地影相呀! 

虎兄所言....我辜負咗好多AV明星....

東兄你拍咗邊隻藥.... 咁有 LSD(迷幻藥) feel...

引用:
原帖由 杜劍龍 於 2-9-2010 14:15 發表 勁粗獷, I like it!

勁粗獷   邊道? 我睇唔到 wor...

引用:
原帖由 East 於 3-9-2010 11:52 發表 小弟之前與友人和家人去加拿大旅遊, 參加了觀看野生虎鯨(殺人鯨)的活動!這是小弟第一次在海洋公園以外的地方看見殺人鯨~~~!!1)2) 列治文漁人碼頭3) 即賣海鮮4) 觀鯨快艇5) 鯨魚出沒6) 神出鬼沒般突然在我們船邊出現! ...

東兄...你知不知我同一些本地朋友傾過...其實我地要好感恩. 因為有時都看不到, 遇到也沒有這麼多.

你好野有大枝野...我支200mm..... 番到家先醒起....有支平野Sigma100-300mm點解唔帶去雖然超細光圈d..都好過無....只是見到魚旗. d 張是最好不過都 crop到....  仲有舊電...無充好. 不到一半....就死火了. 最後只好瞓覺. 好舒服風平浪靜.....

比多一兩張你地睇吓...全部同拍翼的照片.

蝴蝶效應...你地有打一號風wor....

引用:
原帖由 East 於 4-9-2010 15:19 發表   當然好感恩哪! 天氣又好又影到殺人鯨一家大細, 還同場有四海獅助興!! 真係好正!!    四哥, 你都影得很好呀!   四哥, 功欲善其善, 必先利其器! 下次做事預早準備足D, 自然樣樣順 ...

功欲善其善, 必先利其器  丁老闆....你意思即係錢....你剛剛叫我唔好亂洗錢

引用:
原帖由 Potato 於 5-9-2010 00:39 發表 我有次去紐西蘭, join鱄翃ruise話睇wild lived,結果全程只是超遠距離見到幾隻海豹仔,仲要在船上被大浪拋到頭暈嘔吐

d Wild animals 係唔係潛晒水....  應該有好多..雖然我末去過但d記錄片好正...

引用:
原帖由 East 於 6-9-2010 01:30 發表   [功欲善其善, 必先利其器]   是指你連手上有支300mm 又記得帶, D 電死死下又唔換定........ !   當然若要花更多更多錢去利其器, 是浪費 or 亂洗錢。但連最基本的預備都未做好, 那就是自已 ...

電池....老了. 只能維持一小段時間. 充好快滿不過真正滿要成日有多...... 在溫哥華買原廠新電$70元一件... 想換機所以遲遲未買 LAW.

支300mm 光圈實在太小.....F6.7  買了用了三四次.....之後封麈. 好彩好平買...賣出去又無人要.

引用:
原帖由 East 於 6-9-2010 10:50 發表   1) 電池....老了, 就要換! 除非你唔需要用那相机! 原廠新電貴, 你大可叫我在香港買副廠電拿過來給你!   2) 300mm F6.7 可接受了, 當日天朗氣清, 陽光又足, 根本不需要大光圈鏡也能影到了!   ...

電池....都話想換機 lor...

封塵太耐....已經成化石了.

未來四嫂...都話明係未來...未來先講都未遲. 佢可能勁到唔洗照顧.... 

引用:
原帖由 East 於 6-9-2010 11:19 發表   算把哪~~~! 對牛彈琴~~!

引用:
原帖由 999 於 7-9-2010 15:31 發表 我中意呢幅,而且我諗東兄係冒住被轟炸嘅危險影嘅!?  

好歌....

引用:
原帖由 虎榮 於 11-9-2010 01:17 發表   點解睇唔倒? 重有大家d簽名同印章都消失晒!

其實我地全部都唔真實存在.....我地係生活在你幻想空間裡的虛構人物. 唔信試吓唔上老餅一年半載...睇吓會點....

發新話題