發新話題

鐵金剛出擊!

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 22-10-2006 23:28 發表 唔係喎.....係蔡麗貞呀
100%張圓圓。可能是她改叫張德蘭係第一批歌。

>>會由本地歌手去唱特撮歌更係絕無僅有(佳視除外),故由張圓圓唱既機會好微 其實當年無線好出力宣傳鐵金剛。請主唱者在歡樂今宵受訪問及唱鐵金剛主題曲,平時節目間空檔都會播鐵金剛主題曲。所以這首與其他主題曲是不一樣的,由張德蘭唱都不奇怪。 >>字幕位置果度係大大隻字寫住「主唱:蔡麗貞」 你沒有記錯,當年的確曾經這樣寫,不過是一個錯誤!我記得那時我雖然年紀小但已留意到這錯誤,並對人說字幕出錯。 如果由蔡麗貞唱這歌,效果可能很嚇人。

引用:
原帖由 999 於 8-3-2008 18:29 發表   blog內提到.............'73年的日本, 正受到巨大機械人動畫鐵甲萬能俠, 三一萬能俠的影響, 順應潮流而製作的特攝機械人- 鐵金剛( 全身通紅 ), 已玻璃纖維製作的戲服, 就用了200萬日元. 在本港播出期 ...

此證人不太可靠!他說:開拍了另一套為港迷熟息的百勝龍

其實當時無線很落力宣傳鐵金剛,有其他人唱的版本也有可能。但片集播放時的片頭曲應該是張德蘭。

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 8-3-2008 22:59 發表 Here is another post and link about the question   http://choi_sam1208.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=760545       /**/   &n ...

我又來抬槓。

此証人亦不可靠。他說:當蛹超人唔夠怪物打就會吐絲結繭,然後變身成「閃電超人」!

事實是主角唔夠打便吐絲結繭變蛹超人。再唔夠打至激到爆炸變閃電超人。

當年無線大力宣傳鐵金剛,令大人也留意到有這一套片集。香港電視也有大編幅報道。其中有一張主角站在一幅鐵金剛繪圖旁的相。應該是下面黑白那張。我當時很有電視呃細路的感覺,鐵金剛是水桶身材加大象腳,邊有咁窈窕呀!不過同時又憧憬會有一集說鐵金剛大裝修,變得像圖中的一樣!(細路仔嘛!唔好笑!)

其實看片集時都覺得鐵金剛鑑硬黎,明恰細路。用飛拳時佢雙手仍然完整,但有一像回力刀物體飛向敵人,我第一次看時完全不知那是甚麼,心想,飛拳呢?冇鵅H然後放電時兩隻"耳"又忽然幾大,兩舊野邊度黎架?

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 9-3-2008 07:30 發表 That Picture is     

Oh!!!! He is  definitely the original singer!

咁都比你搵到!

發新話題