發新話題

童年回憶──「太空戰士」頭三集(TVB配音版本)

引用:
原帖由 adamying 於 31-8-2007 14:21 發表   不是這麼久之前, 係先一兩年(2004,05,06) 早上六時播.

應該只是電影版

no , 不是, 因為我的朋友佢都有睇過, 如果係電影版佢會知, 而且追返節目表, 發覺已經做了超過兩個星期, 所以都好肯定係TV版. 而且因為我朋友睇返先知道當年自護號, 無線唔係譯做自護號, 係叫做..................................... (好驚嚇吓, 都係唔好講啦)

埋架嘢當年係叫「豬嘴」定「龜霸」?

引用:
原帖由 矢作省吾 於 7-9-2007 14:14 發表           埋架嘢當年係叫「豬嘴」定「龜霸」?  

無錯

引用:
原帖由 亞力 於 7-9-2007 15:23 發表   無錯
係「豬嘴」?!

應該係龜霸, 但我都不太肯定, 因為記憶之中, 所有自護水中MS, 無線都係叫魔蟹, 而一般MS就叫渣古, 一出新機就叫新型渣古, 除鷕]霸. 而自護號都有我們叫開不同的稱呼.

而我們現在叫開的MS叫法, 我聽返來係當年模型雜誌, 不滿無線的叫法, 自行另外加上, 出來效果好好, 大家又受落, 而且叫起來也方便, 始終部部機都叫渣古, 頂多都係叫新型渣古, 又真係好唔多便.

我都覺得係龜霸
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 矢作省吾 於 7-9-2007 16:05 發表 係「豬嘴」?!

Sorry, 係龜霸先岩. 不過我係鐘意叫佢做"亞佳爾".

引用:
原帖由 亞力 於 13-9-2007 12:51 發表   Sorry, 係龜霸先岩. 不過我係鐘意叫佢做"亞佳爾".

唔洗sorry.............

大家傾下傘

最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

引用:
原帖由 adamying 於 1-9-2007 00:38 發表 no , 不是, 因為我的朋友佢都有睇過, 如果係電影版佢會知, 而且追返節目表, 發覺已經做了超過兩個星期, 所以都好肯定係TV版. 而且因為我朋友睇返先知道當年自護號, 無線唔係譯做自護號, 係叫做................ ...

1)那應該是電影版. (見到衰戰士篇大大隻字就知 )

2)自護號 -> X神號 ???

引用:
原帖由 adamying 於 10-9-2007 09:56 發表 我聽返來係當年模型雜誌, 不滿無線的叫法, 自行另外加上

無錯,的確是雜誌改的,因為當時電視是稱為自謢機械人。

而雜誌好似無記錯的話是『機動模型』。

我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

龜霸,電視都好似無提及,亦是坊間跟日文發音改的。
我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

自護號當年叫"戰神渣古"

為什麼只有Part1和Part3!?

Part2不見了?有冇人可以放番上去呀?(指的是頭三集的part2)

引用:
原帖由 assemby 於 18-12-2008 14:16 發表 Part2不見了?有冇人可以放番上去呀?(指的是頭三集的part2)

我都想睇返! 

引用:
原帖由 adamying 於 22-9-2007 08:48 發表 自護號當年叫"戰神渣古"

No, 那是「91動畫群英會」的電影版粵語配音版本。我當年喺科學館睇嘅時候,「戰神渣古」呢個名一出,全場哄動。

1. 當年TVB配音版並冇用過渣古呢個名,係後來相關本地動漫雜誌正名做渣古;

2. 如果你有留心聽,替馬沙配音嘅係黃志成,如果係TV版冇可能會有黃志成配音;

3. 呢三套粵語配音版(連馬沙之反擊共四套)由安樂電影公司急就章製作,配音質素其差(公開放映嘅F91質素好少少)。後來無線以外購電影嘅形式連埋中文配音一同購入,然後喺電視上面原封不動咁播出……

https://www.facebook.com/amurokylee

太空戰士頭三集1980年TVB配音版本

https://www.facebook.com/amurokylee

引用:
原帖由 AmuroLee 於 3-7-2010 08:10 發表 No, 那是「91動畫群英會」的電影版粵語配音版本。我當年喺科學館睇嘅時候,「戰神渣古」呢個名一出,全場哄動。 1. 當年TVB配音版並冇用過渣古呢個名,係後來相關本地動漫雜誌正名做渣古; 2. 如果 ...

多謝 AmuroLee 指正.

自護號MSN-02 Zeong

引用:
原帖由 AmuroLee 於 3-7-2010 08:10 發表 No, 那是「91動畫群英會」的電影版粵語配音版本。我當年鰬儩Ш]睇黈伬唌A「戰神渣古」呢個名一出,全場哄動。 1. 當年TVB配音版並冇用過渣古呢個名,係後來相關本地動漫雜誌正名做渣古; 2. 如果 ...

No, 那是「91動畫群英會」的電影版粵語配音版本。我當年鰬儩Ш]睇黈伬唌A「戰神渣古」呢個名一出,全場哄動。

1. 當年TVB配音版並冇用過渣古呢個名,係後來相關本地動漫雜誌正名做渣古;

2. 如果你有留心聽,替馬沙配音麉Y黃志成,如果係TV版冇可能會有黃志成配音;

3. 呢三套粵語配音版(連馬沙之反擊共四套)由安樂電影公司急就章製作,配音質素其差(公開放映顄91質素好少少)。後來無線以外購電影鴽峖○s埋中文配音一同購入,然後鶾q視上面原封不動咁播出……

1.當年TVB配音電視版,MSN-02 Zeong係自護號,UC0079自護終極武器。

自護號MSN-02 Zeong

馬沙: 睇黎連我都冇渣古去作戰
http://www.youtube.com/watch?v=QfJir72991I&NR=1

林友德你好...

Re:2&3

黃志成配音都唔差,亞記黃志成~配音有~幪面超人1990,Black-RX,福卡,動感超人等等比較熟悉~!
黃志成配音有男人味,亞記之寶。

UC0093電影內可能應該由黃志成~為馬沙統帥配音...既..

黃志成~聲浪比較成熟男人味~~...

該馬沙之反擊片段-監視器香...

不過無線TVB機動戰士再起風雲Z-Gundam 翡翠 1992年,竟然第一話直繹為馬沙 ~???
Story都改埋~?
機動戰士再起風雲~不只冇廣東OP?
連日語OP/ED都Cut~埋~?
作為UC年代Gundam迷無法接受~!
無線可惡之殘光~!

我唔希望星之繼承者,一開始又編譯直繹為馬沙 ~???
咁攪笑~!

安樂電影公司粗製濫造UC0079電影版,只是編譯差問題,不關黃志成問題,黃志成只是跟隨稿件配音而已。

引用:
原帖由 Delight986 於 7-7-2010 09:51 發表

黃志成配音都唔差,亞記黃志成~配音有~幪面超人1990,Black-RX,福卡,動感超人等等比較熟悉~!
黃志成配音有男人味,亞記之寶。

UC0093電影內可能應該由黃志成~為馬沙統帥配音...既..

黃志成~聲浪比較成熟男人味~~...

該馬沙之反擊片段-監視器香...

不過無線TVB機動戰士再起風雲Z-Gundam 翡翠 1992年,竟然第一話直繹為馬沙 ~???
Story都改埋~?
機動戰士再起風雲~不只冇廣東OP?
連日語OP/ED都Cut~埋~?
作為UC年代Gundam迷無法接受~!
無線可惡之殘光~!

我唔希望星之繼承者,一開始又編譯直繹為馬沙 ~???
咁攪笑~!

安樂電影公司粗製濫造UC0079電影版,只是編譯差問題,不關黃志成問題,黃志成只是跟隨稿件配音而已。

我冇話黃志成配得差喎,我只係想搵一個最容易區別出安樂版同TVB配音版嘅方法。

當年有成幾十套動畫要趕時間配起喺科學館上,後期配音跟本就冇辦法喺咁短時間內搞得好,於是搞出咗一大堆質素其差嘅配音。最慘係TVB重要買入嚟喺電視度播,遺害下一代高達迷。

黃志成簡直就係香港嘅神谷明添啦,配音功力喺香港數一數二。

發新話題