21 12
發新話題

成珈瑩 (童星)

成珈瑩 (童星)

成珈瑩 ~ 一位我非常鍾意的小童星, 她小時候真係超級超級得意ga!   肥嘟嘟的, 對眼好靚, 好識做戲!

She is one of the cutest little girl I have seen in my life!

Here is some information about her (info copied from the following website: http://www.mtime.com/group/tvb/discussion/235149/):

中文姓名:成珈莹  
英文姓名:Jenny Shing Ka Ying  
出生日期:1993年12月16日
入行年份:1999 获得奖项:  
1999年度校季朗诵节诗词独诵冠军  
2000年度校季朗诵节小学一、二年级组诗词集诵冠军  
2001年度校季朗诵节女子二年级广东话独诵季军  
2001马鞍山灵粮爱心大使选举候选人  
2001-2002全港儿童故事演讲比赛师生合作组季军  
马鞍山灵粮小学讲故事比赛2001-2002冠军  
明报周刊演艺动力大奖2002之“最突出童星”奖  
明报周刊演艺动力大奖2002之“我最支持的演艺动力”大奖  
TVB35周年台庆“本年度我最喜爱的电视角色”奖  
2002年度校季朗诵节四年级女子广东话独诵亚军  
2003年度圣经朗诵节小学三、四年级组亚军  
演出经历:  
电视剧:无业楼民、转世惊情、美丽人生、翡翠恋曲、勇往直前、十月初五的月光、  
庙街.妈.兄弟、廉政追击2000、陀枪师姐3、烈火雄心2、黑夜彩虹、  
扑水冤家、凤舞香罗、教育电视、春风伴我行、医生与你、黄金岁月  
电视电影:咫尺疑魂、热血狙击  
电 影:星月童话、月满抱西环、停不了的爱、夕阳天使、男人之苦  
广 告:Hello Kitty公仔点心面、Tempo纸巾、丹麦蓝罐曲奇、美国哈迪斯快餐、  
雅居乐广告杂志、圣安娜月饼、Elmonerey烤饼卷、莱宝维营养浆、  
四海烧卖、四海湾仔翅、湾仔码头云吞水饺、AA水族馆、四海鱼之皮脆等

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

His older brother is also a 童星 (info copied from website: http://www.mtime.com/group/tvb/discussion/235149/):

成展权 (成珈莹的哥哥)
英文名:Derrick,
出生日:1988年11月7日
现就读循道中学,曾于香港电台教育电视及多部香港无线电视剧集演出.
曾参演剧集: 《无业楼民》饰古浪聚 《十月初五的月光》 《廉政追击 2000—超人爸爸》饰泉仔 《勇往直前》饰康仔 《帝女花》饰童年周世显 《扑水冤家》 《陀枪师姐IV》饰程浩光 《天幕下的恋人》饰童年沈朗

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

大個的成珈瑩 (information from: http://www.xici.net/b608150/d74931410.htm)

引用:
原帖由 Shiawase 於 12-1-2010 17:13 發表 而家大個了的成珈瑩 (information from: http://www.xici.net/b608150/d74931410.htm)    

同佢後期演出的樣還是差不多。我未開圖前以為會見到認不出的少女添。

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

More cute photos of 成嘉瑩 (copied from other websites):

A recent photo of her (the one on the right):

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2010 17:30 發表 同佢後期演出的樣還是差不多。我未開圖前以為會見到認不出的少女添。

Yes, 她的樣貌還是差不多....but she was much sweeter and cuter when she was little, 真係好靚同好得意 ga!

最為人認識的是在《烈火雄心II》中饰演王喜的女兒~紀瑶(瑶瑶)

她有很多戲份,好識做戲的!

The following episode (Episode 6) of 《烈火雄心II》 has lots of 瑶瑶的戲份, have a look and see how cute she is!

烈火雄心II 粤语 06

http://v.youku.com/v_show/id_XMTMxMDcyNDMy.html

(我覺得佢最得意係 from 18:08 to 22:00 of this clip )

細時好cute,現在大個了,有D似姐姐感覺!

引用:
原帖由 urutoraman 於 13-1-2010 11:25 發表 細時好cute,現在大個了,有D似姐姐感覺!

係呀, 細時真係好cute ga!  (大個左始終不及小時 kawaii)

引用:
原帖由 Shiawase 於 13-1-2010 20:02 發表   係呀, 細時真係好cute ga! http://i164.photobucket.com/albums/u14/Shiawase_2007/SpinningMonkey.gif (大個左始終不及小時 kawaii)

佢真係好CUTE~ 分享佢依家個LOOK! 都好SWEET~

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

引用:
原帖由 Shiawase 於 12-1-2010 17:06 發表 成珈瑩 ~ 一位我非常鍾意的小童星, 她小時候真係超級超級得意ga!   肥嘟嘟的, 對眼好靚, 好識做戲! She is one of the cutest little girl I have seen in my life!     &n ...
些些~...我都好鍾意成珈瑩o架...細個o個陣! 佢好得意 & 好 sweet~ !

o尼幅相已經好有少女 feel~! 希望佢越大越靚o拉~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

係咪右手邊嗰位??? 係就真係幾有潛質!!!

俾心機讀書, 快高長大呀!!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 16-1-2010 22:15 發表 係咪右手邊鶡??? 係就真係幾有潛質!!!     俾心機讀書, 快高長大呀!!!!

係o牙~!你都讚o尼~?!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 inabottle 於 16-1-2010 13:11 發表   佢真係好CUTE~ 分享佢依家個LOOK! 都好SWEET~  

佢細個真係好鬼C cute!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-1-2010 20:28 發表 些些~...我都好鍾意成珈瑩o架...細個o個陣! 佢好得意 & 好 sweet~ !       o尼幅相已經好有少女 feel~! 希望佢越大越靚o拉~!

You like her too, 超人兄弟?  

引用:
原帖由 LouisLee 於 16-1-2010 22:15 發表 係咪右手邊嗰位??? 係就真係幾有潛質!!!     俾心機讀書, 快高長大呀!!!!

yes, she is the one on the right-hand side on that photo

引用:
原帖由 Shiawase 於 12-1-2010 17:06 發表 成珈瑩 ~ 一位我非常鍾意的小童星, 她小時候真係超級超級得意ga!   肥嘟嘟的, 對眼好靚, 好識做戲! She is one of the cutest little girl I have seen in my life!   http://i164. ...

依張都好可愛~ 新加既呢~

引用:
原帖由 inabottle 於 17-1-2010 13:22 發表    依張都好可愛~ 新加既呢~

I really like 依張 photo too!   So cute!

(唔係新加 ga, but the original link didn't work, so I had to save it in my photobucket account and re-posted it here )

引用:
原帖由 Shiawase 於 17-1-2010 13:24 發表   I really like 依張 photo too!   So cute! (唔係新加 ga, but the original link didn't work, so I had to save it in my photobucket account and re-posted it here )

佢細個同大個咗既樣子差不遠!

D道有更多D得意相 (轉自其他網頁)

21 12
發新話題