發新話題

雙城故事~~~~普天同慶!

引用:
原帖由 999 於 28-12-2009 14:50 發表 起碼有玩具玩ma!

有D玩具可能好屈凸架 wor

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

引用:
原帖由 999 於 28-12-2009 14:52 發表 就算喺外星,坐火箭瞓一覺醒就到啦!

謝謝mythz兄設計這個咁靚的新簽名檔給我, thank you!

引用:
原帖由 Shiawase 於 28-12-2009 14:53 發表   有D玩具可能好屈凸架 wor
講起玩具,Uncle999應該帶小t去食返個快樂兒童餐先啱!弥補返拖住佢行夜市時人迫迫,以為台灣嘅夜市只係有大人屁股賣嘅黯然!

引用:
原帖由 toby 於 28-12-2009 01:00 發表 先來個25日的小報告(照片稍後補上):本人25/12 1:15am Melbourne 出發, 8:30am(HK Time) 左右到逹 HK;

本來滙合小兒及太太後,乘坐 10:15am 的機到台北的,但因大霧關係,遲了1個半小時才起飛到逹台北再回到酒店時,已是下午4:50pm原定午餐及下午茶都取消了只好怱怱到小巷吃了街邊地小食及飲品,又要回酒店變身,同時也先向999兄報到一下,雖未見過面,聽得出是個感性的大文豪!!

到了6時左右,便出席好友的結婚晚宴。

本來一切安好,但出事在宴會後在頂樓Bar 的慶祝因很難得一班舊朋友在不同的地方到台北聚首,因而一時失守結果弄得爛醉如泥...

Toby兄談吐溫文,用詞幽默,

無事不可談,又能飲善道,

'酒逢知己飲 詩向會人吟'

文豪雅士一名! fficeffice" />

其實25999當天因工在身

toby有失遠迎,有點失敬

亦未能盡地主接風之誼,toby受泠落,真不好意思!

引用:
原帖由 toby 於 28-12-2009 02:00 發表 Normal 0 0 2 26/12 早上一醒來,思想上以為可以直線行到浴室的我,卻偏偏….頭重尾輕,五肢(男士專用褒義詞,小朋友學嘢)…無力 ...

皇上保重既呢.

引用:
原帖由 999 於 28-12-2009 15:25 發表 講起玩具,Uncle999應該帶小t去食返個快樂兒童餐先啱!弥補返拖住佢行夜市時人迫迫,以為台灣嘅夜市只係有大人屁股賣嘅黯然!

下次可以騎埋"博馬" , 他可會梗happy , 唔洗睇大人PatPat 

引用:
原帖由 toby 於 28-12-2009 02:00 發表 Normal 0 0 2 26/12 早上一醒來,思想上以為可以直線行到浴室的我,卻偏偏….頭重尾輕,五肢(男士專用褒義詞,小朋友學)…無力 ...

今早睇到  Toby皇上 o既 report...本想等埋 part 3 & End 先回帖...o合~....o合...怎知餅's他/她們一看到已開心到立即回帖!

可見 Toby皇上 report 相當精彩~! 好想睇 report part 3 or 4...5...6...!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 999 於 28-12-2009 15:25 發表 講起玩具,Uncle999應該帶小t去食返個快樂兒童餐先!k補返拖住佢行夜市時人迫迫,以為台灣鴭]市只係有大人屁股賣幭f然!
有大人屁股賣.....o合....o合...jan hae siu C wor~!

引用:
原帖由 Shiawase 於 28-12-2009 21:29 發表     下次可以騎埋"博馬" , 他可能會梗happy , 唔洗睇大人PatPat!  
toby當場做左馬啦已经! 小T好happy tim!

引用:
原帖由 999 於 28-12-2009 22:57 發表 toby當場做左馬啦已经! 小T好happy tim!  

"toby當場做左馬"!?     (係唔係好似比賽oD"做馬" ah? )

引用:
原帖由 Shiawase 於 28-12-2009 23:05 發表   "toby當場做左馬"!?     (係唔係好似比賽o個D"做馬" ah? )    
為左小t 做牛做馬!

26/12, 繼續...
會合999兄後,便直駒(打的)”饒河街夜市”…

一到逹, 999兄即教我這邊的規定,是坐的士車頭來付錢 ,我只好讓他了

一下車,人流熙來讓往,好不熱鬧; 我們先來個牌坊前合照,但因我本人笑容過度燦爛 ,也給999兄比下去了,所以還是除去我的笑容吧

中途因過份熱鬧,令我忘掉拍照,幸好細心的999兄不斷為我們拍下沿途美食( Video ),也因小兒想我用盡五頭六臂招乎他(我們同時也忙著吃喝), 連累一介才子999兄也替我輪落為湊仔公當時的狼狽情形,可想而知

因腳力及時間有限,我們只好買下部份想立刻處理掉,但又無能為力的美食,回到酒店以狗頭鍘伺候!

美好時光讓我想起詩人遊西湖的雅致,但春宵一刻值千金,我又怎會讓999兄輕易溜去!於是攪盡腦汁(有點血絲的),要他帶我們去一下他平時唸詩的地方,果然豁達的999兄中了我的奸計,在沒有防備下,帶了我們去了一間叫度小月的知名担仔麵店:

這家擔仔麵是台南擔仔麵老店的分店;目前已經傳到第4代的度小月擔仔麵,已有百餘年的歷史,第1代經營者洪芋頭,因為夏秋季節多颱風,無法出海捕魚,於是挑起擔子賣麵,故稱之為「擔仔麵」,由於賣麵是為彌補魚工作淡季而度小月,所以乾脆取其名為「度小月」

原文: http://tw.lifestyle.yahoo.com/profile/comment.html?user=4ZtlFE7gl4i8cbNTmyzC1B4O8To-&bizid=N97J7ZS30411

於店內,我們舉杯共飲(酸梅湯), 999兄說了小店的故事,自己的故事; 我說了我的故事, oldcake的故事,還有你們的故事,羡慕吧!!!

可惜,春宵苦短; 在依依不捨下,我們互相握手,含淚相擁而別,惟有寄望下一次的有緣再聚”!….

** : 999兄熱情難阻,打的又再搶著付錢,埋單又再又再搶著付錢!本人郤兩手空空而來探他,教我尷尬萬分,也由衷地感激他萬分

就在這氣溫12,但內心仍熱烘烘的氣氛下,為今天晚上這神奇的一次旅程,劃上完美的句號

引用:
原帖由 toby 於 29-12-2009 01:33 發表 26/12晚, 繼續...會合999兄後,便直駒(打的)”饒河街夜市”… 一到逹, 999兄即教我這邊的規定,是坐的士車頭來付錢 ,我只好讓他了… 一下車,人流熙來讓往,好不熱鬧; 我們先來個牌坊前合照,但因我本人笑容 ...
Wow~Toby兄好詳細的report分享~感謝!...令小弟也感受你們的開心和你們熱烘烘相交之心! (Toby皇上好壯...得12度著o甘小衫,梗係皇宮食得補品多..講笑!現時 H K氣溫 也只得十多度...保重o牙大家 )

引用:
原帖由 999 於 28-12-2009 17:06 發表 Toby兄談吐溫文,用詞幽默, 無事不可談,又能飲善道, '酒逢知己飲 詩向會人吟' 文豪雅士一名! 其實25日999當天因工在身 對toby有失遠迎,有點失敬 亦未能盡’地主’接風之誼,讓toby受泠落,真不好意思! &nb ...

999兄實是超超超~~~~~~~~~~~~氣!!
很多謝你的熱情款待
我們一家很是高興

引用:
原帖由 超人兄弟 於 29-12-2009 08:00 發表 Wow~Toby兄好詳細的report分享~感謝!...令小弟也感受你們的開心和你們熱烘烘相交之心! (Toby皇上好壯...得12度著o甘小衫,梗係皇宮食得補品多..講笑!現時 H K氣溫 也只得十多度...保重o牙大家 )

多謝超人兄及大家的關心,
我會一直大家報這幾天的行程。
大家也保重,我們30號晚見!!

引用:
原帖由 toby 於 29-12-2009 01:33 發表

於店內,我們舉杯共飲(酸梅湯), 999兄說了小店的故事,自己的故事; 我說了我的故事, oldcake的故事,還有你們的故事,羡慕吧!!!

...

說的說,

談的談,

小城故事真不錯!.....

引用:
原帖由 toby 於 29-12-2009 01:33 發表 26/12晚, 繼續...會合999兄後,便直駒(打的)”饒河街夜市”… 一到逹, 999兄即教我這邊的規定,是坐的士車頭來付錢 ,我只好讓他了… 一下車,人流熙來讓往,好不熱鬧; 我們先來個牌坊前合照,但因我本人笑容 ...

Toby 大大的分享十分攪笑  , 謝謝你!

(~典解你要除去你第一幅相的"過度燦爛笑容"呀?   哈哈!   ... (~我拖埋其他板主落水先 ) 睇下有幾過度燦爛wor, kakaka!)

引用:
原帖由 999 於 29-12-2009 11:07 發表 說的說, 談的淡, 小城故事真不錯!.....  

I didn't know that the song you used on your video clip is "小城故事" ... I only noticed it when I saw the "鄧麗君" on this forum earlier ja!

引用:

In this photo, I could see many nice food (... is that 鹵水蛋 on the left hand side? )

I believe there're many different types of 担仔麵 to choose from....  Eg. I could see there is 粗麵 & 幼麵....?

I could also see that 小Toby is a very lucky boy , there were many toys to entertain him on the night! ha ha!   

(...there was "Thomas & friends" puzzle, "Doraemon" toys(lollies?), and a 車 for him to play with (all could be seen in the picture), hee hee!)

引用:
原帖由 toby 於 29-12-2009 10:32 發表 多謝超人兄及大家的關心,我會一直大家報這幾天的行程。大家也保重,我們30號晚見!!

好心急想睇你地在香港聚會後的報告!

你地"Ting晚"玩得盡慶D!

發新話題